Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat sandály, aby byly nohy v bezpečí i pohodlí?

Odpočinek pro nohy, pohodlná obuv do horkých dnů, designový kousek, ale také zcela funkční parťák do náročných terénů. To všechno mohou být sandály.


Obsah

 

Úvod

Vybrat správné sandály může být základem úspěchu cesty v horkých dnech. Pojďme se podívat, na co se při výběru soustředit a jaké sandály si zvolit na dovolenou, vodní sporty, či na delší trek v náročnějším terénu.

 

Jak si vybrat sandály? Podle toho, kam v nich vyrazíte

Než se pustíte do výběru konkrétního modelu sandálů, zamyslete se, kde je budete využívat. Chcete jen lehkou obuv na letní dovolenou, kde budete prozkoumávat krásy a památky? Nebo se chystáte na dlouhý trek s přechodem horských hřebenů?


Popis: Jak vybrat sandály do vody? Chce to pevnou špičku a podešev, která neklouže na mokrém povrchu. 

 

Výprava do hor 

Patříte k těm, co milují horské masivy a neodoláte jim ani v parném létě? I tady můžete sáhnout po sandálech. Jsou navrženy tak, aby i na dlouhých výpravách poskytly oporu a pohodlí. Mohou mít uzavřenou špičku, která chrání prsty, a odpruženou podrážku pro tlumení nárazů.

TIP: Jen v případě, že se chystáte do opravdu náročného skalnatého terénu, doporučujeme vzít si pohorky, nebo alespoň uzavřené trekové boty.

 

Sandály na kratší výpravy

Pro kratší a méně náročné výlety se podívejte na turistické sandály. Jsou většinou dostatečně zpevněné, aby měla noha oporu. Tady už není nezbytná pevná špička, ale pokud se budete cítit jistější, můžete ji mít.

 

Vodní sporty nebo přechod řek

Pokud víte, že vás brouzdání potokem či říčkou nemine, nebo bude součástí výletu plavba na kánoích, hledejte sandály s materiály, které rychle schnou a nevadí jim opakované namáčení. Vhodná je také pevná špička, která prsty ochrání před kameny ukrytými pod vodní hladinou.

TIP: Zajímavou variantou mohou být i ponožkoboty Skinners. Ochrání chodidlo před nástrahami pod vodou. V batohu zaberou minimum místa.


 

Sandály pro letní pohodu

Vybírejte lehké sandály z příjemných materiálů, které vám budou sedět k letnímu outfitu. Od takové obuvi očekáváme, že poskytne pohodlí v horkých letních dnech, ať už se budeme trmácet po nákupech, nebo vyrazíme na procházku kolem řeky.

Na výpravy po památkách jsou ideální sandály s pohodlnou podrážkou, která chrání nohu před nerovnostmi chodníků v historických částech měst. Pásky a zapínání by měly být dobře nastavitelné, aby sandály seděly na noze. Kůže je tradiční, elegantní, ale také odolný materiál, který nikdy nezklame. Textilní sandále jsou zase lehké a pohodlné.

 

Pohodlná alternativa k těžším trekovým botám

Nemáte v úmyslu v sandálech zdolávat dlouhé úseky výpravy, ale chcete je spíš jako uvolnění pro nohy, které se celý den tísnily v pevných trekových botách? Ideální variantou jsou lehoučké sandále, které váží jen pár gramů, ale jsou jenom přece trochu větší oporou pro nohy než klasické žabky.


Popisek: Míříte do neznámého terénu? Vsaďte na sandály z kvalitních rychleschnoucích materiálů, které ochrání před poraněním i nežádoucími otřesy. 

 

Správná velikost, opora a pohodlný střih

Boty, které nesedí na noze, jsou vždy problém. Proto doporučujeme si i sandály vyzkoušet a ideálně se v nich projít. Místa, kde vás budou jen lehce tlačit, mohou v budoucnosti znamenat nepříjemné oděrky. Při zkoušení si nastavte všechny pásky tak, aby sandál seděl na noze. Zjistíte, zda jsou pásky dostatečně dlouhé, nebo naopak příliš nepřečnívají. Každý zná obvyklou velikost svých bot, nicméně u různých výrobců se velikosti mohou mírně lišit. A to zda sandály sedí, ovlivňuje také střih.

 

Co si při výběru pohlídat?

  1. Oporu klenby – dostatečná opora klenby zajišťuje lepší stabilitu při chůzi.

  2. Pásky sandálů – jsou zde, aby se sandál dal přizpůsobit noze. Nohu nesmí škrtit, ale nesmí být ani moc volné. V náročnějším terénu by se noha mohla snadno podvrtnout.

  3. Pata – pokud mají sandály pouze pásky, je potřeba je nastavit tak, aby pata byla dobře ukotvená. Do těžšího terénu doporučujeme sandály s patní opěrkou, které patu zároveň ochrání před zraněním.

  4. Pevná špička – má chránit prsty před zraněním. Nicméně neměla by být příliš úzká, prsty potřebují prostor pro pohyb. Ale nesmí být ani moc volná, opět by mohla být narušená stabilita nohy při chůzi.

  5. Hmotnost – Trekové sandály jsou těžší než sandály pro volný čas. Mívají pevnější podrážku, více pásků obepíná chodidlo a mohou mít i pevnou špičku a patní opěrku. Při delší chůzi může vyšší hmotnost obuvi více unavovat.

  6. Střih – Pokud vybíráte sandály na výpravy, hledejte pohodlí. To co snesete u obuvi, kterou máte chvíli na nohách a chcete ladit s oblečením, může v terénu znamenat nepříjemné oděrky, puchýře a někdy i zranění.

  7. Odolnost a kvalita materiálu – Sandály, ve kterých chcete nachodit dlouhé kilometry v terénu, musí něco vydržet. Skvělé jsou voděodolné a rychleschnoucí materiály, stejně jako kvalitní podrážka. Nicméně s lepší kvalitou materiálů stoupá také cena. Zde se ale rozhodně vyplatí připlatit si.

S plnou špičkou, nebo bez?

Neustále diskutované téma. A rozhodně nelze říct, že by jedny byly lepší než druhé. Obě varianty mají své využití a místo, kde vám v nich bude dobře.

 

Sandály

 

Výhody

 

Nevýhody

 

Využití

Bez špičky

  • Více prodyšné (dobře schne pot, nohy se nepřehřívají)
  • Nižší hmotnost
  • Větší flexibilita
  • Nedostatečná ochrana v těžším terénu
  • Nebezpečí úrazu palce při chůzi ve vodě

Chůze po cestách, dlouhé pochody, volný čas. 

S plnou špičkou
  • Ochrana nohy proti nárazům
  • Ochrana prstů při chůzi ve vodě
  • Lepší opora a bezpečí při chůzi v náročnějším terénu
  • Menší prodyšnost
  • Vyšší hmotnost
  • Menší pohyblivost prstů

Chůze v kamenitém a skalnatém terénu, brodění říček a potoků, alternativa k trekové obuvi, pokud nevyrážíte do opravdu náročného terénu. 

 

Věčná otázka: Ponožky v sandálech?

Obecně by se dalo říct, že ponožky do sandálů opravdu nepatří, snižují totiž účinnost jejich základní funkce, kterou je prodyšnost. Nicméně pokud procházíte místy s nenechavým bodavým hmyzem, nebo je vám večer zima, ponožky si vezměte. Jsou také lidé, kteří si ponožky nazouvají, aby zlepšili absorpci potu.

I výrobci sandálů se hlásí k ohleduplné výrobě, využívání recyklovaných materiálů a recyklovatelnosti vlastní obuvi. Můžete si tak pořídit sandály s komponenty z recyklovaných PET lahví. Nebo jednoduše poslat starší model sandálů potřebným, pokud jsou boty stále v dobré kondici, či se postarat, aby byla obuv, která dosloužila, recyklována.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: archiv autora

8 způsobů, jak postavit přístřešek z tarpu

Poradna

Návod, jak si postavit přístřešek z tarpu. Ukážeme si 8 možností konstrukce za pomoci trekových holí, kola i stromů.

9 nejlepších aplikací na běhání seřazených dle hodnocení

Poradna

Aplikace na běhání umí motivovat začátečníky, ale také připravit zkušenější běžce na závody. Na trhu je jich spousta. Co zvolit? Vybrali jsme pro vás nejlepší aplikace na běhání pro začátečníky i pokročilé.

Nejlepší kempy v ČR podle 4camping

Poradna

Vybrali jsme ty nejlepší kempy podle našich zákazníků! Které to jsou?

Vybíráme pro vás

199  (35.18 %) 129 

Porovnat

699  (62.95 %) od 259 

Porovnat

599  (63.44 %) od 219 

Porovnat

719  (9.74 %) 649 

Porovnat

429  (2.33 %) 419 

Porovnat

649  (15.41 %) 549 

Porovnat

490  (38.98 %) 299 

Porovnat

429  (2.33 %) 419 

Porovnat