Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Co je to syntetika?

Syntetické oblečení se stalo nedílnou součástí našeho šatníku díky své odolnosti, snadné údržbě a dostupnosti. Moderní technologie umožňují výrobu materiálů, které jsou lehké, rychle schnou a odpuzují vodu a skvrny. Přestože syntetické látky nabízejí mnoho výhod, jako je flexibilita a dlouhá životnost, přinášejí také některé nevýhody. Méně prodyšné, náchylné k zápachu a s potenciálním negativním dopadem na životní prostředí - to vše jsou faktory, které je třeba zvážit při výběru oblečení. Tento článek přináší přehled hlavních výhod a nevýhod syntetického oblečení a nabízí rady, jak jej správně prát a udržovat.

Syntetika je obecný termín používaný k popisu materiálů, které jsou uměle vytvořené a nejsou přírodního původu. Syntetické materiály jsou obvykle vyráběny z chemických sloučenin, které mohou být získány z ropy, zemního plynu nebo uhlí. Syntetika může zahrnovat širokou škálu produktů a materiálů, jako jsou:

  1. Syntetická vlákna: Textilie vyrobené z umělých vláken, jako je polyester, nylon, akryl a spandex. Tyto materiály jsou běžně používány v oděvním průmyslu pro svou trvanlivost, elasticitu a odolnost vůči skvrnám.
  2. Plasty: Materiály vyrobené z polymerů, které mohou být tvarovány do různých forem. Mezi běžné plasty patří polyethylen, polypropylen, PVC a polystyren. Plasty se používají v široké škále produktů od obalů po hračky a automobilové díly.
  3. Syntetická pryž: Umělá guma, která se používá tam, kde jsou vyžadovány specifické vlastnosti, jako je odolnost vůči olejům, teplu a chemikáliím.
  4. Léčiva a chemické sloučeniny: Mnoho léků a chemikálií používaných v medicíně a průmyslu je synteticky vyrobených, což umožňuje kontrolovat jejich čistotu a účinnost.
  5. Kompozitní materiály: Kombinace dvou nebo více materiálů, kde alespoň jeden je syntetický, aby se dosáhlo lepších vlastností než u jednotlivých složek. Příkladem jsou karbonové vlákna kombinovaná s plasty pro lehké a pevné konstrukce.

Syntetika hraje klíčovou roli v moderním průmyslu a každodenním životě díky své všestrannosti, dostupnosti a možnosti přizpůsobení konkrétním potřebám.

Jak prát syntetické oblečení?

Praní syntetického prádla vyžaduje určitou opatrnost, aby se zajistilo, že materiál zůstane v dobrém stavu a nedojde k jeho poškození. Zde je několik kroků a tipů, jak správně prát syntetické oblečení:

  1. Kontrola štítků: Vždy si přečtěte štítky na oblečení, které poskytují specifické pokyny pro praní, sušení a žehlení. Různé typy syntetických vláken mohou mít různé požadavky.
  2. Třídění prádla: Třiďte syntetické oblečení podle barev (světlé a tmavé). To pomůže zabránit přenosu barvy mezi oděvy.
  3. Předpírka skvrn: Před praním ošetřete skvrny odstraňovačem skvrn. Jemně potřete skvrnu a nechte působit několik minut.
  4. Použití vhodného pracího prostředku: Používejte vhodný prací prostředek, který je určen pro syntetické tkaniny. Vyhněte se použití bělících prostředků, které mohou poškodit vlákna.
  5. Teplota vody: Syntetické oblečení perte vždy nejvýše na teplotu uvedenou na štítku. Vyšší teploty mohou způsobit, že se syntetické materiály zkroutí nebo ztratí tvar.
  6. Nastavení pračky: Použijte cyklus praní, který je šetrný k syntetickým vláknům. Některé pračky mají speciální programy pro syntetické materiály.
  7. Použití síťky na prádlo: Delikátní syntetické kousky, jako jsou spodní prádlo nebo jemné blůzky, perte v síťce na prádlo, aby se zabránilo jejich poškození.
  8. Odstřeďování: Pokud je to možné, použijte nižší rychlost odstřeďování. Vyšší rychlosti mohou syntetické tkaniny poškozovat.
  9. Sušení: Nejlepší je sušit syntetické oblečení na vzduchu, ideálně na rovné ploše, aby nedošlo k jejich deformaci. Pokud musíte použít sušičku, zvolte nízkou teplotu nebo program pro jemné prádlo.
  10. Žehlení: Mnoho syntetických materiálů nevyžaduje žehlení. Pokud je však nutné, používejte nízkou teplotu a nežehlete přímo, ale přes žehlící plátno, aby se zabránilo poškození vláken.

Dodržováním těchto pokynů zajistíte, že vaše syntetické oblečení zůstane v dobrém stavu a prodloužíte jeho životnost.

Jaké jsou výhody a nevýhody syntetického oblečení?

Výhody syntetického oblečení

  • Odolnost a trvanlivost: Syntetická vlákna, jako je polyester nebo nylon, jsou velmi odolná vůči opotřebení a roztržení. Oblečení vyrobené z těchto materiálů může vydržet déle než přírodní materiály. Nicméně cyklistické dresy z tohoto materiálu se velmi snadno trhají o ostružiny apod.
  • Rychlé schnutí: Syntetické materiály mají tendenci rychleji schnout než některé přírodní materiály, což je výhodné při praní nebo při sportovních aktivitách, kde je třeba, aby oblečení rychle vyschlo.
  • Snadná údržba: Syntetické oblečení často vyžaduje méně údržby než přírodní materiály. Může být prané v pračce a většinou není potřeba ho žehlit. Nemuchlá se, což se hodí zejména při cestování.
  • Odpudivost vůči vodě a skvrnám: Mnoho syntetických materiálů je odolných vůči vodě a skvrnám, což znamená, že oblečení zůstane déle čisté a suché.
  • Lehkost a pohodlí: Syntetické materiály jsou často lehčí než přírodní látky, což může zvýšit pohodlí, zejména při sportu a fyzických aktivitách.
  • Flexibilita a elasticita: Některé syntetické materiály, jako je spandex, nabízejí vysokou míru pružnosti, což umožňuje lepší přizpůsobení tělu a větší volnost pohybu.

Nevýhody syntetického oblečení

  • Vázání pachů: Syntetické materiály mohou snadněji absorbovat a udržovat tělesné pachy, což může být problémem, zejména u sportovního oblečení. Z tohoto pohledu je mnohem lepší merino oblečení.
  • Nízká prodyšnost: Některé syntetické látky nejsou tak prodyšné jako přírodní materiály, což může vést k pocitu nepohodlí a nadměrnému pocení.
  • Možné alergické reakce: Někteří lidé mohou být citliví na chemikálie používané při výrobě syntetických vláken a mohou mít alergické reakce nebo podráždění kůže.
  • Statická elektřina: Syntetické materiály jsou náchylnější k vytváření statické elektřiny, což může způsobit nepříjemné lepení kůže nebo jiskření.
  • Ekologický dopad: Výroba syntetických vláken často závisí na petrochemických surovinách, což má negativní dopad na životní prostředí. Navíc, syntetické materiály nejsou biologicky odbouratelné a mohou přispívat k plastovému znečištění.
  • Snížená odolnost vůči vysokým teplotám: Syntetické materiály mohou být náchylné k poškození při vysokých teplotách, což znamená, že mohou být méně vhodné pro určité pracovní nebo kuchyňské prostředí.

Syntetické oblečení tedy nabízí mnoho výhod, zejména pokud jde o odolnost, údržbu a specifické použití. Nicméně je také důležité zvážit jeho nevýhody a potenciální dopady na zdraví a životní prostředí.

Jak uvázat horolezecký osmičkový uzel?

Slovníček pojmů

Horolezecké uzly jsou základem bezpečnosti každého lezce a mezi nimi zaujímá zvláštní místo osmičkový uzel a jeho pevnější varianta – dvojitý osmičkový uzel. Tento uzel je oblíbený díky své jednoduchosti a spolehlivosti. Správné vázání těchto uzlů může být otázkou života a smrti, a proto je důležité je ovládat dokonale. V následujícím článku vám krok za krokem ukážeme, jak uvázat nejen základní osmičkový uzel, ale také jeho dvojitou verzi, která zajišťuje ještě větší bezpečnost při vašich dobrodružstvích na skalách.

Jak funguje termoska?

Slovníček pojmů

Termoska je chytrý vynález, který nám umožňuje udržet nápoje a jídla teplé či studené po dlouhou dobu. Díky dvojité stěně, vakuové izolaci a reflexnímu povrchu minimalizuje ztráty tepla vedením, konvekcí a radiací. Termoska je ideálním společníkem na cestách, při outdoorových aktivitách nebo v kanceláři, kde šetří energii a čas, protože udržuje obsah při požadované teplotě bez nutnosti opakovaného ohřívání či chlazení.

Jak se nosí ledvinka?

Slovníček pojmů

Ledvinka, kdysi vnímaná jako výhradně praktický doplněk, se stala módním hitem současnosti. Její variabilita a pohodlnost ji činí oblíbenou jak u milovníků módy, tak u těch, kteří hledají praktická řešení pro každodenní nošení. Ať už ji nosíte kolem pasu, přes hrudník nebo na zádech, ledvinka nabízí stylový a funkční způsob, jak mít své věci vždy po ruce. Objevte různé způsoby, jak tento univerzální doplněk nosit a přidejte svému outfitu nový rozměr.