Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Co je to carvingové lyžování?

Carvingové lyžování je oblíbenou technikou, která přináší radost z dynamické a plynulé jízdy na sjezdovkách. Výběr správné délky carvingových lyží je klíčovým faktorem pro dosažení optimálního výkonu a zábavy. Ideální délka lyží závisí na výšce, váze, úrovni dovedností a stylu jízdy lyžaře. Tento článek vám poskytne praktické pokyny, jak vybrat délku lyží, která vám zajistí nejlepší zážitek z carvingového lyžování.

Carvingové lyžování je technika lyžování, která využívá speciální tvarované lyže s výrazným bočním vykrojením. Tento tvar umožňuje lyžařům provádět ostré a plynulé zatáčky tím, že lyže „řežou“ oblouky do sněhu bez nutnosti smyku. Hlavními charakteristikami carvingového lyžování jsou:

  1. Lyže s vykrojením: Carvingové lyže jsou širší na špičce a patě a užší uprostřed, což umožňuje, aby se lyže při naklonění do zatáčky ohýbala a kopírovala oblouk.
  2. Technika jízdy: Při carvingovém lyžování lyžaři naklání tělo a lyže do zatáčky, čímž využívají hrany lyží k vykrojení oblouku. Díky tomu dochází k plynulým a kontrolovaným zatáčkám.
  3. Výhody: Carvingové lyžování umožňuje vyšší rychlosti a lepší kontrolu nad směrem jízdy. Zároveň je méně namáhavé na nohy, protože lyžař nemusí tolik tlačit na hrany lyží jako při klasickém smyku.
  4. Vybavení: Carvingové lyže jsou kratší a mají výraznější vykrojení ve srovnání s tradičními lyžemi. Používají se také speciální boty a vázání, které podporují správnou techniku.

Carvingové lyžování se stalo velmi populárním díky své efektivitě a zábavnosti. Umožňuje lyžařům snadněji a rychleji ovládat lyže a zažít dynamičtější a vzrušující jízdu na sjezdovkách.

Jaká je ideální délka carvingových lyží?

Ideální délka carvingových lyží závisí na několika faktorech, včetně výšky, váhy, úrovně dovedností a preferencí lyžaře. Obecně lze říci, že carvingové lyže by měly být kratší než tradiční lyže. Následující pokyny vám mohou pomoci určit správnou délku:

  1. Výška lyžaře: Carvingové lyže by měly být obvykle mezi bradou a vrcholem hlavy lyžaře. Přesněji řečeno, pro rekreační lyžaře by délka lyží měla být přibližně 5–15 cm pod výškou lyžaře.
  2. Úroveň dovedností:
    1. Začátečníci: Lyže by měly být spíše kratší, tedy zhruba k bradě nebo až o 15 cm kratší než výška lyžaře. Kratší lyže jsou snazší na ovládání a lépe se s nimi zatáčí.
    2. Pokročilí lyžaři: Mohou volit lyže delší, přibližně k nosu nebo o 5-10 cm kratší než výška lyžaře, což poskytuje lepší stabilitu při vyšších rychlostech.
    3. Zkušení a experti: Můžou si vybírat lyže ještě delší, až do výšky lyžaře nebo mírně nad ní, což poskytuje lepší výkon při agresivním carvingu a rychlé jízdě.
  3. Hmotnost lyžaře: Těžší lyžaři mohou preferovat o něco delší lyže pro lepší stabilitu, zatímco lehčí lyžaři mohou volit kratší lyže pro snazší ovladatelnost.
  4. Styl jízdy:
    1. Krátké oblouky: Pro rychlé a krátké oblouky jsou vhodnější kratší lyže.
    2. Dlouhé oblouky: Pro delší a rychlé oblouky jsou vhodnější delší lyže.

Příklad výpočtu délky carvingových lyží

  • Pokročilý lyžař měřící 180 cm: Ideální délka lyží by byla přibližně 170–175 cm.

Při výběru carvingových lyží je důležité vzít v úvahu všechny tyto faktory a ideálně se poradit s odborníkem nebo prodejcem, který může poskytnout konkrétní doporučení na základě individuálních potřeb a preferencí.

Jak uvázat horolezecký osmičkový uzel?

Slovníček pojmů

Horolezecké uzly jsou základem bezpečnosti každého lezce a mezi nimi zaujímá zvláštní místo osmičkový uzel a jeho pevnější varianta – dvojitý osmičkový uzel. Tento uzel je oblíbený díky své jednoduchosti a spolehlivosti. Správné vázání těchto uzlů může být otázkou života a smrti, a proto je důležité je ovládat dokonale. V následujícím článku vám krok za krokem ukážeme, jak uvázat nejen základní osmičkový uzel, ale také jeho dvojitou verzi, která zajišťuje ještě větší bezpečnost při vašich dobrodružstvích na skalách.

Jak funguje termoska?

Slovníček pojmů

Termoska je chytrý vynález, který nám umožňuje udržet nápoje a jídla teplé či studené po dlouhou dobu. Díky dvojité stěně, vakuové izolaci a reflexnímu povrchu minimalizuje ztráty tepla vedením, konvekcí a radiací. Termoska je ideálním společníkem na cestách, při outdoorových aktivitách nebo v kanceláři, kde šetří energii a čas, protože udržuje obsah při požadované teplotě bez nutnosti opakovaného ohřívání či chlazení.

Jak se nosí ledvinka?

Slovníček pojmů

Ledvinka, kdysi vnímaná jako výhradně praktický doplněk, se stala módním hitem současnosti. Její variabilita a pohodlnost ji činí oblíbenou jak u milovníků módy, tak u těch, kteří hledají praktická řešení pro každodenní nošení. Ať už ji nosíte kolem pasu, přes hrudník nebo na zádech, ledvinka nabízí stylový a funkční způsob, jak mít své věci vždy po ruce. Objevte různé způsoby, jak tento univerzální doplněk nosit a přidejte svému outfitu nový rozměr.