Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

G-1000: Ikonický materiál značky Fjällräven

G-1000 je jedním z nejoblíbenějších a nejodolnějších materiálů značky Fjällräven. Všestranný materiál kombinuje pevnou směs polyesteru a bavlny, která poskytuje výjimečnou odolnost vůči povětrnostním vlivům, roztržení a zároveň je dostatečně prodyšná.

Materiál je navržen tak, aby byl přizpůsobitelný pomocí voskování, což uživatelům umožňuje upravit stupeň ochrany podle potřeby – od nepromokavé bariéry proti dešti až po prodyšný materiál, který odvádí přebytečnou vlhkost.

Jak správně voskovat G-1000 produkty

Jedním z hlavních benefitů materiálu G-1000 je možnost impregnace Grönlandským voskem, což je směs parafinu a včelího vosku. Tento proces je jednoduchý, ale efektivní a ekologický. Stačí vzít voskovou tyčinku a rovnoměrně ji rozetřít po povrchu látky. Poté materiál zahřát – například pomocí fénu nebo žehličky – aby se vosk vsákl do vláken. Voskování nejen, že zvyšuje vodě odolnost, ale zároveň zvyšuje odolnost vůči větru a prodlužuje životnost materiálu.

Díky správné údržbě produktů z materiálu G-1000 můžete výrazně prodloužit jejich životnost, a to ekologicky šetrným způsobem, který reflektuje filozofii značky – udržitelnost, funkčnost a blízkost přírodě.

Kdy voskovat produkty z materiálu G-1000

Základem je nepodcenit přípravu a proto pokud vás čeká pobyt v deštivém nebo větrném prostředí věnujte péči i své výbavě dostatečně dopředu. Při změně sezóny je dobré přizpůsobit vaše oblečení a třeba na podzim a v zimě přidat o jednu vrstvu vosku více. V dalším případě je důležité voskovat po delším používání. Obecně se doporučuje voskovat oblečení 1-2x ročně v závislosti na užívání a povětrnostních podmínkách.

Posledním nejdůležitějším bodem je voskování exponovaných míst. Ať už se jedná o povětrnostní podmínky nebo o mechanické opotřebení tak vaše kolena, lokty, kapsy, ramena, ramenní popruhy batohu potřebují extra ochranu aby si materiál zachoval svou odolnost.

Pravidelné voskování umožňuje upravit vlastnosti G-1000 přesně podle vašich potřeb a udrží vaše oblečení a vybavení ve skvělém stavu po dlouhé roky. 

Krok za krokem jak voskovat materiál G-1000 v domácích podmínkách

Voskování G-1000 produktů je snadný proces, který si zvládnete udělat sami doma. Použitím Grónského vosku od Fjällräven můžete jednoduše upravit vlastnosti svého oblečení nebo výbavy podle aktuálních podmínek. Zde je návod, jak to provést krok za krokem:

1. Připravte si vosk a nástroje

  • Grönlandský vosk (směs parafinu a včelího vosku),
  • fén nebo žehličku (žehličku bez páry),
  • čistý a suchý produkt z G-1000

Je důležité, aby materiál, který budete voskovat, byl čistý a suchý. Nečistoty nebo vlhkost mohou bránit správnému proniknutí vosku do vláken látky.

2. Aplikujte vosk

Vezměte voskovou kostku a rovnoměrně ji třete po povrchu materiálu. Měli byste vytvořit jemnou, viditelnou vrstvu vosku na látce. Doporučuje se voskovat části, které jsou nejvíce vystaveny povětrnostním podmínkám, jako jsou ramena, kapuce, kolena nebo záda. Pokud chcete zvýšit prodyšnost, můžete méně voskovat oblasti, kde potřebujete lepší odvod vlhkosti, jako jsou podpaží nebo záda.

3. Roztavení vosku

Použijte fén nebo žehličku, abyste zahřáli vosk, dokud se nezačne vstřebávat do materiálu. Fén je ideální pro citlivější produkty nebo místa s více švy, zatímco žehlička bez páry funguje rychleji a rovnoměrněji na větších plochách. Voskem potřené části látky postupně přejíždějte fénem nebo žehličkou, dokud vosk nezmizí z povrchu a nevstřebá se do vláken.

4. Opakování pro vyšší ochranu

Pro vyšší odolnost proti vodě a větru můžete aplikaci vosku zopakovat. Čím více vrstev vosku nanesete, tím bude látka odolnější, ale také méně prodyšná. Pokud plánujete delší pobyt v deštivém či větrném prostředí, doporučuje se nanést více vrstev vosku, zejména na klíčová místa.

Po voskování je váš G-1000 produkt připraven čelit nepříznivým podmínkám. Pravidelná údržba voskováním může výrazně prodloužit životnost vašeho oblečení a vybavení. Voskování je ekologický způsob, jak udržet vaše Fjällräven produkty v dobrém stavu, aniž byste používali syntetické impregnace. Navíc je to skvělý způsob, jak si přizpůsobit vlastnosti oblečení podle aktuálních potřeb a podmínek.

Sorona

Materiály a technologie

AirVent Shell

Materiály a technologie

PERTEX SHIELD AIR

Materiály a technologie

Pertex® je vysoce sofistikovaný materiál vytvořený ve Velké Británii v roce 1979. Získal si reputaci funkčností, včetně své lehkosti, sbalitelnosti a odolnosti, jakož i pro vynikající texturu a vzhled.