Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat sluneční brýle na sport? Vsaďte na jejich vlastnosti

Pokud jste sluneční brýle do teď vnímali jako designový doplněk, zcela vám změníme váš přístup. Při výběru brýlí na sport, může hrát design svou roli, ale pro konečnou volbu by měly být důležité spíše jiné vlastnosti.


Dobře vybrané brýle ochrání oči i při zimních sportech

Obsah

Než přistoupíte k výběru slunečních brýlí, měli byste si uvědomit, jaká je jejich funkce při sportu. Mají za úkol ochránit váš zrak před UVA a UVB zářením. Tím jejich ochranná funkce ale zdaleka nekončí. Chrání oči před poletujícím hmyzem a nečistotami ve vzduchu. Oko zabezpečí před větrem, sněhem a chladem. Navíc mohou pomoci zlepšit vaše vidění za různých světelných podmínek.

 

Při výběru se nejdřív zaměřte na zorníky brýlí

Zorníkům slunečních brýlí se lidově říká skla. To ale není přesný název, protože většina slunečních brýlí má zorníky vyrobené z vysoce kvalitního polykarbonátu. Dražší sluneční brýle mohou mít zorníky z minerálního skla. Mají skvělé optické vlastnosti, ale jsou těžší.

1. UV ochrana

Dnes už je samozřejmostí, že kvalitní sluneční brýle chrání před neviditelným UV zářením, které by mohlo náš zrak poškodit. UV 400 filtr garantuje nepropustnost záření nižší vlnové délky než je 400nm. Je tedy zajištěna 100% ochrana před UV zářením.  

2. Odolnost před poškozením

Cyklistické brýle zajišťují očím ochranu před zraněním. Neměly by se tedy snadno rozbít při zásahu větví, či odletujícího kamínku. A pokud už dojde k jejich rozbití, rozpadnou se na drobné neostré kousky, které neporaní oko ani obličej. Na horské kolo doporučujeme z naší nabídky MTB brýle se širokými skly právě kvůli ochraně před větvemi.


S oranžovými zorníky cyklistických brýlí UVEX uvidíte i při jasném slunci na horách.

 

3. Barva zorníků

Zabarvení skel slunečních brýlí rozhodně není o designu. I když do určité míry do výběru promlouvají osobní preference. Nicméně barvy mají za úkol zlepšit vidění při různých aktivitách a za různých světelných podmínek.

 

 

Zabarvení zorníků

 

Význam

 

Vhodné pro tyto aktivity

Šedá Snižuje množství viditelného světla, ale ponechává plné vnímání barev. Cyklistika, plavba, golf, řízení i volnočasové venkovní aktivity.
Žlutá až oranžová Zvyšuje kontrast i při slabších světelných podmínkách. Cyklistika, lov, střelba, lyžování, snowboarding, basketball, házená, raketbal, tenis.  
Zelená Zlepšují rozlišovací schopnosti při pohybu ve stínu, snižují množství odlesků bez ohledu na aktuální počasí.

Venkovní aktivity a sport v přírodě. Basketball a golf.

Modrá až fialová Pomáhají snížit množství jasu a lépe tak vidět obrysy.  Lyžování, snowboarding, běžky, skialping a zimní sporty obecně.
Růžová až červená Odfiltrují modré světlo, čím zlepší vnímání kontrastů.  Řízení, cyklistika, rybolov, myslivost, střelba, lyžování, snowboarding, jízda na sněžném skútru a vodní sporty.
Měděná až hnědá Tato barva blokuje hodně modrého světla. Vyniknou tak kontrasty a zrak je ostřejší. Pomáhají zlepšit vidění proti modré obloze. Basketball, cyklistika, lov ptáků, rybolov, lyžování a vodní sporty.
Čirá, bezbarvá Chrání oči před odletujícími kamínky a větvičkami. S průhlednými skly je v lese dobře vidět.  Horská cyklistika, dlouhé průjezdy lesními porosty.

 

4. světelná propustnost zorníků

Technické vlastnosti zorníků umožňují blokovat část světla, které jimi prochází až k vašim očím. Při aktivitách za slunečních dní, na sněhu či ve vysokohorských oblastech budete potřebovat zorníky vyšší kategorie, které propustí méně světla. Naopak pro sporty za horších povětrnostních podmínek uvítáte sportovní brýle s vyšší světelnou propustností. Zorníky se podle světelné propustnosti rozdělují do pěti kategorií.

 

 

Kategorie zorníků

 

Světelná propustnost

 

Využití

S0 80 - 100 % Sněžení, soumrak, šero a velmi zatažená obloha
S1 43 - 80 % Silná mlha, středně zatažená obloha až bouřková oblačnost
S2 18 - 43 %

Slabá mlha, zataženo

S3 8 - 18 % Polojasno a jasné počasí
S4 3 - 8 % Sluneční počasí

Pozn. Kategorie 4 se nedoporučuje pro sluneční brýle určené pro řízení vozidel. 

TIP: Pokud hledáte univerzální sluneční brýle na sport, podívejte se na brýle se světelnou propustností kategorie 2.

5. Další vylepšení vlastnosti zorníků

Na trhu jsou také sluneční brýle, které mají fotochromatické čočky. Jsou to oblíbené samozabarvovací sluneční brýle, která jsou citlivá na světlo a podle jeho množství se zesvětlují či ztmavují. Zlepšuje se tak univerzálnost slunečních brýlí pro různé světelné podmínky během aktivity.

Sportovní brýle také mohou mít speciální filtr, který blokuje odlesky. Polarizační zorníky snižují diskomfort vysokého jasu odraženého světla při cyklistice, sportu na sněhu, vodě i písku.

Oblíbená je také anti-fog úprava, která zajistí, že se skla nezamlží vlivem počasí ani vlastního potu.

 

Jak vybrat sluneční brýle podle tvaru a konstrukce

I tady sleduje design slunečních brýlí ochranu zraku a zlepšení vidění při sportovních aktivitách. Podle sportu, pro který si sluneční brýle vybíráte, se zaměřte na nastavitelnost obrouček a jejich odolnost. Sluneční brýle totiž musí dobře sedět, nesmí padat, ani tlačit. Zároveň kolem očí nesmí být příliš mnoho mezer, kterými by mohly pronikat sluneční paprsky, ale také prach či sníh. Důležitá je také vhodná velikost brýlí.

 

Sluneční brýle podle aktivit

Pro různorodé aktivity doporučujeme vybírat z univerzálnějších sportovních brýlí. Jsou skvělé pro hobíky, kteří milují pohyb venku a nevěnují se jen jedné či dvěma aktivitám. Pro cyklistiku potřebujete lehké sluneční brýle se širokými zorníky, které jsou odolné a výborně sedí na tváři. Široké brýle navíc ochrání oči před větvičkami při horské cyklistice.

Pro turistiku doporučujeme sluneční brýle kategorie S3. Pokud ale víte, že se budete pohybovat v zasněžených horách či ve vyšších nadmořských výškách, doplňte vaši výbavu o brýle kategorie S4. Běžkařské brýle musí ochránit oko před vysokým jasem, ale také při sněžení. Podobně jako brýle pro skialpy. Sluneční brýle na lyže jsou se širokými zorníky a dobrou cirkulací vzduchu.

 

Běžecké brýle musí být lehké, chránit oko před větvičkami, ale také umožnit dobré vidění za různých světelných podmínek třeba v lese. Lezecké brýle musí ochránit před jasným sluncem, ale také před drobnými kamínky. K tomu slouží postranice, které prostor oka zcela uzavírají. Brýle na skate pomáhají lépe vidět za slunečních dní i zlepšit vnímání kontrastů.

 

Užitečné odkazy

 

Autor:

Zdroje: archiv autora, lasportiva.com, unsplash.com

Díra v nafukovací karimatce. Jak a čím ji zalepit?

Poradna

Při kempování chcete pohodlí, proto vám na cestách nechybí nafukovací karimatka. Doma nafukovací matrace pro návštěvy. Při cestě k moři obvykle nafukovací lehátko. Když se na nich objeví díra, radost z cest se vytrácí. Vše se dá přitom vyřešit do pár minut. Pojďte si přečíst, jak rychle opravit nafukovací lehátka a karimatky.

Jak vyčistit smůlu z oblečení s běžně dostupnými prostředky

Poradna

Znáte to. Unavené nohy a člověk si bez přemýšlení sedne na nejbližší pařez. Stan v zákrytu stromů je super, ale smůla na něm už méně. Každý, kdo miluje les, už někdy stál před otázkou, jak odstranit smůlu z oblečení. Poradíme vám.

Jak na ferraty - pro začátečníky; 1. díl

Poradna

Ferraty jsou lákavá aktivita pro všechny milovníky outdooru a adrenalinu. Kam na ferraty u nás a co si zabalit s sebou? To všechno najdete v našem dnešním článku, který pro vás připravila instruktorka lezení a testerka 4camping Tereza Pavlíková.

Vybíráme pro vás

1 249 

Porovnat

1 249 

Porovnat

Brýle 3F Rumble

749 

Porovnat

Brýle 3F Mystery

749 

Porovnat

Sluneční brýle 3F Crystal

749 

Porovnat

Brýle 3F Guard

749 

Porovnat

Dětské brýle 3F Bits

399 

Porovnat

Polarizační brýle 3F Eternal

749 

Porovnat