Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: boty Salomon X Ultra 360 Gore-Tex

Člen našeho týmu 4camping otestoval nové boty z dílny značky Salomon. Jak mu boty seděly?

 

Obsah

 

Úvod 

Značku Salomon znají snad všichni. Je to velikán světového outdooru. Oblečení a vybavení této francouzské značky používají jak vrcholoví sportovci a hobíci všeho druhu, tak i běžní smrtelníci, kteří prostě jen chtějí dobré a kvalitní věci.

Pro sezónu jaro/léto 24 přišlo vývojové centrum Salomon mimo jiné s novinkou na poli nízkých trekovek pro outdoorové nadšence. Při její výrobě se nechali inspirovat nejprodávanějším modelem řady x ultra a dle oficiálních prohlášení ji vybavili všemi potřebnými technologiemi, včetně All Terrain Contragrip® podrážky a nepromokavé ochrany GORE-TEX tak, aby zvládla téměř jakékoli dobrodružství, na které se vydáte.

 

Charakteristika


Značka:
Salomon
Produktová řada: X ULTRA
Pohlaví: Pánské i dámské
Podešev: Guma
Svršek: Syntetika / Textil
Membrána bot: Gore-Tex

 

  • nepromokavá membrána GORE-TEX® s dobrou prodyšností
  • odolná podešev Contragrip® s výstupky specifickými pro pěší turistiku pro extra přilnavost v kluzkých podmínkách
  • výrazný design specifický pro pěší turistiku 
  • ochrana špičky
  • GORE-TEX® udrží vaše nohy v suchu, a to jak zvenku, tak i zevnitř
  • syntetika a textil

 

První dojem 

Na model bot X ultra 360 gtx jsem se moc těšil. Salomon dobře znám. Používám jejich boty na běžky i na zimní výlety a s oběma jsem velice spokojen. Přirozeně jsem proto byl v příjemném očekávání. První pocity z nových bot však byly poněkud smíšené.

Lehká skepse mě neopouštěla ani po prvním obutí. Boty byly na první dobrou překvapivě tuhé a na moji rozpláclou tlapu trochu úzké. Rovněž jsem, po zkušenostech z jiných bot, měl obavy jak pohodlné bude krojení kolem kotníků a zda patní část není příliš volná. Co si budeme nalhávat, láska na první pohled to prostě nebyla.

   

 

Jak vybrat boty na turistiku

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správně boty vybrat. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Výběr velikosti

Zvolit správnou velikost boty je věcí přímo kruciální. Když zvolíte boty příliš malé, nohy v nich budou hlavně při sestupech pekelně trpět a nakonec to skončí slezlými nehty na palcích. Příliš velké boty zase budou na nohách plavat, což se projeví tvorbou puchýřů na místech s vyšším otěrem a nižší stabilitou ve chvílích, kdy ji budete nejvíc potřebovat.

U obuvi Salomon x ultra 360 GTX jsem si nebyl volbou velikosti ani trochu jistý. Běžně nosím obuv velikosti 44 EUR, ale s vědomím, že membránové boty je třeba brát o něco větší, jsem se přikláněl k výběru modelu velikosti 44 a ⅔. (Ano, Francouzi používají tyhle pro středoevropany ne zcela běžné přepočty s třetinami. Komu je to proti srsti nebo se ve zlomcích neorientuje, může hledět na UK nebo US číslování. Já všem vřele doporučuji vybírat podle číslování JAP, které uvádí délku stélky v centimetrech a pro porovnání různých modelů napříč výrobci mi přijde nejpraktičtější).

Abych se ale vrátil k výběru velikosti. 44 a ⅔ po obutí padly dobře a pěkně pevně obepnuly nohu tak jak se sluší a patří na kvalitní turistickou obuv. Nicméně kolem prodloužené malíkové hrany bylo toho tlaku možná až moc a navíc se při simulaci sestupu objevil tlak na palcích signalizující buď špatně dotaženou nohu přes nárt nebo příliš malou velikostí. Proto jsem sáhl automaticky po botách 45 a ⅓.

Ani po poctivém dotažení pro Salomon charakteristického Quicklace systému stahování jsem se nezbavil pocitu, že mi bota nedokáže patu při delších sestupech pevně podržet a já skončím po první túře s puchýři.

Nakonec jsem po půl hodině různého pokusničení, střídání velikostí a experimentování s pro mě ne úplně zažitým systémem Quicklace a s mírou stažení v nártové části zůstal u větší velikosti a jen se modlil, abych neudělal blbost.

 

Testování

Jak už jsem výše zmínil - boty mi na první dobrou neučarovaly. Přesto jsem si říkal, že jim musím dát šanci, protože by přece takový výrobce jako Salomon nepostavil kampaň na modelu, co se nedá nosit. A dobře jsem udělal.

S prvním ostrým testem jsem si dal trochu na čas, protože na výlet do Španělska jsem je vzhledem k předpovědi slunečného počasí a teplot atakujících třicítky netahal a ani po návratu se nezdálo, že by byly správné podmínky pro boty určené do nepříznivého počasí a nezpevněného terénu.

Když konečně nadešel den D a já s x ultra vyrazil ven, rychle jsem zapomněl na všechny obavy a s uspokojením zjistil, že fungují přesně tak, jak výrobce sliboval a vlastně možná ještě lépe.

Pocit vůle v patě jsem přestal vnímat asi po 5 minutách a rychle jsem si zvykl i na pevné a jak jsem zmínil výše na mé ploutve trochu užší kopyto.

O něco déle si získával moji důvěru stahovací systém Quicklace. Působí totiž oproti běžnému šněrování s tkaničkami, poutky a kladkami subtilně a já se obával, že ho při pořádném zatažení přervu nebo vytrhnu poutka. Taky jsem si musel zvykat na správné používání úložné kapsičky na jazyku, protože při nesprávném ukládání jezdce na Quicklace systému do ní se mi stávalo, že jsem si nechtěně zámeček v jezdci povolil a tím pádem povolilo i utažení bot. Ale tady si myslím, že je to spíše o mé nešikovnosti, než o nedokonalosti systému, který Salomon s drobnými úpravami používá úspěšně mnoho let.

Co rozhodně nezklamalo je podrážka. Jedinečný podešev Contagrip od Salomonu patří společně s Vibramem a Continentalem mezi to nejlepší co na trhu s turistickou obuví můžete najít. Boty drží jako přibité a to dokonce i na dlažbě nebo mokrých hladkých površích, kde bych čekal, kvůli hrubší podrážce s gripy určité potíže. Navíc díky kombinaci špičkové podešve Allterrain Contagrip a unikátní konstrukce Advance Chassis jsou x ultra 360 neuvěřitelně stabilní. To doceníte především při túře na těžko nebo při pohybu ve výrazně nerovném a kopcovitém terénu. Za mě za toto řešení zajišťující maximální stabilitu a přilnavost dostává Salomon velkou jedničku podtrženou.

 

Další velké plus shledávám v odolnosti svršku. Ač boty vypadají poněkud plastově a možná trochu lacině, není to bezúčelný ústřel francouzských designérů a snahou o úsporu nákladů při vývoji, ale naopak funkčním a důmyslně promyšleným řešením zvyšujícím mechanickou odolnost modelu.

Díky masivní plastové špici, částečné obsázce v zadní části boty a svršku s minimem švů vydržely boty i hrubé zacházení a procházení suťovisky a hustým nízkým lesem plným větví, kořenů a ostružiní bez zjevných známek opotřebení. Pokud k tomu připočtu i špičkovou membránu Goretex, kterou Salomon do tohoto modelu zapracoval, dostáváme boty, které si v ničem nezadají s vrcholnými modely konkurence a za cenu něco pod čtyři tisíce pořizujete poctivé drtiče štěrkových cest a lesních pěšin a boty, které s vámi vydrží dlouho, můžete se na ně spolehnout a navíc - to je také třeba dodat - jsou nakonec vlastně dost pohodlné.

Při pění superlativů nesmím zapomenout ani na rozumnou váhu 372 gramů, díky které se boty tzv. nepronesou a palec nahoru dávám i snaze o maximální zapojení recyklovaných materiálů a tedy odpovědnosti výrobce. Salomon uvádí že na svršek bylo využito 50 % recyklovaných materiálů, recyklované elektrické kabely pak posloužily při výrobě mezipodešve a výčet uzavírá ekologičtější řešení obalového materiálů.

Jedinou větší vítkou tak na konci testování zůstává určitá limitace použití, kterou zapříčiňuje právě jedna z hlavních předností boty - její odolnost. A to jak ta mechanická, tak také ta proti vodě. V důsledku to totiž znamená, že máte špičkové boty do nepříznivých povětrnostních podmínek, ve kterých se budete za sucha a tepla zbytečně pařit a v případě, že trpíte na zvýšenou potivost chodidel, sáhněte po obuvi bez membrány - ať už kožené nebo textilní - a raději zainvestujte do membránových ponožek. I mě samotnému se stalo, že jsem po celém dni v botech vytáhl nohy, které měly palce, paty a malíčkové hrany bílé jako sníh a to i přes kvalitní merinové ponožky. Abych ale botám nekřivdil. Je to vítka, kterou uvádím pro ty, kteří čekají, že budou mít jedny boty na všechny podmínky a na každodenní nošení. Takové boty neexistují a proto to nečekejte ani do této zdařilé novinky Salomon x ultra 360 gtx.

 

Hodnocení: 

+

  • nečekaná mechanická odolnost
  • maximální stabilita a trakce
  • vysoká míra voděodolnosti
  • rychlé šněrování s Quicklace

-

  • horší prodyšnost
  • laciný plastový vzhled
  • mělčí pata

 

Závěrečné shrnutí

Boty jsou přesně takové, ne-li lepší, jak výrobce deklaruje. Podrážka perfektně sedí, membrána zajišťuje maximální nepromokavost a šněrování je rychlé a intuitivní. Kdo chce boty na turistiku, které něco vydrží, určit bude se Salomon x ultra 360 spokojen.

 

Autor: Vít Hruška

Zdroje: archiv autora

TEST: Karimatka Therm-a-Rest NeoAir Xtherm

Testovna

Hledáte karimatku, která bude lehká, skladná a nebude vám na ní zima ani v zimě? Pak jste tu správně. Testerka Kamča důkladně otestovala karimatku Therm-a-rest v náročných podmínkách v Nepálu. Jak testování dopadlo?

TEST: Boty Dynafit Alpine W

Testovna

Testerka Gabča dostala na testování běžecké boty od její oblíbené značky Dynafit. Vytáhla je i na Sicílii. Jak testování dopadlo?

TEST: Lezečky La Sportiva Tarantula

Testovna

Testerka Tereza vyzkoušela lezečky od značky La Sportiva. Pro koho se hodí? Jak se v nich leze? A jaké vychytávky bota má?

Vybíráme pro vás

199  (35.18 %) 129 

Porovnat

489  (8.18 %) 449 

Porovnat

599  (63.44 %) od 219 

Porovnat

599  (15.03 %) 509 

Porovnat

599  (15.03 %) 509 

Porovnat

489  (26.58 %) od 359 

Porovnat

649  (15.41 %) 549 

Porovnat

719  (13.91 %) 619 

Porovnat