Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Co je to kapacita baterie?

Kapacita baterie je klíčovým ukazatelem její výkonnosti a schopnosti uchovat energii, kterou může následně dodávat elektrickým zařízením. Tento parametr, vyjadřovaný obvykle v ampérhodinách (Ah) nebo miliampérhodinách (mAh), určuje, jak dlouho bude zařízení schopno fungovat na jedno nabití.

Kapacita baterie je měřítkem množství elektrické energie, kterou baterie může uchovat a dodávat při plném nabití. Vyjadřuje se obvykle v ampérhodinách (Ah) nebo miliampérhodinách (mAh) pro menší baterie. Kapacita baterie udává, jak dlouho může baterie napájet zařízení, než se vyčerpá.

Hlavní aspekty kapacity baterie

  1. Ampérhodiny (Ah): Jedna ampérhodina znamená, že baterie může dodávat proud jednoho ampéru po dobu jedné hodiny. Například baterie s kapacitou 5 Ah může teoreticky dodávat 5 ampérů po dobu jedné hodiny nebo 1 ampér po dobu pěti hodin.
  2. Miliampérhodiny (mAh): Miliampérhodiny jsou tisícinou ampérhodin. Tento údaj se často používá pro menší baterie, například v mobilních telefonech. Baterie s kapacitou 2000 mAh může dodávat proud 2000 miliampérů (2 ampéry) po dobu jedné hodiny.
  3. Kapacita a napětí: Kapacita baterie musí být posuzována v kontextu jejího napětí. Celková energie uložená v baterii (ve watthodinách, Wh) je součinem kapacity (v Ah) a napětí (v V). Například baterie s kapacitou 5 Ah a napětím 12 V má energii 60 Wh (5 Ah × 12 V = 60 Wh).
  4. Reálná vs. teoretická kapacita: Skutečná kapacita baterie bývá nižší než teoretická kapacita uvedená výrobcem kvůli různým faktorům, jako je stáří baterie, teplota, způsob použití a nabíjecí cykly.
  5. Použití a význam: Kapacita baterie je klíčovým parametrem pro posouzení, jak dlouho bude zařízení schopno pracovat na baterii. Kapacita baterie je zásadním faktorem pro uživatelskou zkušenost a funkčnost zařízení.

V praxi tedy kapacita baterie určuje, jak dlouho může zařízení fungovat bez nutnosti dalšího nabíjení. Na cestách kapacitu baterie zvětšíte powerbankem.

Jak uvázat horolezecký osmičkový uzel?

Slovníček pojmů

Horolezecké uzly jsou základem bezpečnosti každého lezce a mezi nimi zaujímá zvláštní místo osmičkový uzel a jeho pevnější varianta – dvojitý osmičkový uzel. Tento uzel je oblíbený díky své jednoduchosti a spolehlivosti. Správné vázání těchto uzlů může být otázkou života a smrti, a proto je důležité je ovládat dokonale. V následujícím článku vám krok za krokem ukážeme, jak uvázat nejen základní osmičkový uzel, ale také jeho dvojitou verzi, která zajišťuje ještě větší bezpečnost při vašich dobrodružstvích na skalách.

Jak funguje termoska?

Slovníček pojmů

Termoska je chytrý vynález, který nám umožňuje udržet nápoje a jídla teplé či studené po dlouhou dobu. Díky dvojité stěně, vakuové izolaci a reflexnímu povrchu minimalizuje ztráty tepla vedením, konvekcí a radiací. Termoska je ideálním společníkem na cestách, při outdoorových aktivitách nebo v kanceláři, kde šetří energii a čas, protože udržuje obsah při požadované teplotě bez nutnosti opakovaného ohřívání či chlazení.

Jak se nosí ledvinka?

Slovníček pojmů

Ledvinka, kdysi vnímaná jako výhradně praktický doplněk, se stala módním hitem současnosti. Její variabilita a pohodlnost ji činí oblíbenou jak u milovníků módy, tak u těch, kteří hledají praktická řešení pro každodenní nošení. Ať už ji nosíte kolem pasu, přes hrudník nebo na zádech, ledvinka nabízí stylový a funkční způsob, jak mít své věci vždy po ruce. Objevte různé způsoby, jak tento univerzální doplněk nosit a přidejte svému outfitu nový rozměr.