Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Co je to G1000 od Fjällräven?

Materiál G1000 od švédské značky Fjällräven je synonymem odolnosti a všestrannosti v outdoorovém vybavení. Tento unikátní mix polyesteru a bavlny je nejen pevný a trvanlivý, ale díky aplikaci speciálního Greenland Waxu se stává i vysoce voděodolným. Vosk, směs parafínu a včelího vosku, lze snadno aplikovat a obnovovat, což umožňuje přizpůsobit úroveň ochrany proti vodě a větru podle aktuálních podmínek. Proces nanášení vosku je jednoduchý a efektivní, čímž zajišťuje, že vaše oblečení zůstane spolehlivým partnerem i v těch nejdrsnějších podmínkách.

G1000 je jedinečný materiál vyvinutý a používaný švédskou outdoorovou značkou Fjällräven. Tento materiál je známý svou všestranností, odolností a schopností odolat nepříznivým podmínkám. Zde jsou některé klíčové vlastnosti a informace o G1000:

  1. Materiál a Složení: G1000 je směs 65 % polyesteru a 35 % bavlny. Tento kombinovaný materiál poskytuje ideální rovnováhu mezi odolností a pohodlím.
  2. Odolnost a Trvanlivost: Díky své husté vazbě a použití polyesterových vláken je G1000 vysoce odolný vůči opotřebení a roztržení. Tento materiál je velmi populární pro outdoorové aktivity, jako je turistika, kempování a horolezectví.
  3. Ochrana proti Vodě a Větru: G1000 je ošetřen voskem (Greenland Wax), což zvyšuje jeho voděodolnost a odolnost vůči větru. Množství vosku lze upravit podle potřeby, což umožňuje uživatelům zvýšit nebo snížit úroveň ochrany.
  4. Prodyšnost: Na rozdíl od mnoha jiných voděodolných materiálů zůstává G1000 relativně prodyšný, což pomáhá regulovat tělesnou teplotu a odvádět vlhkost během fyzické aktivity.
  5. Ochrana proti UV záření: G1000 také poskytuje ochranu proti škodlivému UV záření, což je důležité pro dlouhodobé aktivity na slunci.
  6. Snadná Údržba a Opravy: Materiál G1000 je snadno udržovatelný a opravitelný. Po opotřebení vosku lze jednoduše přidat další vrstvu vosku, aby se obnovily voděodolné vlastnosti.

G1000 je k dispozici v několika variantách, včetně G1000 Original, G1000 Silent (nešustivá a měkčí verze), G1000 Lite (lehčí varianta) a dalších, které se liší hmotností, pružností a úrovní ochrany.

Fjällräven tento materiál využívá pro různé produkty, včetně bund, kalhot, batohů a dalšího outdoorového vybavení.

Jak tento materiál udělat voděodolným?

Aby byl materiál G1000 voděodolný, používá se speciální vosk nazývaný Greenland Wax. Tento vosk je směsí parafínu a včelího vosku a je navržen tak, aby se snadno aplikoval a obnovoval. Postup pro nanášení vosku Greenland Wax na materiál G1000 je následující:

  1. Příprava: Ujistěte se, že je materiál čistý a suchý. Pokud je znečištěný, před aplikací vosku jej vyperte a nechte zcela vyschnout.
  2. Aplikace Vosku: Vezměte blok vosku Greenland Wax a třete jej o povrch látky, dokud na ní nebude viditelná tenká vrstva vosku. Doporučuje se třít vosk podélnými pohyby, aby byla aplikace rovnoměrná. Zaměřte se na oblasti, které jsou nejvíce vystaveny dešti a vlhkosti, jako jsou ramena, kapuce a kolena.
  3. Zahřátí: Aby se vosk dostal do vláken látky, je třeba ho zahřát. Můžete použít žehličku (bez páry), fén nebo troubu. Pokud používáte žehličku, nastavte ji na nízkou až střední teplotu a opatrně přejíždějte po materiálu s aplikovaným voskem. Pokud používáte fén, nastavte jej na vysokou teplotu a foukejte horký vzduch na materiál, dokud vosk nezmizí a nevsákne se do látky. Pokud se rozhodnete použít troubu, předehřejte ji na nízkou teplotu (max. 50-60 °C) a položte materiál na plech do trouby na několik minut. Dbejte na to, aby nedošlo k přehřátí nebo poškození látky.
  4. Kontrola a Opakování: Po zahřátí zkontrolujte, zda je vosk rovnoměrně rozetřen a vsákl se do látky. Pokud je to potřeba, můžete přidat další vrstvu vosku a postup zopakovat pro dosažení vyšší úrovně voděodolnosti.
  5. Údržba: Voděodolnost lze obnovit kdykoliv podle potřeby. Při častém používání v drsných podmínkách může být potřeba voskování opakovat častěji.

Použitím Greenland Waxu můžete přizpůsobit úroveň voděodolnosti materiálu G1000 podle konkrétních potřeb a podmínek. Vosk také zlepšuje odolnost proti větru a prodlužuje životnost materiálu.

Jak uvázat horolezecký osmičkový uzel?

Slovníček pojmů

Horolezecké uzly jsou základem bezpečnosti každého lezce a mezi nimi zaujímá zvláštní místo osmičkový uzel a jeho pevnější varianta – dvojitý osmičkový uzel. Tento uzel je oblíbený díky své jednoduchosti a spolehlivosti. Správné vázání těchto uzlů může být otázkou života a smrti, a proto je důležité je ovládat dokonale. V následujícím článku vám krok za krokem ukážeme, jak uvázat nejen základní osmičkový uzel, ale také jeho dvojitou verzi, která zajišťuje ještě větší bezpečnost při vašich dobrodružstvích na skalách.

Jak funguje termoska?

Slovníček pojmů

Termoska je chytrý vynález, který nám umožňuje udržet nápoje a jídla teplé či studené po dlouhou dobu. Díky dvojité stěně, vakuové izolaci a reflexnímu povrchu minimalizuje ztráty tepla vedením, konvekcí a radiací. Termoska je ideálním společníkem na cestách, při outdoorových aktivitách nebo v kanceláři, kde šetří energii a čas, protože udržuje obsah při požadované teplotě bez nutnosti opakovaného ohřívání či chlazení.

Jak se nosí ledvinka?

Slovníček pojmů

Ledvinka, kdysi vnímaná jako výhradně praktický doplněk, se stala módním hitem současnosti. Její variabilita a pohodlnost ji činí oblíbenou jak u milovníků módy, tak u těch, kteří hledají praktická řešení pro každodenní nošení. Ať už ji nosíte kolem pasu, přes hrudník nebo na zádech, ledvinka nabízí stylový a funkční způsob, jak mít své věci vždy po ruce. Objevte různé způsoby, jak tento univerzální doplněk nosit a přidejte svému outfitu nový rozměr.