Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Co je to GPS?

GPS, neboli Global Positioning System (Globální poziční systém), je satelitní navigační systém, který umožňuje uživatelům určit svou přesnou polohu kdekoliv na Zemi. Systém byl původně vyvinut a spravován Ministerstvem obrany Spojených států, ale dnes ...

GPS, neboli Global Positioning System (Globální poziční systém), je satelitní navigační systém, který umožňuje uživatelům určit svou přesnou polohu kdekoliv na Zemi. Systém byl původně vyvinut a spravován Ministerstvem obrany Spojených států, ale dnes je volně dostupný pro civilní použití po celém světě.

Hlavní funkce GPS

  1. Určení polohy: GPS přijímač přijímá signály z minimálně čtyř satelitů a pomocí triangulace vypočítá svou přesnou polohu v trojrozměrném prostoru (zeměpisná šířka, zeměpisná délka a nadmořská výška).
  2. Navigace: Pomáhá uživatelům najít optimální trasu k jejich cíli.
  3. Časová synchronizace: Přesný čas poskytovaný GPS je využíván v mnoha aplikacích, včetně telekomunikací, finančních transakcí a energetických sítí.

GPS se skládá ze tří segmentů

  1. Vesmírný segment: Tvoří jej síť satelitů obíhajících Zemi.
  2. Řídící segment: Zahrnuje pozemní stanice, které monitorují a kontrolují satelity.
  3. Uživatelský segment: Skládá se z GPS přijímačů, které přijímají signály ze satelitů a vypočítávají polohu.

GPS se používá v mnoha oblastech, včetně automobilové navigace, letectví, lodní dopravy, mobilních telefonů, vědeckého výzkumu a záchranných operací.

Jak se liší od alternativních systémů typu Galileo a Glonass?

GPS se liší od alternativních satelitních navigačních systémů, jako jsou Galileo a GLONASS, v několika ohledech. Zde je přehled hlavních rozdílů:

1. GPS (Global Positioning System)

  • Země původu: Spojené státy americké
  • Provozovatel: Ministerstvo obrany USA
  • Počet satelitů: Přibližně 31 operativních satelitů
  • Primární použití: Vojenské i civilní
  • Přesnost: Civilní GPS poskytuje přesnost v řádu několika metrů, vojenské aplikace mohou dosáhnout vyšší přesnosti.

2. Galileo

  • Země původu: Evropská unie
  • Provozovatel: Evropská agentura pro globální navigační satelitní systém (GSA)
  • Počet satelitů: Plánováno 30 satelitů, aktuálně přes 20 operativních
  • Primární použití: Civilní (s ohledem na bezpečnost a kritické služby)
  • Přesnost: Vyšší přesnost než GPS, pro civilní uživatele až do 1 metru, s možnosti dosažení vyšší přesnosti pro autorizované uživatele.

3. GLONASS (Globalnaja Navigacionnaja Sputnikovaja Sistema)

  • Země původu: Rusko
  • Provozovatel: Ruská vesmírná agentura Roskosmos
  • Počet satelitů: Přibližně 24 operativních satelitů
  • Primární použití: Vojenské i civilní
  • Přesnost: Přesnost civilního GLONASS je srovnatelná s GPS, ale některé zdroje uvádějí, že je mírně nižší než Galileo.

Další rozdíly

  1. Pokrytí a dostupnost: Všechny tři systémy poskytují globální pokrytí, ale přesnost a dostupnost signálu mohou záviset na konkrétním místě a počtu viditelných satelitů.
  2. Kompatibilita: Moderní přijímače často podporují více systémů současně (GPS, Galileo, GLONASS, a někdy i čínský BeiDou), což zvyšuje přesnost a spolehlivost polohování.
  3. Frekvence: Každý systém používá různé frekvence pro vysílání signálů, což může ovlivnit interoperabilitu a vývoj přijímačů.

Využívání více systémů najednou (tzv. GNSS, Global Navigation Satellite Systems) umožňuje lepší dostupnost signálu, vyšší přesnost a spolehlivost, což je zvláště užitečné v náročných podmínkách, jako jsou městské kaňony nebo husté lesy.

Jak uvázat horolezecký osmičkový uzel?

Slovníček pojmů

Horolezecké uzly jsou základem bezpečnosti každého lezce a mezi nimi zaujímá zvláštní místo osmičkový uzel a jeho pevnější varianta – dvojitý osmičkový uzel. Tento uzel je oblíbený díky své jednoduchosti a spolehlivosti. Správné vázání těchto uzlů může být otázkou života a smrti, a proto je důležité je ovládat dokonale. V následujícím článku vám krok za krokem ukážeme, jak uvázat nejen základní osmičkový uzel, ale také jeho dvojitou verzi, která zajišťuje ještě větší bezpečnost při vašich dobrodružstvích na skalách.

Jak funguje termoska?

Slovníček pojmů

Termoska je chytrý vynález, který nám umožňuje udržet nápoje a jídla teplé či studené po dlouhou dobu. Díky dvojité stěně, vakuové izolaci a reflexnímu povrchu minimalizuje ztráty tepla vedením, konvekcí a radiací. Termoska je ideálním společníkem na cestách, při outdoorových aktivitách nebo v kanceláři, kde šetří energii a čas, protože udržuje obsah při požadované teplotě bez nutnosti opakovaného ohřívání či chlazení.

Jak se nosí ledvinka?

Slovníček pojmů

Ledvinka, kdysi vnímaná jako výhradně praktický doplněk, se stala módním hitem současnosti. Její variabilita a pohodlnost ji činí oblíbenou jak u milovníků módy, tak u těch, kteří hledají praktická řešení pro každodenní nošení. Ať už ji nosíte kolem pasu, přes hrudník nebo na zádech, ledvinka nabízí stylový a funkční způsob, jak mít své věci vždy po ruce. Objevte různé způsoby, jak tento univerzální doplněk nosit a přidejte svému outfitu nový rozměr.