Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

37.5®

37.5® je dynamická termoregulační technologie, která pomáhá udržovat optimální teplotu těla, a tím šetří vaši energii a zvyšuje kvalitu a délku vašeho výkonu.

Proč 37.5®?

Technologie pomáhá udržovat optimální teplotu těla 37,5 °C a optimální vlhkost mikroklimatu pokožky, která činí 37,5 %.

Jak to funguje?

37.5® technologie aktivně pracuje s teplotou a vlhkostí vaší pokožky. Pokud je vám horko, aktivní částice zabudované do materiálu využijí energii vašeho těla, aby odstranily vlhkost a ochladily vás. Naopak, pokud je vám zima, aktivní částice pracují tak, aby vás zahřály. Využití tepelné energie těla také zvyšuje rychlost schnutí materiálu – čím více se při pohybu zahříváte, tím více technologie pracuje a tím rychleji se látka schne.

Aktivní částice (ze sopečného písku a slupek kokosových ořechů), které mají miliardy mikropórů, jsou zapuštěny do textilie. Vláknům tak poskytují až o 800 % větší plochu pro odpařování. Technologie absorbuje infračervené světlo, které lidské tělo vyzařuje a přeměňuje je na energii, která pohání aktivní částice. Pokud není přítomna žádná vlhkost, částice si tuto energii udrží, aby vás zahřála. Pokud je přítomna vlhkost, což znamená, že je vám horko, částice energii využijí k odvodu vlhkosti z oděvu, a to ještě dříve, než se stane kapkou potu. Navíc také zachycují molekuly zápachu, které uvolní až při praní. Částice samotné jsou ale ve vláknu uloženy trvale, fungují tedy po celou dobu životnosti oděvu nebo obuvi, bez ohledu na to, kolikrát je vyperete.

Není to jen marketingová pohádka?

Technologii 37.5® vyvinul Dr. Gregory Haggquist, Ph.D., odborník na fotochemii a fotofyziku, který se dlouhá léta věnuje zkoumání interakce IR záření s různými materiály. Když v roce 1992 absolvoval postdoktorantské studium v Japonsku, navštívil známé „koupele“ v sopečném písku v Mt. Aso. Zprvu si myslel, že v horkém písku vydrží jen pár minut, ale užíval si to hodinu a bylo to dokonce příjemné. Uvědomil si, že komfort přichází z rovnováhy mezi tepelným příjmem a výdejem. Sopečný písek odstraňoval páry z pokožky tak rychle, že jej to ochlazovalo. Zatímco jiní se soustředili na rozklíčování chování potu na látce, Haggquist pochopil, že klíč k pohodlí tkví v odstranění vlhkosti před tím, než se změní na tekutý pot. Tato zkušenost dala vzniknout technologii 37.5®, jejíž účinky byly prokázány pokročilým testováním.

Kromě laboratorních testů zaměřených na délku schnutí (AATCC200 a 201), byla technologie podrobena mnohému testování přímo v praxi. Bylo prokázáno, že zvyšuje výkonnost atletů tím, že optimalizuje jejich teplotu během výkonu, stejně jako ochlazovací vesty. Bylo prokázáno prodloužení maximální výkonnosti o 10 minut a až 26 %. Podrobná studie vyšla v renomovaném magazínu sportovní medicíny The International Journal of Sports Medicine (Beneficial Effect of Cooling during Constant Power Non-Steady State Cycling, January 2017). Také testování v laboratořích Inside Climate Lab v Mnichově prokazatelně potvrdilo zvýšení pohodlí, díky schopnosti odbourat vlhkost ještě před vznikem samotného potu.

Hlavní fakta o technologii 37.5®:

  • aktivní částice zvyšují výkon a komfort
  • zahřívá, když je vám zima, chladí, když je vám teplo
  • pomáhá udržovat komfortní mikroklima vlhkosti pokožky 37,5%
  • odvádí vlhkost v parní fázi, dříve než vzniknou kapky potu
  • aktivní částice jsou čistě přírodního původu
  • pohlcuje zápach
  • funguje po celou dobu životnosti oblečení/obuvi
  • schne až 5x rychleji oproti běžným funkčním materiálům

 

G-1000: Ikonický materiál značky Fjällräven

Materiály a technologie

G-1000 je jedním z nejoblíbenějších a nejodolnějších materiálů značky Fjällräven. Všestranný materiál kombinuje pevnou směs polyesteru a bavlny, která poskytuje výjimečnou odolnost vůči povětrnostním vlivům, roztržení a zároveň je dostatečně prodyšná.

Sorona

Materiály a technologie

AirVent Shell

Materiály a technologie