Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak funguje termoska?

Termoska je chytrý vynález, který nám umožňuje udržet nápoje a jídla teplé či studené po dlouhou dobu. Díky dvojité stěně, vakuové izolaci a reflexnímu povrchu minimalizuje ztráty tepla vedením, konvekcí a radiací. Termoska je ideálním společníkem na cestách, při outdoorových aktivitách nebo v kanceláři, kde šetří energii a čas, protože udržuje obsah při požadované teplotě bez nutnosti opakovaného ohřívání či chlazení.

Termoska je nádoba, která slouží k udržení teploty nápojů či jídel po delší dobu, a to jak teplých, tak studených. Její princip fungování je založen na několika klíčových fyzikálních vlastnostech a konstrukčních prvcích:

  1. Dvojitá stěna: Termoska má dvě stěny, mezi kterými je vakuum (nebo alespoň oblast s velmi nízkým tlakem). Vakuum je skvělý izolant, protože eliminuje přenos tepla vedením a konvekcí, což jsou dva hlavní způsoby, jakými se teplo přenáší.
  2. Reflexní povrch: Vnitřní stěny termosky jsou často pokryty reflexním materiálem, jako je například hliník nebo stříbro. Tento povrch odráží tepelné záření zpět do vnitřku termosky, čímž se minimalizuje ztráta tepla radiací.
  3. Vakuum: Jak již bylo zmíněno, vakuum mezi dvojitými stěnami termosky slouží jako izolant. Protože ve vakuu nejsou téměř žádné molekuly, nemůže se teplo přenášet vedením ani konvekcí.
  4. Vzduchotěsné uzavření: Víko termosky je navrženo tak, aby bylo vzduchotěsné. Tím se zabrání přenosu tepla přes otvor termosky a zároveň se zabrání výměně vzduchu mezi vnitřkem a vnějškem, což by vedlo k tepelným ztrátám.

Mechanismy přenosu tepla a jejich redukce v termosce

  • Vedení: Tento mechanismus je minimalizován díky vakuové vrstvě, která neumožňuje přenos tepla vedením mezi vnitřní a vnější stěnou.
  • Konvekce: Vakuum také zabraňuje přenosu tepla konvekcí, protože zde nejsou žádné molekuly, které by mohly přenášet teplo prouděním.
  • Radiace: Reflexní povrchy uvnitř termosky odrážejí tepelné záření zpět do vnitřního prostoru, což minimalizuje ztrátu tepla zářením.

Použití a výhody termosky

  • Udržení teploty: Termosky jsou schopné udržet nápoje teplé nebo studené po mnoho hodin, což je užitečné pro cestování, outdoorové aktivity nebo uchovávání nápojů na pracovišti.
  • Úspora energie: Díky schopnosti termosky udržet teplotu není třeba opakovaně ohřívat nebo chladit nápoje, což šetří energii.

Celkově je termoska efektivním nástrojem pro uchovávání nápojů a jídel při požadované teplotě díky svému promyšlenému designu a využití fyzikálních principů tepelné izolace. Mrkněte, v jakých velikostech jsou k dostání.

Jak uvázat horolezecký osmičkový uzel?

Slovníček pojmů

Horolezecké uzly jsou základem bezpečnosti každého lezce a mezi nimi zaujímá zvláštní místo osmičkový uzel a jeho pevnější varianta – dvojitý osmičkový uzel. Tento uzel je oblíbený díky své jednoduchosti a spolehlivosti. Správné vázání těchto uzlů může být otázkou života a smrti, a proto je důležité je ovládat dokonale. V následujícím článku vám krok za krokem ukážeme, jak uvázat nejen základní osmičkový uzel, ale také jeho dvojitou verzi, která zajišťuje ještě větší bezpečnost při vašich dobrodružstvích na skalách.

Jak se nosí ledvinka?

Slovníček pojmů

Ledvinka, kdysi vnímaná jako výhradně praktický doplněk, se stala módním hitem současnosti. Její variabilita a pohodlnost ji činí oblíbenou jak u milovníků módy, tak u těch, kteří hledají praktická řešení pro každodenní nošení. Ať už ji nosíte kolem pasu, přes hrudník nebo na zádech, ledvinka nabízí stylový a funkční způsob, jak mít své věci vždy po ruce. Objevte různé způsoby, jak tento univerzální doplněk nosit a přidejte svému outfitu nový rozměr.

Co je to raglánový rukáv?

Slovníček pojmů

Raglánový rukáv, charakteristický tím, že začíná u krku a plynule přechází k podpaží bez tradičního ramenního švu, je oblíbeným střihem v módním světě. Tento unikátní design poskytuje nositeli větší volnost pohybu a pohodlí, což jej činí ideálním pro sportovní oblečení, trička a svetry.