Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak si správně sbalit jídlo na trek

Samozřejmě, můžete si zabalit sáček housek a tyčku salámu a vyrazit. Možná fajn plán na nedělní výlet s rodinkou, ale pro delší trek to není ideální.


Plánujte co nejvíce do detailů. Každý gram navíc se v batohu pronese. 

Obsah

 

Úvod

Pojďme si říct, jaké jsou dnes možnosti i jak si jídlo na trek vybrat. Při delší chůzi se totiž každý gram navíc pronese, ale na druhé straně potřebujete dostatečně a pravidelně doplňovat energii a vodu. Prozradíme vám, jak sestavit jídelníček na trek, na co se zaměřit a co sbalit.

 

Mějte plán

Tak jako si plánujete trasu treku a jeho délku, připravte si i plán jídla. Jak na to? Vlastně jednoduše. Sestavte si jídelníček na celou dobu treku, ať už vyrážíte na celodenní výšlap, nebo delší výpravu. Myslete na to, že potřebujete vydatnou snídani, která vás nakopne na celý den. Během dne potřebujete doplňovat energii tak, aby váš výkon neklesal. A večer potřebujete jídlo, které vám pomůže optimálně regenerovat a připravit se na další den. To vše nezapomeňte vynásobit počtem účastníků.

 

Vybírejte kvalitní outdoorová jídla

Dnes jsou k dispozici jídla, která jsou připravena přímo pro outdoorové aktivity. Jsou výživná, ale lehká a trvanlivá. Pomohou vám včas doplnit energii. Základem je výživná snídaně v podobě kaše, müsli, ale třeba i míchaných vajíček či chlebu s paštikou.

Jednou za den byste měli tělu dopřát vydatné jídlo. Na trek jsou ideální dehydrovaná jídla, která mají minimální hmotnost, ale chutnají výborně. Další možností jsou vynikající sterilizovaná meníčka, která se chutí a konzistencí nezadají s domácí kuchyní.


Nezapomeňte si do batohu přibalit lžíci a pořádný nůž, který najde nejrůznější využití. 

 

Základní denní příjem energie doplňte horkou polévkou. A když mluvíme o polévkách, rozhodně nemyslíme pytlíkovky ze supermarketu. I když v nouzi také zaženou hlad. Doporučujeme výživově plnohodnotné polévky v lehkém či ultralehkém balení, které mají zcela autentickou chuť a pomohou doplnit ztracenou energii.

TIP: Potřebujete sbalit jídlo na trek, ale zároveň hodně šetřit s místem a váhou? Doporučujeme speciální ultralehké Adventure Menu, které ohřejete v ohřívacím sáčku Zipper-bag pomocí samoohřevné kapsle. A vařič můžete nechat doma.

 

Technologie MRE

U outdoorových jídel se často uvádí, že to jsou MRE jídla. Je to anglická zkratka slov Meals Ready to Eat, tedy jídel připravených k okamžité konzumaci. Původně byly vyvinuty pro armádu, ale rychle se rozšířily, jako výživná a kvalitní jídla na cesty.

 

Čím rychle doplnit šťávu

Jakmile potřebujete rychle nakopnout, přichází na řadu sacharidy. Jsou výborné, pokud potřebujete rychle zvládnout náročný úkol, ale počítejte s následným energetickým propadem. Jednoduché cukry pro rychlý příval energie najdete v ovoci, medu, sladu a samozřejmě cukrovinkách. Je vhodné doplnit je komplexnějšími sacharidy, které se budou uvolňovat pozvolněji. Ty jsou v obilovinách, luštěninách, zelenině i bramborách. Ideální volbou jsou jako RAW a proteinové tyčinky.

TIP: Velice praktickými energetickými bombami jsou energetické nápoje, gely a tyčinky.

 

Snacky a svačinky

I během treku je dobré doplňovat energii průběžně a také uspokojit mlsný jazýček. Přibalte si proto oříšky, nejrůznější tyčinky, krabičku s čerstvým ovocem a zeleninou, sušené ovoce, nebo sušené maso. Přibalit můžete také tvrdý sýr, který je nejen vítaným zpestřením, ale i výživnou svačinou. Pokud budete neustále něco malého zobat, vyhnete se vyčerpání a nohám jako z olova.


Hmyz je jídlem budoucnosti. Má unikátní nutriční hodnoty ideální pro jídlo na trek. 

 

Nezapomínejte na hydrataci

Pokud nebudete mít možnost doplňovat vodu během dne, je potřeba si ji sbalit. Bez dobré hydratace nebude tělo správně fungovat. Optimální je doplňovat tekutiny po menších dávkách každou čtvrthodinu. Denní dávku tekutin si můžete spočítat podle jednoduchého vzorce.

 

doporučené denní množství tekutin (v l) = tělesná hmotnost v kg / 30

 

Příklad: Při váze 65 kg budu potřebovat asi 2,2 l

 

2,2 l = 65 kg / 30

 

Tento výpočet je ale jen orientační, při plánování spotřeby vody přihlédněte k vašim individuálním potřebám, intenzitě aktivit, ale také předpovědi počasí. Ideální na cesty jsou outdoorové a sportovní láhve. Na čistou vodu je výborný hydrovak, který vám umožní usrkávat vodu po celou cestu a přitom mít volné ruce. V terénu oceníte cestovní filtr na vodu, který umožní doplnit vodu z přírodních zdrojů.


Večer si můžete v táboře uvařit čaj, nebo kávu v cestovním kávovaru. V termosce si můžete vzít kafíčko i na cestu. 

 

Kolik jídla sbalit na osobu?

Určitě nechcete tahat na zádech zbytečnou váhu. Pro základní orientaci si můžete spočítat přibližné množství spotřebované energie za den. Počítáme s tím, že na jeden kilometr a na 60 metrů převýšení spotřebuje chodec 2,4 kJ na jeden kilogram své hmotnosti.

 

výdej energie (v kj) = 2,4 X tělesná hmotnost X (vzdálenost v km + převýšení v m/60)

 

Příklad:
Vážím asi 65 kg a chystám se na pochod dlouhý asi 40 km, ale s převýšením 1000 m. Pomocí vzorce si spočítám, že během cesty vydám asi 8 400 kj. 

 

8 400 kj = 2,4 X 65 X (40 + 1 000 / 60)

 

Jenže jsem zapomněla připočítat váhu nákladu, který ponesu. Proto musím výpočet opravit. A rázem vidím, že moje spotřeba energie bude zřejmě daleko vyšší. Navíc zde nepočítám s energií vydanou při přípravě tábořiště a případných dalších činnostech. 

 

11 560 kj = 2,4 X 85 X (40 + 1 000 / 60)

 

A dobrá rada na závěr. Těsně před výpravou jezte chytře. Je důležité zajistit, aby vaše tělo mělo dost energie a živin už před cestou. Dopřávejte si jídlo bohaté na komplexní sacharidy (celozrnné výrobky, ovesné kaše, těstovin, rýže). Ani v první den výpravy nevyrážejte hladoví a žízniví. Dopřejte si dobré a výživné jídlo, ale také dostatečnou hydrataci. Ušetříte tím místo v batohu.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: archiv autora

Díra v nafukovací karimatce. Jak a čím ji zalepit?

Poradna

Při kempování chcete pohodlí, proto vám na cestách nechybí nafukovací karimatka. Doma nafukovací matrace pro návštěvy. Při cestě k moři obvykle nafukovací lehátko. Když se na nich objeví díra, radost z cest se vytrácí. Vše se dá přitom vyřešit do pár minut. Pojďte si přečíst, jak rychle opravit nafukovací lehátka a karimatky.

Jak vyčistit smůlu z oblečení s běžně dostupnými prostředky

Poradna

Znáte to. Unavené nohy a člověk si bez přemýšlení sedne na nejbližší pařez. Stan v zákrytu stromů je super, ale smůla na něm už méně. Každý, kdo miluje les, už někdy stál před otázkou, jak odstranit smůlu z oblečení. Poradíme vám.

Jak vybrat sluneční brýle na sport? Vsaďte na jejich vlastnosti

Poradna

Pokud jste sluneční brýle do teď vnímali jako designový doplněk, zcela vám změníme váš přístup. Při výběru brýlí na sport, může hrát design svou roli, ale pro konečnou volbu by měly být důležité spíše jiné vlastnosti.

Vybíráme pro vás

Cestovní kávovar Wacaco Cuppamoka

999 

Porovnat

1 099  (19.11 %) 889 

Porovnat

899 

Porovnat

Cestovní kávovar Wacaco Pipamoka

1 399 

Porovnat