Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vyčistit smůlu z oblečení s běžně dostupnými prostředky

Znáte to. Unavené nohy a člověk si bez přemýšlení sedne na nejbližší pařez. Stan v zákrytu stromů je super, ale smůla na něm už méně. Každý, kdo miluje les, už někdy stál před otázkou, jak odstranit smůlu z oblečení. Poradíme vám.


Obsah

 

Jak odstranit pryskyřici z oblečení?

U běžného oblečení je smůla nepříjemná, ale o tragédii nejde. Zkuste ji odstranit, co nejdřív to půjde. Ale pamatujte, že to není jen o tom, jak vyprat smůlu, ale jak smůlu sundat z oblečení a pak ho teprve vyprat.

  • V přírodě za chladnějšího počasí můžete vyzkoušet kombinaci chladu a opatrného mechanického odstranění. I když zrovna nemrzne, můžete položit oblečení na chladný kámen a smůlu nechat trochu ztvrdnout. Druhou variantou je využití oleje na vaření či opalování.
  • Doma dejte oblečení do mrazáku, nebo ho potírejte ledem. Tvrdou smůlu sloupněte. Z chemických přípravků se osvědčil technický benzín a izopropylalkohol, který koupíte v hobymarketech i v lékárnách. Obě tyto látky smůlu rozpouštějí.
  • Krajní variantou je využít žehličku. Pod látku a na skvrnu dejte vrstvu ubrousků, do kterých se smůla vsákne. Pak na to přiložte žehličku a dobře prohřejte. Opatrně, smůlu na žehličce opravdu nechcete.
TIP: Na obyčejný textil můžete zkusit využít desinfekci na ruce, nebo terpentýn zředěný s alkoholem v poměru 1:3.  

 

Jak vyčistit smůlu z textilu s funkčními vlastnostmi

Smůla na softshellu, funkčním triku a fleecové mikině může být pro mnohé noční můrou. Většinou se nejedná o levné kousky outdoorové výbavy a jejich zničení pryskyřicí může hodně mrzet. Zkuste ale zachovat chladnou hlavu a pamatujte na citlivost funkčních materiálů.

  • V přírodě lze opět použít chlad, nebo olej. Jen u mechanického odstraňovaní postupujte velice opatrně, abyste si funkční oblečení nezničili.
  • Doma je ideální využít mrazák a smůlu opatrně sloupat. Zkusit můžete i technický benzín a izopropylalkohol, ale doporučujeme nejdřív je vyzkoušet na nějaké skryté části, abyste předešli případnému většímu poškození látky.
TIP: Dostala se vám smůla na oblečení z merino vlny? Po odstranění skvrny doporučujeme vyprat oblečení ve speciálním pracím prostředku na merino vlnu. Pečuje o merino a obnovuje jeho vlastnosti.

Jen tak si sednout a kochat se výhledem? Přesně ta chvilka, kdy se vám na nové turistické kalhoty může přilepit smůla. Zejména, pokud se pohybujete ve smrčinách. 

 

Jak odstranit smůlu z textilu s membránou

Je vlastně jedno, jakou membránu vaše bunda má. Při odstraňování smůly je potřeba postupovat opatrně a věnovat čištění náležitou péči. Při nesprávném, nebo příliš drsném postupu, může totiž dojít k poškození voděodolnosti a prodyšnosti materiálu.

  • Pokud jste venku, je chlad jedinou aspoň trochu bezpečnou možností. Při sloupávání ztvrdlé smůly, ale buďte hodně opatrní.
  • Doma pak můžete velice opatrně zkusit izopropylalkohol. Doporučujeme ale spíše pro malé skvrny. Alkohol naneste nejdřív na malý hadřík a tím jemně otírejte ušpiněnou oblast.
  • Speciální čisticí prostředky jsou pro čištění oděvů s membránou ideálním řešením. Pomohou smůlu odstranit a zároveň obnoví voděodolnost i prodyšnost. U těchto materiálů jsou vlastně jediným bezpečným řešením.
TIP: Oblečení následně vyperte v pracím prostředku pro outdoorové oblečení a po uschnutí na volném vzduchu obnovte membránu impregnací.

   

 

Jak vybrat outdoorové oblečení?

Ať už vyrážíte na horskou túru, věnujete se halovým sportům, běháte, lezete po horách nebo se jen rádi procházíte, vždy byste měli být dobře oblečeni. Pokud se chcete obléct opravdu efektivně, měli byste se řídit správným vrstvením oblečení. Jsme tu s článkem, který vám vysvětlí, jak na to!

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Jak odstranit smůlu z rukou

Respektive, pokud máte pryskyřici na ruce, zbavte se jí dřív, než se vám ji povede otřít do oblečení, batohu, nebo stanu. To je pak větší problém.

  • V terénu vyzkoušejte abrazivní materiály, jako je hrubý mech, písek, hlína nebo smrkové šišky. Jemně masírujte místo s přilepenou smůlou, dokud nezačne povolovat. Pokud máte v zásobách olej (na vaření či opalování), kápněte trochu na smůlu. Změkne a i z rukou půjde pomalu setřít.
  • V domácích podmínkách můžete opět zkusit kuchyňský olej. Funguje ale také silný alkohol (technický líh) a odlakovač. Oba ale vysušují pokožku, takže po odstranění smůly to chce dobře umýt a použít krém na ruce.

 

Stan a další vybavení a smůla

Stejně jako se může smůla přilepit na oblečení, může skončit i na stanu, spacáku či batohu. A i z těchto míst ji chceme odstranit.

  • Venku v přírodě vám opět může pomoci chlad a písek. Zvažte, ale nakolik je důležité smůlu hned odstranit. Možná bude lepší počkat a v klidu využít správné prostředky.
  • Po návratu totiž můžete využít technický benzín, který smůlu rozpustí, nebo rovnou použít speciální čisticí prostředky na stany, které zároveň pečují o postižený materiál. Po důkladném očištění nezapomeňte stan naimpregnovat.

Smůle na oblečení a dalším textilním vybavení tedy nemusí znamenat průšvih. Chce to jen trošku trpělivosti a správné prostředky.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: archiv 4camping

Díra v nafukovací karimatce. Jak a čím ji zalepit?

Poradna

Při kempování chcete pohodlí, proto vám na cestách nechybí nafukovací karimatka. Doma nafukovací matrace pro návštěvy. Při cestě k moři obvykle nafukovací lehátko. Když se na nich objeví díra, radost z cest se vytrácí. Vše se dá přitom vyřešit do pár minut. Pojďte si přečíst, jak rychle opravit nafukovací lehátka a karimatky.

Jak vybrat sluneční brýle na sport? Vsaďte na jejich vlastnosti

Poradna

Pokud jste sluneční brýle do teď vnímali jako designový doplněk, zcela vám změníme váš přístup. Při výběru brýlí na sport, může hrát design svou roli, ale pro konečnou volbu by měly být důležité spíše jiné vlastnosti.

Jak na ferraty - pro začátečníky; 1. díl

Poradna

Ferraty jsou lákavá aktivita pro všechny milovníky outdooru a adrenalinu. Kam na ferraty u nás a co si zabalit s sebou? To všechno najdete v našem dnešním článku, který pro vás připravila instruktorka lezení a testerka 4camping Tereza Pavlíková.

Vybíráme pro vás

5 390  (20.06 %) od 4 309 

Porovnat

2 499  (10 %) 2 249 

Porovnat

9 999  (27.1 %) od 7 289 

Porovnat

2 299  (10 %) 2 069 

Porovnat

2 879  (44.46 %) 1 599 

Porovnat

11 599  (10.78 %) 10 349 

Porovnat

Dámské funkční kalhoty Loap Urwayna

1 449  (29.68 %) 1 019 

Porovnat

Dámské kalhoty Rafiki Cerro

2 190 

Porovnat