Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Díra v nafukovací karimatce. Jak a čím ji zalepit?

Při kempování chcete pohodlí, proto vám na cestách nechybí nafukovací karimatka. Doma nafukovací matrace pro návštěvy. Při cestě k moři obvykle nafukovací lehátko. Když se na nich objeví díra, radost z cest se vytrácí. Vše se dá přitom vyřešit do pár minut. Pojďte si přečíst, jak rychle opravit nafukovací lehátka a karimatky.


Obsah

 

Dbejte na prevenci

O své vybavení se dobře starejte. Vyvarujte se kontaktu s ostrými předměty, vyhýbejte se ostrému slunečnímu světlu a nestandardním teplotám. Všechny extrémy mohou materiál oslabit. Psí drápy se s nafukovacími předměty také nemají rády. Jenže chování psa ne vždy ovlivníte. Proti ostrým kamínkům je nejlepší prevence plachta nebo podložka s vysokou odolností proti protržení. Příkladem je Dupont Tyvek.

 

Díra, ale kde?

Když už k nehodě dojde, jednejte co nejdříve. Základem je zjistit, odkud vzduch uniká. Pokud díru přímo vidíte, máte první krok hotový. Často ale vůbec netušíte, kde hledat. Poškozené lehátko, karimatku nebo matraci nafoukněte a chvíli poslouchejte, zda uslyšíte unikající vzduch. Pokud stále nevíte, potřete místo vlhkým hadříkem, ponořte nafukovací předmět do vody, nebo naneste na podezřelá místa mýdlovou vodu. Unikající bublinky vám ukáží, kde je problém. Místo si označte fixou, abyste ho nemuseli znovu hledat.

   

 

Jak vybrat karimatku

Fandíte přírodě a rádi v ní spíte? A máte na čem? Velký rádce pro výběr vhodné karimatky je zde!

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Oprava samolepící sadou

Místo nechte proschnout a mezitím si připravte samolepící sadu. Jsou navrženy tak, aby odolaly tlaku vzduchu, který působí uvnitř matrace, a zároveň zvládly vlhkost zvenku.

  • Nejprve místo a jeho okolí očistěte. Povrch by měl být čistý, suchý a odmaštěný. K čištění se v závislosti na materiálu používá benzín nebo aceton. Většinou bývá součástí balení i čistící ubrousek napuštěný alkoholem.
  • Místo nechte opět proschnout.
  • Odstřihněte potřebnou velikost záplaty.
  • Přes díru nalepte první stranu samolepící záplaty.
  • Další krok závisí na typu opravné sady. U některých typů už jen stačí sundat horní krycí vrstvu a máte hotovo. U jiných typů je záplata tvořena dvěma vrstvami. Tedy první záplatu, obvykl čočku, překryjte ještě druhou krycí záplatou.
  • Máte hotovo.
Tip Vozte a noste si s sebou v batohu na své outdoorové aktivity sadu na opravy. Její váha i objem je minimální stejně jako cena, přitom dokáže zachránit vaši noc nebo denní radovánky ve vodě.

Vyzkoušejte opravu pomocí lepidla nebo záplaty. Bezzáplatové lepení je dnes dokonale vodotěsné. 

Na menší místa stačí obvykle jen lepidlo, tedy jedna vrstva. Větší poškození už bývá vhodné zalepit dvojí vrstvou. Dostupné jsou i sady, které obsahují lepidlo a záplata se na ně prostřednictvím tohoto lepidla přichytí.

Tip: Pořiďte si bezzáplatové lepidlo. Díky nízké viskozitě se dostane i do mikroskopických netěsností švů. Používá se také k rekonstrukci chybějícího materiálu. Výsledek je vodotěsný.

 

Alternativní metody opravy

Pokud nemáte k dispozici opravnou sadu, musíte pustit uzdu fantazii a využít, co máte po ruce.

Pomoci vám může např.:

  • silná lepicí páska,
  • nepromokavý materiál a lepidlo,
  • sada na opravu kol.

U těchto alternativních přístupů možná napřed zvažte, jestli raději počkat až domů a opravit je s ohledem na materiál pomocí profesionálních řešení. Případně vaši rychloopravu brzy nahraďte vhodnějším řešením.


Správná péče je důležitá. Stejně tak je důležitý výběr toho správného vybavení. Podívejte se, jak vybrat karimatku. 

Na různé materiály existují různé opravné sady. Pro opravu bavlněných povrchů jsou vhodné zažehlovací sady, na síťovinu zase lepící sady.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: archiv 4camping

Jak vyčistit smůlu z oblečení s běžně dostupnými prostředky

Poradna

Znáte to. Unavené nohy a člověk si bez přemýšlení sedne na nejbližší pařez. Stan v zákrytu stromů je super, ale smůla na něm už méně. Každý, kdo miluje les, už někdy stál před otázkou, jak odstranit smůlu z oblečení. Poradíme vám.

Jak vybrat sluneční brýle na sport? Vsaďte na jejich vlastnosti

Poradna

Pokud jste sluneční brýle do teď vnímali jako designový doplněk, zcela vám změníme váš přístup. Při výběru brýlí na sport, může hrát design svou roli, ale pro konečnou volbu by měly být důležité spíše jiné vlastnosti.

Jak na ferraty - pro začátečníky; 1. díl

Poradna

Ferraty jsou lákavá aktivita pro všechny milovníky outdooru a adrenalinu. Kam na ferraty u nás a co si zabalit s sebou? To všechno najdete v našem dnešním článku, který pro vás připravila instruktorka lezení a testerka 4camping Tereza Pavlíková.

Vybíráme pro vás

2 799  (32.15 %) 1 899 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Husky Forte 5

1 889  (44.47 %) 1 049 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Pinguin Matrix 38 NX

1 554  (13.19 %) 1 349 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Warg Radon Mummy 5

2 199  (45.48 %) 1 199 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Outwell Sleepin Single 7.5 cm

2 410  (48.59 %) 1 239 

Porovnat

Nafukovací karimatka Warg Proton 5

1 699  (29.43 %) 1 199 

Porovnat

Nafukovací karimatka Klymit Static V2

2 839  (29.59 %) 1 999 

Porovnat