Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak na bezpečné běhání v těhotenství

Zvyk je železná košile a i přes rostoucí břicho máte chuť běžet s větrem o závod. Kdy je běhání v těhotenství bezpečné? Jak byste se měla vybavit, aby byl běh i v těhotenství příjemný zážitek bez rizika?


Popis: Těhotenské břicho nemusí ani zdaleka znamenat stopku sportovním aktivitám. 

Obsah

Ne nadarmo se říká, že je každá žena jiná. I každé těhotenství probíhá jinak. Prakticky neexistuje jednotný metr, který by řekl, kdy je běhání v těhotenství vhodné a kdy zakázané. 

 

Běhání v těhotenství 

U běhání v těhotenství ve všech směrech platí, že se ženy mají řídit vlastním tělem a vnímat jeho reakci. Pokud je žena zdravá, neměla by sport ze svého harmonogramu vyškrtnout jen proto, že je těhotná. Naopak lenošení vede k nadměrnému přibírání na váze.

Obecně platí, že běhání v těhotenství není vhodné pro začátečníky. Pokud nejste na běh zvyklá, v těhotenství s ním rozhodně nezačínejte. Pro jistotu se poraďte se svým gynekologem, ale pravděpodobně vám řekne totéž. Pokud jste na pohyb zvyklá a cítíte se při něm dobře, není důvod ze dne na den s běháním skončit.

Při běhání v těhotenství zapomeňte na překonávání rychlostních i vzdálenostních rekordů. Maraton ani podobné výkony nedávají ze zdravotního hlediska smysl. Tělo se přehřívá a mění se tlak v těle. Miminku to opravdu nemusí udělat dobře.

 

Benefity převažují nad riziky

Běhání v těhotenství může mít pro tělo nemalé příznivé účinky:

  • Snižuje se riziko těhotenské cukrovky, která se může objevit i u žen, které doposud s cukrem problém neměly. Rozhodně je lepší cukry rovnou spalovat při běhání.

  • Posilujete srdce a cévy. Pravidelné běhání zlepšuje celkovou kardiovaskulární kondici a zvyšuje výdrž.

  • Zlepšíte flexibilitu a zvýšíte sílu. Běhání v těhotenství pomáhá udržovat sílu a flexibilitu svalů. Napomáhá lepšímu držení těla.

  • Budete mít hmotnost pod kontrolou. Pravidelné cvičení pomáhá udržet zdravou hmotnost během těhotenství a minimalizovat riziko nadměrného přibírání na váze.

  • Snižuje stres a zlepšuje náladu. Běhání uvolňuje endorfiny, tzv. „šťastné hormony“, které mohou pomoci snížit úroveň stresu a naopak zlepšit náladu.

  • Podpoříte kvalitní spánek. Fyzická aktivita jako je běhání může vést ke kvalitnějšímu spánku a vyřešení problému s nespavostí.

Každopádně si další běhání v těhotenství rozmyslete, pokud se u vás objeví některé z těchto problémů:

  • krvácení,
  • kontrakce,
  • mdloby,
  • závrať nebo bolest hlavy,
  • neschopnost popadnout dech,
  • bolesti kloubů a svalů.

Vždy poslouchejte své tělo. Pokud na běh v těhotenství nemáte energii, dělá se vám u něj na omdlení, zadýcháte se po pár krocích, nelámejte v daný den nic přes koleno. Zkuste běh třeba o pár dní později.

 

Běhání v první fázi těhotenství

Faktem je, že nejvíce riziková je první třetina těhotenství. Některé ženy o těhotenství na druhou stranu velkou část prvního trimestru ani neví. Pokud jste fit, běhání vám nic nebrání. Výhodou je, že budete obvykle běhat s původní váhou.

Tip od zdravotníků: Držte si tepovku pod 140 a hlídejte si příjem tekutin. S sebou si noste sportovní láhev na běhání, pořiďte si běžecký batoh nebo vestu s vakem na pití. Tepovku vám pomůže sledovat sporttester.

Nezapomínejte už v prvním trimestru na správné složení stravy. Hořčík a minerální látky jsou pro vás důležité stejně jako vitamíny.

Už na začátek těhotenství si pořiďte kvalitní pevnou sportovní podprsenku. Počítejte s tím, že ji budete v průběhu těhotenství měnit za větší. Po porodu zase možná budete vyhledávat bezešvé výrobky, které vás nikde nebudou tlačit.

 

Běhání v druhé třetině těhotenství 

Na druhém trimestru těhotenství je fajn, že už ustupují nevolnosti. Váha se přitom zvyšuje pozvolna. Každopádně se mění těžiště vašeho těla a běh bude vypadat jinak. Budete se pravděpodobně více naklánět dopředu a více dopadat na špičky. Myslete na své klouby a braňte otokům. Kompresní ponožky nebo kompresní podkolenky vám v tom mohou pomoci.


Popis: Pokud i v těhotenství volá vaše tělo po pohybu, ale běh nepatří mezi vaše favority, vyměňte běh třeba za turistiku. 

Pokud budete i nadále běhat v těhotenství, důsledně pečujte o své tělo:

  • Svou roli sehrají i běžecké boty. Stávající vyšlapaná obuv už pro vás s rostoucím bříškem není ideální. Zvyšuje se vám váha, mění se těžiště, končetiny mohou otékat. Chraňte si své klouby a volte boty s tlumením nárazů. Mezi nejoblíbenější patří poslední dobou lehoučké běžecké boty Hoka. Vyhledejte odborníka na běžeckou obuv na prodejně, nebo se zeptejte kolegů na naší zákaznické lince.

  • Vyberte si nové legíny. Zapomeňte na nákup použitých z bazaru. Rostoucí břicho potřebuje péči. Na léto se podívejte po šortkách 2v1 nebo sukni s všitými kraťasy. Zajistí vám naprostou volnost pohybu a zároveň můžete dělat velké kroky.

Vydejte se běhat na lesní cesty, louky. Vybírejte ale rovnější cesty bez nečekaných překážek. Dobrá je také atletická dráha. Vyhněte se pokud možno tvrdým povrchům a asfaltovým silnicím. Zbytečně byste zatěžovali klouby.

Tip: Přečtěte si, jak vybrat běžecké boty do terénu.

 

Běhání ve třetím trimestru

Při běhání si vezměte k ruce parťáka, který vám případně pomůže. Ve třetím trimestru už si ale raději dopřávejte svižnější procházky nebo si běžte zaplavat. I při procházkách myslete na kvalitní turistickou nebo trailovou obuv a doplňte svou výbavu o nordic walking hole.


Popis: V těhotenství dejte šanci józe. Patří mezi klidné sporty, při kterých posílíte svaly pánevního dna a uvolníte bolest v zádech.

 

Kdy začít s cvičením po porodu

Po porodu na běhání raději zapomeňte. Se začátkem běhání počkejte minimálně až na kontrolu u svého gynekologa, který vám potvrdí, že je vše v pořádku. Nejprve se pusťte do posilování svalů pánevního dna a cviků na šikmé břišní svaly. Nezapomeňte na kvalitní podložku na cvičení.

Tip: Přečtěte si, jak vybrat karimatku.

Nesrovnávejte své výsledky s běháním s dobou před otěhotněním. Běh v těhotenství není závodní disciplína. Jenom si ho užívejte.

   

 

Jak vybrat správnou velikost bot

Jak na výběr správné velikosti obuvi vám v tomto článku poradí 4camping. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archiv autora, lasportiva.com, Kilpi.com

Díra v nafukovací karimatce. Jak a čím ji zalepit?

Poradna

Při kempování chcete pohodlí, proto vám na cestách nechybí nafukovací karimatka. Doma nafukovací matrace pro návštěvy. Při cestě k moři obvykle nafukovací lehátko. Když se na nich objeví díra, radost z cest se vytrácí. Vše se dá přitom vyřešit do pár minut. Pojďte si přečíst, jak rychle opravit nafukovací lehátka a karimatky.

Jak vyčistit smůlu z oblečení s běžně dostupnými prostředky

Poradna

Znáte to. Unavené nohy a člověk si bez přemýšlení sedne na nejbližší pařez. Stan v zákrytu stromů je super, ale smůla na něm už méně. Každý, kdo miluje les, už někdy stál před otázkou, jak odstranit smůlu z oblečení. Poradíme vám.

Jak vybrat sluneční brýle na sport? Vsaďte na jejich vlastnosti

Poradna

Pokud jste sluneční brýle do teď vnímali jako designový doplněk, zcela vám změníme váš přístup. Při výběru brýlí na sport, může hrát design svou roli, ale pro konečnou volbu by měly být důležité spíše jiné vlastnosti.

Vybíráme pro vás

799  (10.01 %) 719 

Porovnat

Skládací láhev Zulu Soft Flask 350

349  (57.31 %) 149 

Porovnat

490  (10.41 %) 439 

Porovnat

590  (10.34 %) 529 

Porovnat

990  (10.2 %) 889 

Porovnat

569  (21.09 %) 449 

Porovnat

Skládací láhev Rab Softflask

360  (3.06 %) 349 

Porovnat