Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Puchýře na nohou umí potrápit

Jsou strašákem pro kratší i delší výpravy, ale také pro nejrůznější sporty. Omezují, znepříjemňují život a sráží výkon. Dobrou zprávou je, že jim lze předcházet.


Chcete si trek užít? Zvolte vhodné oblečení a kvalitní obuv

Obsah

Ty správné boty na turistiku se můžou stát na řadu let vaším nerozlučným a spolehlivým parťákem na cestách za dobrodružstvím. Jsou k tomu zapotřebí 2 věci: věnovat výběru bot do přírody dostatečnou pozornost a nezapomenout na jejich údržbu a potřebnou péči.

 

Jak vznikají puchýře na nohou

Puchýř je poraněním svrchní vrstvy naší kůže. Ta se vlivem tření, tlaku, tepla či chladu oddělí od prostřední vrstvy (škáry). Vznikne mezi nimi mezera, která se vyplní tekutinou. Této bublině plné jakési vodičky říkáme puchýř.

 

V které fázi lze vzniku puchýřů zabránit

Puchýře na nohou se neobjeví z ničeho nic. Jejich vznik má svůj vývoj, a pokud včas zareagujeme, můžeme puchýři předejít. V ideálním stavu jsou nohy hladké bez puchýřů. Jakmile na noze vzniknou citlivá horká místa, měli bychom zpozornět. Tato místa mohou brzy přerůst v puchýře. V tu chvíli je potřeba zastavit, sundat boty a odpočinout si. Pokud to lze, pomáhá vyměnit ponožky za kvalitní funkční.

Jakmile to neuděláme, objeví se za krátko nepříjemný tekutinou naplněný puchýř. Ten bolí, omezuje pohyb a může nás výrazně zpomalit. Při dalším ignorování problému se puchýř může protrhnout, nebo zcela strhnout. To už je pak otevřená rána, která je bránou pro vstup infekce. Nemluvě o tom, že v této fázi už je bolest opravdu výrazná.

 

Lze puchýřům zcela předejít?

Volba správné a dobře padnoucí obuvi je zásadní. Obuv vždy volte podle typu terénu, do kterého se chystáte, a s ohledem na počasí. Na krátké výlety jsou perfektní lehčí trekové boty a v létě klidně pohodlné sandály. Do náročnějšího terénu si vyberte vyšší trekové boty, do hor už sáhněte po kožených pohorkách.

Stejně tak rozlišujte mezi obuví, která je vhodná na delší chůzi a sportovními botami na běhání v terénu. Jejich konstrukce nejen podporuje váš výkon, ale také poskytuje oporu na správných místech pro danou aktivitu. Špatně zvolená obuv může být příčinou vzniku otlaků a následných puchýřů.


Dobře zvolená obuv, která poskytuje oporu a drží nohy v suchu, je základ povedené akce. 

 

Jak vybírat kvalitní boty?

Na obuvi se nevyplácí příliš šetřit. A nemluvíme pouze o penězích. Investujte do výběru obuvi dostatečný čas a pozornost. Vrátí se vám to.

1. Měly by dobře padnout – Obuv by měla sedět od první chvíle. Vždy si ji vyzkoušejte a pro zkoušení si vyhraďte čas odpoledne, když už jsou vaše nohy po celém dni mírně nateklé. Nespoléhejte se, že TO potom povolí a přestane TO tlačit.

TIP: Číslování velikosti obuvi se může u různých výrobců lišit. S výběrem správné velikosti pomůže praktický přehled.

2. Materiál – Moderní syntetické materiály mohou být skvěle funkční a lehké. Kůže zase vyniká odolností a přizpůsobí se časem tvaru vaší nohy. Musíte ale počítat s vyšší váhou kožené obuvi.

3. Prodyšnost – Jedním ze zdrojů puchýřů mohou být zpocené nohy. Dostatečně prodyšná obuv dokáže odvádět přirozenou vlhkost nohou a udržet nohy déle v suchu.

4. Nepromokavost – Počítáte-li s deštivým počasím a mokrým terénem, udrží nohy v suchu nepromokavá membrána. Pamatujte ale, že v teplém počasí se v takových botách nohy rychle zpotí.

5. Kvalitní opora – Boty by měly na nohou dobře sedět, podrážka poskytovat dostatečnou oporu při chůzi a pata by měla mít správnou oporu.

 

Na jakou obuv si dát pozor?

Příliš těsné a špatně padnoucí boty jsou téměř zárukou vzniku puchýřů na nohou. Podobně fungují i nové kvalitní boty, které tzv. neprošlápnete a ihned s nimi vyrazíte na dlouhý trek. Obuv, která je z neprodyšného materiálu a neodvádí vlhkost, může také způsobit problémy. 

 

Triky zkušených cestovatelů

  • Kromě obuvi věnujte také pozornost ponožkám. Kvalitní materiál a správná velikost pomohou dobře odvádět vlhkost. Výbornou volbou jsou ponožky z merino vlny, případně z funkčních syntetických materiálů.
TIP: Do batohu si vždy sbalte jedny čisté ponožky navíc. Někdy mohou být přesně tím malým rozdílem, který vás ochrání před puchýři.
  • Můžete vyzkoušet také nošení dvojitých ponožek, kdy první vrstva odvádí vlhkost a druhá snižuje tření.

  • Pomoci mohou sportovní vložky do bot, které působí preventivně proti bolestem nohou, otlakům i puchýřům.

  • Potí se vám hodně nohy? Zkuste využít speciální antibakteriální pudr, který snižuje tření i vlhkost v obuvi.

  • Preventivní náplasti na místech, kde se vám při delší chůzi tvoří puchýře. Někdo mívá k tvorbě puchýřů větší sklon. V takovém případě můžete zkusit citlivá místa přelepit klasickou náplastí ještě před tím, než vyrazíte na cestu.

 

Jak se zbavit puchýře, který už vzniknul

Ideální je sezout obuv, ve které puchýř vznikl a nechat nohy odpočinout. Tekutina, která je v puchýři pomáhá poraněnou pokožku hojit. Puchýř by se neměl propichovat, protože pak hrozí vznik infekce. Jenže tyto rady jsou skvělé, pokud nejste na cestách. Tam obvykle není prostor pro odpočinek kvůli jednomu puchýři.

 

Co na puchýře a jejich co nejbezpečnější likvidaci

1. Hygienické prostředí – Před tím, než se rozhodnete puchýř propíchnout, zajistěte si co největší čistotu. Nohu opláchněte čistou vodou a umyjte si ruce. Pokud máte dezinfekci, tak jehlu vydezinfikujte, ale stejně dobře pomůže i sterilizace ohněm.

TIP: Na delší výpravy se vždy vyplatí cestovní lékárnička, ve které budete mít základní věci pro první pomoc nejen proti puchýřům.

2. Propíchnutí puchýře – Velký a bolestivý puchýř opatrně propíchněte sterilní jehlou a tekutinu nechte vytéct. Kůži nikdy neodstraňujte, kryje poškozenou škáru.

3. Dezinfekce – Místo dobře vydezinfikujte, abyste zabránili infekci.

TIP: Namáhanou pokožku, otlaky i drobné ranky pomůže ošetřit balzám na kůži.

4. Dodatečná ochrana – Puchýř přelepte speciální náplastí, nebo je-li příliš velký, převažte sterilním obvazem. Náplasti na puchýře pomáhají udržet místo čisté a urychlují hojení.

5. Odpočinek – Hned jak to půjde, zastavte a odpočiňte si. Další chůze může puchýř zhoršit.

TIP: Rychlost hojení podpoříte dobrou péčí o poraněné místo. Udržujte ho čisté, suché a chráněné. Úlevu přinese i změna obuvi. Doporučujeme pohodlné sandály či pantofle, ve kterých je dostatečný přísun vzduchu k poraněnému místu.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Lucie Krůčková 

Zdroje: archiv autora, lasportiva.com, unsplash.com

Díra v nafukovací karimatce. Jak a čím ji zalepit?

Poradna

Při kempování chcete pohodlí, proto vám na cestách nechybí nafukovací karimatka. Doma nafukovací matrace pro návštěvy. Při cestě k moři obvykle nafukovací lehátko. Když se na nich objeví díra, radost z cest se vytrácí. Vše se dá přitom vyřešit do pár minut. Pojďte si přečíst, jak rychle opravit nafukovací lehátka a karimatky.

Jak vyčistit smůlu z oblečení s běžně dostupnými prostředky

Poradna

Znáte to. Unavené nohy a člověk si bez přemýšlení sedne na nejbližší pařez. Stan v zákrytu stromů je super, ale smůla na něm už méně. Každý, kdo miluje les, už někdy stál před otázkou, jak odstranit smůlu z oblečení. Poradíme vám.

Jak vybrat sluneční brýle na sport? Vsaďte na jejich vlastnosti

Poradna

Pokud jste sluneční brýle do teď vnímali jako designový doplněk, zcela vám změníme váš přístup. Při výběru brýlí na sport, může hrát design svou roli, ale pro konečnou volbu by měly být důležité spíše jiné vlastnosti.

Vybíráme pro vás

3 690 

Porovnat

3 999  (10 %) 3 599 

Porovnat

3 490 

Porovnat

3 490  (38.71 %) 2 139 

Porovnat

3 190 

Porovnat

4 249  (9.88 %) 3 829 

Porovnat

1 799  (15.01 %) 1 529 

Porovnat