Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak zašít díru na bundě? Samolepící záplatou!

Na své outdoorové oblečení spoléháte za všech okolností. Co uděláte ve chvíli, kdy v odlehlých končinách s dešťovým mrakem nad hlavou zjistíte, že máte na nepromokavé bundě díru? Vytáhnete jehlu a nit? Poradíme, jak opravit roztrženou bundu mnohem rychleji a snadněji.

 

Obsah

 

Úvod

Malá trhlinka na bundě může rychle narušit komfort a ochranu oblečení. Opravu v takovou chvíli potřebujete zařídit okamžitě. Přitom ani hluboko v horách nemusí jít o nic složitého. Díky samolepícím záplatám na vlastní kůži zjistíte, jak opravit nepromokavou bundu přímo v terénu.

 

Samolepící záplaty

Poškozenou bundu, kalhoty nebo další funkční oblečení můžete zkusit klasicky zašít. Ale s jehlou a nití u nepromokavého outdoorového oblečení nedosáhnete původních vlastností. Stejně tak bude narušena i odolnost proti větru. Zašité místo může být nepříjemné pro pokožku. Kůže se může při přímém kontaktu v horším případě odřít nebo mohou vzniknout otlaky.

Pořiďte si do výbavy samolepící záplaty. S jejich pomocí docílíte opět voděodolnosti i odolnosti proti větru.

Výhody samolepících záplat:

  • Rychlost a jednoduchost. Oprava pomocí samolepících záplat je rychlá a nevyžaduje žádné speciální dovednosti.
  • Odolnost. Kvalitní samolepící záplaty dlouhodobě odolají náročným podmínkám včetně deště a větru.
  • Univerzálnost. Záplaty lze použít na různé materiály a typy bund, od lehkých větrovek až po těžší zimní bundy. Tím výčet nekončí. S kvalitní záplatou můžete zachránit i svůj stan nebo batoh.
  • Přenosnost. Samolepící záplaty jsou malé a lehké, takže je můžete snadno přibalit do svého batohu.
  • Snadná údržba. Opravenou bundu se záplatou můžete podle potřeby prát.
Tip Vyzkoušejte záplaty české společnosti Warmpeace. Záplaty z jejich výroby jsou transparentní a můžete je použít na nejrůznější materiály.

Popis: Transparentní samolepící záplaty na oblečení nejsou téměř vidět.

 

Jak opravit roztrženou bundu - krok za krokem

Postup, jak opravit roztrženou nebo třeba i propálenou bundu, je jednoduchý. Kromě záplaty si vystačíte s nůžkami, které bývají součástí multitoolů.

  • Vyberte si dostatečně velkou záplatu. Opravované místo by měla přesahovat o 1-2 centimetry. Neměla by přesahovat žádné okraje a sváry, aby byla zajištěna její funkčnost.
  • Zastřihněte konce, aby byly zakulacené.
  • Opravované místo a okolí řádně očistěte. Použijte čistý hadřík a alkohol nebo čisticí prostředek na textil, abyste odstranili nečistoty a mastnotu. Tím zajistíte, že záplata dobře přilne k látce. Berte v úvahu, že ošetřené místo je navždy poškozené a záplata tak už bude trvalým řešením.
  • Ze záplaty odstraňte krycí vrstvu.
  • Přiložte ji na vyčištěné místo na bundě.
  • Záplatu dobře přitlačte, aby se přilepila rovnoměrně a bez bublin.

Popis: K díře přijdete snadno nejen na oblečení. Samolepící záplaty zachrání třeba i vaše nafukovací matraci nebo karimatku. 

 

Protržená nebo propálená bunda nemusí znamenat konec její životnosti. Přiberte si na své outdoorové dobrodružství do batohu také záplaty. Samolepící záplaty představují praktické a spolehlivé řešení pro opravu děr v bundě, ať už jste na horské túře nebo kempujete v přírodě. S těmito záplatami budete připraveni na cokoliv a vaše vybavení vám vydrží déle.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková

Zdroje: archiv autora

Jak na ferraty - pro pokročilé; 2. díl

Poradna

V minulém díle jsme se seznámili se základy bezpečného chování na ferratách a využívání vybavení pro ně určeného. Nyní nastává čas podívat se na pokročilejší a ucelenější metodiku lezení po náročnějších ferratách.

Spaní pod širákem (bivakování): Návrat k přírodě

Poradna

Jedním z nejčistších způsobů, jak si užít pobyt v přírodě, je spaní pod širákem. Usínání pod hvězdnou oblohou, obklopení vůněmi a zvuky přírody, nás navrací k naší podstatě. Svět se zdá nekonečný. Stres a shon mizí.

Jak si správně sbalit jídlo na trek

Poradna

Samozřejmě, můžete si zabalit sáček housek a tyčku salámu a vyrazit. Možná fajn plán na nedělní výlet s rodinkou, ale pro delší trek to není ideální.

Vybíráme pro vás

1 690  (3.61 %) 1 629 

Porovnat

Ponožkoboty Skinners 2.0 Comfort

1 490  (0.07 %) 1 489 

Porovnat

579  (10.36 %) 519 

Porovnat

5 299  (4.91 %) 5 039 

Porovnat

1 279  (45.35 %) 699 

Porovnat

1 169  (10.27 %) 1 049 

Porovnat

1 199  (40.03 %) 719 

Porovnat

2 190  (15.11 %) 1 859 

Porovnat