Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak na ferraty - pro začátečníky; 1. díl

Ferraty jsou lákavá aktivita pro všechny milovníky outdooru a adrenalinu. Kam na ferraty u nás a co si zabalit s sebou? To všechno najdete v našem dnešním článku, který pro vás připravila instruktorka lezení a testerka 4camping Tereza Pavlíková.


Obsah

 

Co to vlastně ferraty jsou?

Ferraty, Via Ferrata, či Klettersteig, jsou zajištěné cesty pomocí ocelového lana. Často bývají součástí stupačky a kramle, jež nahrazují absenci přírodních stupů ve skále. Některé ferraty jsou doplňují i žebříky s lávkami.

 

Jaké vybavení je potřeba na ferraty?

Pokud si nejste jisti výběrem správného vybavení, mrkněte na již sestavené kompletní sety, kde budete mít jistotu, že Vám nic nebude chybět. My jsme v terénu odzkoušeli „Ocún Twist + Chest Shard set“, jehož součástí je naprosto vše, co potřebujete – tedy krom rukavic, které určitě doporučujeme pořídit také.

   

 

Jak vybrat věci na lezení pro začátečníky

Co si pořídit, když se chcete pustit do lezení? 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Musím mít prsní úvazek?

Zda je nutnost mít i prsní úvazek je velmi častou otázkou. Prsní úvazek (či celotělový) vás při pádu chrání před přetočením se hlavou dolů. Navíc, pokud máte pouze sedací úvazek, veškerá síla přechází do bederní páteře a může dojít i k jejímu zlomení. Nepodceňujte tak svou výbavu.

Prsní úvazek je minimálně důrazně doporučován pro děti, začátečníky a do náročnějších ferratových úseků. Na některé ferraty je dle návštěvního řádu dokonce zákaz vstupu bez celotělového/prsního úvazku.

 

Jak připravit vybavení k akci

Nasaďte si sedací i hrudní úvazek a upravte si jejich velikost. Po-té si pomocí klasické smyčky, nebo v našem případě smyčky Tie In Sling a karabiny Osprey twist, propojte oba úvazky. Mj. zmíněná smyčka „Tie In Sling“ velmi zjednoduší a urychlí přípravu oproti navazování klasickou smyčkou. Smyčku protáhněte oběma oky hrudního popruhu a karabinou spojte konce smyčky s centrálním okem sedáku. Modro-bílé lano na fotografii je odsedka.

Smyci na ferratové brzdě pak provlékněte oky smyčky (tmavě zeleně zvýrazněny); a celý set po-té skrz onu smyci protáhněte. Vznikne Vám tak liščí uzel.

A teď jste vzorně připraveni vydat se vstříc dobrodružství na Via Ferratě! :)

! Pozor ! Oka po stranách sedacího úvazku jsou pouze materiálová poutka, nejsou nosná! Využívat je můžete na přilbu či karabiny, pokud je zrovna nepotřebujete. Nosné je pouze tzv. centrální oko, které spojuje vrchní část sedacího úvazku s jeho nohavičkami.

 

Jištění je klíčové

Na ferratách se jistíte pomocí karabin na ocelové lano, které je kotevními body (kotvami) připevněné ke skále. Zajištěné je potřeba mít vždy obě karabiny a z bezpečnostních důvodů nejlépe proti sobě (ne obě ze stejné strany). Při přechodech přes kotvy je nutné se přejistit postupně po jedné karabině – ne oběma naráz – jedna karabina vždy musí být zajištěna na ocelovém laně! Dávejte si pozor, aby Vám karabiny nezůstaly pootevřené.

Dodržujte dostatečné rozestupy, zvláště pokud zdoláváte vertikální úsek. Pokud lezec uklouzne a spadne, počítejte s průvěsem tak, aby nespadl na lezce pod ním. Při pádu se jištění zarazí o nejbližší kotevní bod. Jakmile dosáhnete za další kotvu, neváhejte a přejistěte se. Rozhodně nenastupujte nad kotevní body – průvěs při pádu by se tak mnohonásobně zvýšil.

Tip: „Necourejte“ jistící karabiny za sebou, je to zbytečně vysilující. Udržujte si je stále před sebou, nebo mezi rukama.

 

Tak takhle rozhodně ne!

Pojďme se podívat na jeden odstrašující případ. Cestou jsme narazili na tzv. „bezpečnostus ignorátus“, který nám ukázkově předvedl, jak by se to dělat nemělo.

Poznáte všechny nedostatky, které by mohly ohrozit zdraví lezce?

Jaké jsou tedy nejčastější chyby a jak by to mělo vypadat?

 

Takhle je to správně!

  • Jištění se ferratovou brzdou
  • Využití prsního úvazku či celotělového sedáku
  • Součástí výstroje je přilba i rukavice 
  • Vhodná obuv
  • Bezpečná vzdálenost mezi jednotlivými lezci
  • Přejišťování se postupně po jedné karabině

Takhle ne!

  • Jištění se smyčkami s karabinami
  • Nevyužití prsního úvazku či celotělového sedáku
  • Absence přilby a rukavic
  • Nevhodná obuv
  • Lezci jsou v těsné blízkosti za sebou bez bezpečných rozestupů
  • Přejišťování se oběma karabinama naráz

Mějte na paměti, že vaše nevhodné vybavení, či jeho úplná absence, neohrožuje pouze vás, ale i lezce pod vámi. 

 

Hodnocení náročnosti

Nejčastějším značením obtížnosti tras jsou písmena „A“ až „F“, přičemž platí, že „A“ a „B“ jsou nejvhodnější pro děti a začátečníky. „C“ jsou již náročnější, ale stále zvládnutelné i pro začátečníky. Na „D“ se vydejte, až budete trochu zkušeností, počítejte s fyzicky náročnějším terénem a převisy. „E“ jsou již extrémně obtížné ferraty, o „F“ nemluvě.

Můžete mít nastudované obtížnosti, která je a není pro koho vhodná, ale dokud si ji na vlastní kůži neosaháte, je těžké odhadovat, která odpovídá vašim aktuálním možnostem a schopnostem.

 

Tipy, kam na ferraty u nás

Než s nadšením začnete plánovat výlety do zahraničí a vybírat destinace podle fotogenických míst a fotografií na internetu, vymezte si čas na projití ferrat u nás. Předejdete tak nenadálým překvapením (strach z výšek, nedostatečná kondice apod.) a dokážete lépe odhadnout, na co si v zahraničí můžete troufnout.

Krom oblíbené Pastýřské stěny v Děčíně, kde jsou vhodné cesty jak pro začátečníky, tak i pro zkušenější, stojí za návštěvu ferrata Vodní brána u Semil, kde si jako začátečník přijdete na své. Na jihu zase stojí za návštěvu ferrata Hluboká, jejíž tři sektory se nachází na obou stranách řeky. Dostat se z jednoho břehu na druhý je vcelku dlouhá procházka, nebo si můžete s sebou vzít vlastní loďku a na druhý břeh si dopádlovat.:)

Pokud si troufáte na náročnou ferratu, zkuste nedalekou Bechyni, tam se vám ruce a břišní svaly pěkně prohřejí – zvláště při závěrečném stoupání do převisu – ne nadarmo je udávána její obtížnost jako D/E. Jen pozor, tato ferrata není okruh, musíte mít sílu vrátit se stejnou cestou zase zpět.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Tereza Pavlíková

Zdroje: archiv autora

Výstup na Sněžku, ikonu českých hor

Poradna

Jak na výstup nejvyšší hory v Česku? Po správné trase, s adekvátním vybavením a také odpovědně k místní přírodě. Všechno, co potřebujete vědět, najdete v našem článku.

Jak vybrat boty na turistiku

Poradna

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

8 způsobů, jak postavit přístřešek z tarpu

Poradna

Návod, jak si postavit přístřešek z tarpu. Ukážeme si 8 možností konstrukce za pomoci trekových holí, kola i stromů.

Vybíráme pro vás

Dětská horolezecká helma Edelrid Kids Shield II

od 1 559 

Porovnat

Lezecká helma Edelrid Zodiac II

1 560  (7.12 %) od 1 449 

Porovnat

7 190  (20.04 %) od 5 749 

Porovnat

2 399  (10 %) 2 159 

Porovnat

3 849  (14.81 %) 3 279 

Porovnat

4 299  (14.19 %) 3 689 

Porovnat

Lezecká helma Camp Titan

1 190  (20.25 %) od 949 

Porovnat

Lezecká helma Camp Storm

1 990  (24.17 %) od 1 509 

Porovnat