Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Ukliďme svět s Českým svazem ochránců přírody

Pojďme uklidit přírodu. Společně toho sesbíráme mnohem víc!

Každý z nás někdy při toulkách přírodou narazil na pohozené odpadky. Taková plastová láhev, pokud ji někdo neuklidí, bude ležet na stejném místě ještě dalších 100 let. Najdou ji tam klidně další dvě nebo tři generace. Pojďme to společně změnit!

Tým 4camping chodí uklízet přírodu pravidelně už několik let. Letos jsme se však rozhodli připojit k akci Ukliďme svět, kterou pořádá Český svaz ochránců přírody, a naše společné heslo zní: Spolu toho sesbíráme mnohem víc!

 

Jak se připojit k úklidu?

Ukliďme svět je dobrovolnická akce, jež má za cíl uklidit nelegální skládky a nepořádek z přírody, a nejen z ní. Tato kampaň má počátky v roce 1993 a je jedním z mnoha projektů Českého svazu ochránců přírody. Hlavní termín podzimního úklidu je 20. 9. 2024, zaregistrovat se můžete ZDE. Zažádat si můžete i o zaslání pytlů na odpad a pracovních rukavic zdarma. Důležitý je i sběr dat o odpadu v dané lokalitě, po úklidu tedy prosím vyplňte i zprávu o úklidu.

Přidejte se k nám, vyrazte na procházku a posbírejte z přírody to, co do ní nepatří.

Tým 4camping vyráží samozřejmě uklízet také, a to přímo do srdce Krkonoš, kde se pokusíme v rámci teambuildingu vysbírat odpadu co nejvíce. Sledujte naše sociální sítě, kde se dozvíte nejen o našem sběru víc!

 

Tvrdá data o odpadu (nejen) v přírodě

Za jak dlouho se jednotlivé druhy odpadu rozloží?

  • igelitový sáček – 25 let
  • plechovka – 15 let kus
  • oblečení z polyesteru – 200 let
  • plastová lahev – 100 let
  • nedopalek od cigarety – 15 let
  • skleněná lahev – tisíce let

 

Jak odpadky škodí přímo živočichům a rostlinám?

Že odpadky přírodě škodí, o tom asi nikdo nepochybuje. Jaký dopad ale mají odpadky přímo na zvířata a rostliny? Živočichům může odpad škodit jak vnitřně, tak i zvenčí.


Zdroj: www.csop.cz

 

Pokud si zvíře zamotá jakoukoli část těla (končetiny, hlava, zobák) do kusu odpadu (igelit, síť, vlasec atd.) je často odsouzen k smrti. Může dojít ke ztrátě pohyblivosti, udušení, ke znemožnění příjmu potravy apod.

Zvíře může zaměnit kus odpadu za stravu a když ho pozře, dochází často k ucpání trávicího traktu a smrti, zároveň se z odpadu v kyselém prostředí trávicí soustavy uvolňují do těla živočicha toxické látky, které ho postupné tráví. Do tkáně rostlin se škodlivé látky vstřebávají skrze intoxikovanou půdu, to může mít také negativní dopady na živočichy, kteří takovou rostlinu pozřou. Na území ČR často dochází právě k zamotání zvířat do odpadu, viz např. obrázek rorýse, který na stavbu hnízda použil mimo jiné různá vlákna, která našel a do kterých se následně zamotal. Tento rorýs měl štěstí, lidé, kteří si ho všimli, zavolali Pražské zvířecí záchrance, která ho vyprostila, nicméně i tak přišel bohužel o nohu.


Zdroj: www.csop.cz

Děkujeme vám, že vám na přírodě záleží!

Tým 4camping

Zpěvník plný písniček k táboráku

Novinky

Čas večerních táboráků v přírodě je tady a my vám přinášíme nejen vybavení, ale rovnou i zpěvník a slevu na hudební nástroje na e-shopu Music City.

Night shopping na Výstavě stanů

Novinky

Ve středu 17.7. proběhne v pražských Letňanech na Výstavě stanů night shopping s bohatým doprovodným programem a experty k ruce.

Zažij Výstavu stanů jinak

Novinky

Odpoledne plné zábavného programu pro malé i velké outdooráře? 15.8. jsme si pro vás připravili odpoledne plné zábavy na Výstavě stanů. Dorazíte?

Vybíráme pro vás

320  (9.69 %) 289 

Porovnat

400 

Porovnat

699  (48.64 %) 359 

Porovnat

339  (5.9 %) 319 

Porovnat

570  (8.95 %) 519 

Porovnat

3 480  (0.03 %) 3 479 

Porovnat