Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak uvázat horolezecký osmičkový uzel?

Horolezecké uzly jsou základem bezpečnosti každého lezce a mezi nimi zaujímá zvláštní místo osmičkový uzel a jeho pevnější varianta – dvojitý osmičkový uzel. Tento uzel je oblíbený díky své jednoduchosti a spolehlivosti. Správné vázání těchto uzlů může být otázkou života a smrti, a proto je důležité je ovládat dokonale. V následujícím článku vám krok za krokem ukážeme, jak uvázat nejen základní osmičkový uzel, ale také jeho dvojitou verzi, která zajišťuje ještě větší bezpečnost při vašich dobrodružstvích na skalách.

Horolezecký osmičkový uzel je základním uzlem, který se často používá při horolezectví kvůli jeho pevnosti a snadnosti vázání. Tento uzel je také známý jako "figure-eight knot". Níže je krok za krokem postup, jak uvázat osmičkový uzel:

Postup vázání osmičkového uzlu

  1. Začátek: Vezměte horolezecké lano a udělejte na jeho konci smyčku.
  2. První smyčka: Překřižte volný konec lana přes hlavní část lana, aby vznikla smyčka.
  3. Protažení: Provlékněte volný konec lana pod hlavní částí lana a pak ho protáhněte vzniklou smyčkou zpět.
  4. Tvorba osmičky: Poté protáhněte volný konec lana skrz smyčku, kterou jste vytvořili na začátku. Měli byste vidět tvar připomínající číslo osm.
  5. Dotáhnutí: Ujistěte se, že jsou všechny části uzlu správně uspořádány, a pak uzel důkladně dotáhněte.

Upevnění uzlu (pokud se používá k přivázání k postroji)

  1. Provléknutí postrojem: Pokud potřebujete uvázat uzel k postroji, provlékněte volný konec lana přes oko na postroji před dokončením uzlu.
  2. Dokončení uzlu: Opakujte postup tvorby osmičkového uzlu s volným koncem lana, ale tentokrát ho protáhněte uzlem dvakrát, abyste vytvořili dvojitý osmičkový uzel.
  3. Kontrola a dotažení: Zkontrolujte, zda je uzel pevně uvázán a všechny části jsou správně uspořádány. Uzel důkladně dotáhněte.

Jak se liší dvojitý osmičkový uzel?

Dvojitý osmičkový uzel, také známý jako osmičkový uzel s dvojitým provléknutím nebo dvojitý provazový uzel, je variantou základního osmičkového uzlu, který je pevnější a bezpečnější. Používá se často v horolezectví, zejména k přivázání lana k postroji nebo k jiným pevným bodům.

Postup vázání dvojitého osmičkového uzlu

  1. Začátek: Začněte stejně jako u základního osmičkového uzlu, vytvořte smyčku a udělejte osmičku.
  2. První smyčka: Překřižte volný konec lana přes hlavní část lana a vytvořte smyčku.
  3. Protažení: Provlékněte volný konec lana pod hlavní částí lana a pak ho protáhněte vzniklou smyčkou zpět.
  4. Vytvoření osmičky: Poté protáhněte volný konec lana skrz smyčku, kterou jste vytvořili na začátku, abyste vytvořili osmičku.
  5. Provléknutí postrojem: Pokud vážete uzel k postroji, provlékněte volný konec lana přes oko na postroji.
  6. Dvojité provléknutí: Vezměte volný konec lana a následujte cestu původního uzlu zpět, paralelně s původními smyčkami osmičkového uzlu. To znamená, že provléknete volný konec zpět skrz uzel, čímž vytvoříte dvojitý uzel.
  7. Kontrola a dotažení: Zkontrolujte, zda je uzel správně uvázán a všechny části jsou správně uspořádány. Důkladně dotáhněte uzel.

Tento uzel je pevnější než základní osmičkový uzel a je méně pravděpodobné, že se uvolní nebo posune, což je důležité pro bezpečnost při horolezectví.

Jak funguje termoska?

Slovníček pojmů

Termoska je chytrý vynález, který nám umožňuje udržet nápoje a jídla teplé či studené po dlouhou dobu. Díky dvojité stěně, vakuové izolaci a reflexnímu povrchu minimalizuje ztráty tepla vedením, konvekcí a radiací. Termoska je ideálním společníkem na cestách, při outdoorových aktivitách nebo v kanceláři, kde šetří energii a čas, protože udržuje obsah při požadované teplotě bez nutnosti opakovaného ohřívání či chlazení.

Jak se nosí ledvinka?

Slovníček pojmů

Ledvinka, kdysi vnímaná jako výhradně praktický doplněk, se stala módním hitem současnosti. Její variabilita a pohodlnost ji činí oblíbenou jak u milovníků módy, tak u těch, kteří hledají praktická řešení pro každodenní nošení. Ať už ji nosíte kolem pasu, přes hrudník nebo na zádech, ledvinka nabízí stylový a funkční způsob, jak mít své věci vždy po ruce. Objevte různé způsoby, jak tento univerzální doplněk nosit a přidejte svému outfitu nový rozměr.

Co je to raglánový rukáv?

Slovníček pojmů

Raglánový rukáv, charakteristický tím, že začíná u krku a plynule přechází k podpaží bez tradičního ramenního švu, je oblíbeným střihem v módním světě. Tento unikátní design poskytuje nositeli větší volnost pohybu a pohodlí, což jej činí ideálním pro sportovní oblečení, trička a svetry.