Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Co nepodcenit při zimní turistice

Štěstí přeje připraveným. Zimní turistika má sice jedinečně kouzelnou atmosféru, ale zároveň na vás čeká mnohem víc překážek než v letních měsících. Co tedy při turistice v zimě nepodcenit?


Obsah

Krajina pokrytá dekou čistého, bílého sněhu. Ticho, křupání pod nohama a pára od pusy. Ideální atmosféra při turistice v zimě. Člověk si možná řekne, že jít se projít na pár hodin po přírodě je aktivita, která nepotřebuje mnoho příprav. V tomto ročním období na vás ale ve volné krajině čeká mnohem víc překážek než v letních měsících. Co nepodcenit při zimní turistice a jak předcházet nebezpečným situacím, to jsme si pro vás připravili v dnešním článku. 

 

Plán trasy je základ několikadenní expedice i kratšího výletu

Pokud se chystáte na túru v lokalitě, kterou příliš neznáte, věnujte dostatek času plánování trasy. Délka túry by měla být úměrně dlouhá vaší fyzické zdatnosti. Stejný vzorec platí i u náročnosti terénu. Užít si krásnou krajinu, to je oč tu běží. Nemusíte nutně trhat rekordy v nachozených kilometrech, cestu byste si měli především užít a bezpečně se vrátit do výchozího bodu.

Celou naplánovanou trasu si řádně prostudujte a zároveň zkontrolujte, zda v dané oblasti není hlášeno lavinové nebezpečí nebo jiné nástrahy. Aktuální výstrahy v horských oblastech můžete jednoduše zkontrolovat na stránkách Horské služby, kde si v mapě na hlavní stránce vyfiltrujete aktuální stav počasí, hrozící stupně lavinového nebezpečí nebo jiná upozornění pro zvýšenou opatrnost v horách. 

Orientace na trase

Orientovat se můžete podle pěšího značení, tedy barevného značení tras, které pro turisty udržuje a vyznačuje Klub českých turistů. Na jejich stránkách v sekci "Plánovač tras" máte možnost vyhledat si trasu přímo v konkrétní oblasti. V zimě se především v horských terénech setkáte také s tyčovým turistickým značením, které udržuje Horská služba. Tyčové značení slouží primárně pro orientaci při velmi vysoké pokrývce sněhu. 

V dnešní době se naštěstí již nemusíte spoléhat jen na vlastní orientační smysl a papírovou mapu, ale máte možnost využít technologické vymoženosti. Nezapomínejte tedy využívat gps lokátor ve vašem telefonu nebo chytrých hodinkách, a buďte stále v obraze, kde se nacházíte. 

 

Nescházejte z cesty

Celou cestu se držte plánu a zbytečně nescházejte z vyznačených cest. V zimním období může být přehlednost terénu matoucí. Pokud by při vaší cestě došlo na nutnou změnu trasy, kterou si nejste jistí, vraťte se vždy raději do výchozího bodu. Mějte nabitý telefon a pro případ nouze informujte před odchodem ještě někoho dalšího o svých plánech. 

 

Nezapomínejte na pravidla

Při výletech a pobytu v přírodě vždy zohledňujte pravidla dané země. V České republice jsou pravidla a omezení ukotvená v Zákoně o ochraně přírody. V následující tabulce najdete omezení činnosti na zvláště chráněném území v České republice dle zákona.

 

Oblasti chráněné přírody

 

Omezení činností

Národní parky (NP)

Na celém území národního parku je zakázáno: 

a) vstupovat a vjíždět na plochy s novou výsadbou provedenou v rámci obnovy lesa

b) vstupovat do jeskyní a jiných podzemních prostorů

c) plašit zvěř a odchytávat volně žijící živočichy

d) sbírat planě rostoucí rostliny a jejich části kromě lesních plodů

e) odhazovat odpadky, znečišťovat a poškozovat prameniště a vodní toky

f) manipulovat nebo poškozovat zařízení pro turistiku a rekreaci umístěná v terénu, jako turistické značení, informační tabule, odpočívadla, vyhlídková místa a jiná obecně prospěšná zařízení

g) volné pobíhání psů

h) chovat se způsobem, který by mohl vést ke škodám na přírodním prostředí a který je v rozporu s posláním národního parku, zejména rušení klidu nadměrným hlukem aj. 

i) pořádat a organizovat hromadné sportovní, turistické a jiné akce

j) instalovat přenosné lyžařské vleky a vytyčovat zimní běžecké a sjezdové tratě, vyznačovat letní a zimní turistické cesty

k) tábořit a rozdělávat ohně

l) provozovat jízdy na koni a jízdy psích spřežení

m) provozovat vodní sporty kromě řeky Jizery

Některé z pravidel může Správa na vyhrazených místech a v určitém období povolit. Jedná se o činnosti pod písmeny i), j), k), l), a m).

Na území I. a II. zóny národního parku je kromě uvedených činností též zakázán sběr lesních plodů a vstup mimo turistické značené cesty, popř. v zimním období mimo tyčové značení včetně skialpinismu.

Při nedostatečné sněhové pokrývce je návštěvník povinen respektovat přechodné uzavření úseků tyčového značení provedené Správou z důvodu ochrany přírody 

Chráněné krajinné oblasti (CHKO)

Na celém území chráněných krajinných oblastí je zakázáno:

a) tábořit a rozdělávat ohně mimo místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody

b) pořádat automobilové a motocyklové soutěže

c) pořádat soutěže na jízdních kolech mimo silnice, místní komunikace a místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody

d) v CHKO je zakázáno trhat lesní plody pro komerční činnost nepovolenými pomůckami zhoršující obnovu krajiny

- tyto podmínky platí většinou také v Národních přírodních rezervacích (NPřR), Přírodních památkách (PP) a Národních přírodních památkách (NPP)

Krajina bez omezení 

- můžete se pohybovat bez omezení

- musíte respektovat ustanovení zakazující stanování a táboření ve volné přírodě

 

Co leden sněhem popráší, to únor s vichrem odnáší

V dnešní době se už nemusíte spoléhat jen na lidové pranostiky. S předstihem si můžete zjistit predikce počasí a naplánovat podle toho datum výletu. Ještě než vyrazíte, ověřte si, zda se předpověď nezměnila a nejsou hlášeny meteorologické výstrahy. 

Sněhové přeháňky, mlha nebo nepříznivé povětrnostní podmínky vás mohou na cestě nemile překvapit i přes precizní přípravu. Především v horských oblastech je počasí velmi proměnlivé. Nezanedbávejte tedy kontrolu meteorologických předpovědí i během túry. Aktuální situaci můžete monitorovat pomocí aplikace Českého hydrometeorologického ústavu, která vám přehledně poskytne ucelené informace o počasí. Zároveň nabízí polohové služby, takže si stav meteorologické situace můžete zkontrolovat rychle a jednoduše i během cesty. 

 

Vrstvěte oblečení

V oblékání volte strategii vrstvení, která je efektivní při venkovní aktivitě v chladných dnech. Jednotlivé vrstvy plní své funkce tak, aby nedocházelo k tepelným ztrátám, ale zároveň nabízejí dostatečnou prodyšnost, takže odvádí vlhkost i přes zvýšenou míru pocení při fyzickém výkonu. První vrstva na vašem těle by měla být vždy z funkčních materiálů, u druhé vrstvy doporučujeme mikinu z fleecu nebo další kus funkčního oblečení. Svrchní vrstva by měla být dostatečně prodyšná, schopná udržet teplo a ochránit vás před větrem a vnějšími vlivy. 

   

 

Jak vybrat outdoorové oblečení?

Ať už vyrážíte na horskou túru, věnujete se halovým sportům, běháte, lezete po horách nebo se jen rádi procházíte, vždy byste měli být dobře oblečeni. Pokud se chcete obléct opravdu efektivně, měli byste se řídit správným vrstvením oblečení. Jsme tu s článkem, který vám vysvětlí, jak na to!

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Zvolte kvalitní obuv

Základem pohodové turistiky je výběr kvalitní obuvi. Boty do sněhu a mrazů volte s pevným, vysokým kotníkem a teplou podšívkou, která vám udrží nohy v teple. Vyberte si nejlépe kožený materiál s minimem švů, zvolit můžete případně také hodně odolnou syntetiku. Obuv z kůže má sice vyšší hmotnost a nižší prodyšnost, zároveň má ale nesporné výhody jako nepromokavost a vysokou odolnost. Taková obuv sice nepatří mezi nejlevnější na trhu, ale pokud se o kůži budete dobře starat, dočkáte se jejich dlouhé životnosti.

   

 

Jak vybrat boty na turistiku

Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Péče o obuv 

Už tedy víte, že ideální obuv na zimní turistiku je ta z kožených materiálů. O boty, zvlášť potom ty kožené, se musíte umět dobře starat. Na ošetření kožených bot byste měli dbát hned ze tří důvodů:

- vzhled

- vodoodpudivost povrchu

- prodloužení životnosti obuvi

Nové kožené pohorky je potřeba ošetřit krémem. Zvolte krém bez tuků, nedojde tak k přílišnému změkčení bot. To by vedlo k vyšší náchylnosti k mechanickému poškození a ztrátě schopnosti držet tvar. 

Znečištěné boty čistěte jemným kartáčem nebo navlhčeným hadříkem v čisté vodě. Snažte se kůži příliš nenamočit. Obuv nikdy nesušte na topení nebo u ohně, protože kůže potom tvrdne a může tak docházet k praskání materiálu. 

Na koženou obuv používejte vhodnou impregnaci v podobě spreje, pasty nebo krému. Impregnaci nanášejte vždy na očištěnou obuv, nečistoty snižují efektivitu impregnační ochrany. Boty budou díky impregnaci chráněny před vlhkostí a do určité míry i nečistotami. 

Více informací o údržbě kožené obuvi najdete ZDE.

 

Co se ještě může hodit

Rádi v zimě prozkoumáváte zasněženou krajinu? Velmi dobře vám poslouží sněžnice. Tato pomůcka rozloží vaši váhu, díky čemuž vám hrozí menší riziko zaboření v hlubokém sněhu. Sněžnice jsou čím dál víc populárnější prostředek při turistice, ale i při běhu v zimních terénech. V našem sortimentu si můžete vybrat podle druhu sněhu, terénu či druhu aktivity. 

Abyste podpořili tepelnou izolaci a nepromokavost kalhot a bot, oblékněte v mrazivém počasí turistické návleky. V těžkém a zledovatělém terénu vám udělají dobrou službu také mačky či nesmeky. Nesmeky jsou navíc velmi skladné a lehké, takže si tuto jistící pomůcku můžete vzít jen pro jistotu do batohu. 

 

Kam se obrátit v případě nouze?

Ač se na cestu precizně připravíte, stále pamatujte, že jste v přírodě. Můžou vás překvapit situace, na které se připravit jednoduše nelze. Ujistěte se, že víte, na koho se v případě krizové situace obrátit. Mějte sebou nabitý mobilní telefon. Pokud jste v horách, uložte si číslo na místní stanici HS. Pojistěte si situaci také tím, že informujete někoho dalšího o vaší cestě. Sdělte mu svůj plánovaný návrat a trasu, kterou hodláte absolvovat. 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Pavlína Horňáková

Zdroje: archiv autora, pixabay.com, www.is.muni.cz, www.horskasluzba.cz, www.chmi.cz, www.kct.cz

Seznam věcí na tábor

Poradna

Lámete si hlavu se tím, co všechno zabalit vašemu dítku na tábor? Pak právě pro vás jsme připravili kompletní seznam vybavení na tábor. Navíc si je hned můžete hodit do košíku a vyzvednout na nejbližší prodejně!

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Vybíráme pro vás

3 490  (38.14 %) 2 159 

Porovnat

3 590  (33.45 %) od 2 389 

Porovnat

Dětské sněžnice Warg Yetti

1 299  (23.09 %) 999 

Porovnat

2 690  (39.07 %) 1 639 

Porovnat

389 

Porovnat

170  (0.59 %) 169 

Porovnat

599 

Porovnat

329 

Porovnat