Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Bunda Ocún Tsunami

Tester Marcel otestoval bundu, se kterou zvládnul i Artic Circle Trail v Grónsku. Jak dopadlo testování?

 

Obsah

 

Úvod 

Od české značky Ocún mám doma ferratový set a před odletem do Grónska jsem si od nich pořídil nový další kousek - péřovou bundu Tsunami. Proč jsem si vybral právě tento model? Hlavním důvodem byla jeho hmotnost pouhých 350 gramů, malé rozměry po sbalení do vnitřní kapsy a kvalitní výplň z kachního peří. Líbil se mi také minimalistický jednobarevný design. Bunda se prodává v modré, černé a červené barvě ve standardních velikostech. Na mojí výšku 177 cm skvěle padla velikost M.

 

Charakteristika


Produkt:
Tsunami
Hmotnost: 350 g
Materiál oblečení: 100% Polyamid / Peří
Materiál: 100% polyamid DWR
Počet kapes: 3
Kapuce: Ano

 

  • ultralehký materiál navržený speciálně pro péřové bundy
  • vysoká hustota tkaní ručí za odolnost látky a zachovává si prodyšnost 
  • úprava DWR (Double Water Repellent) brání proniknutí vlhkosti mezi peří
  • ergonomický střih vyhovuje požadavkům lezců - prodloužené tělo, delší rukávy s otvory na palce
  • sbalitelná do sáčku ve vnitřní kapse
  • peří má certifikovaný původ

 

Technické parametry a vychytávky

Na první pohled je to vcelku obyčejná a jednoduše řešená bunda, které nic nepřebývá, ale zároveň má vše, co od lehké péřové bundy chcete. Začnu kapucí, ta velmi dobře sedí na hlavě a dá se rychle srolovat pomocí suchého zipu. Za pár vteřin máte bundu bez kapuce. Toto řešení je velmi rychlé, zejména pokud visíte na stěně a nemáte čas nebo prostor na manipulaci se zipem.

Rukávy jsou delší a mají otvor na palec. Také tělo bundy je prodloužené a proto lépe chrání záda před zimou a větrem. Bunda taky obsahuje dvě vnější a jednu vnitřní kapsu, která zároveň slouží jako kompresní rukáv a kapsa na lezecké boty. Bunda velmi dobře sedí na těle, není příliš úzká ani široká. Pěkně obepíná tělo a i kvůli tomu lépe udržuje teplo.

 

Průběh testování 

Už podle hmotnosti a výplně 650 cuin je jasné, že se nejedná o bundu do mrazivého počasí. Já jsem si ji i přesto vzal na stezku Artic Circle Trail do Grónska, kde teploty koncem léta dosahovaly pod hranicí nuly. Bundu jsem nosil každý den, ale nikdy ne při fyzické aktivitě. V kombinaci s teplým merino tričkem by mi bylo při chůzi teplo, a navíc by peří navlhlo od potu. Při každé pauze, delším postávání nebo po západu sluníčka jsem si bundu oblékl. Dalším důvodem, proč jsem bundu nenosil, byl těžký batoh. Venkovní vrstva je vyrobená z recyklovaného polyamidu s DWR úpravou. Ten materiál je tenký a jemný. Měl jsem obavy, že těžký batoh by mohl tento materiál poškodit. Už se mi to u jedné péřové bundy stalo. Alternativa je dát na péřovou ještě jednu vrstvu, třeba hardshellovou bundu, kterou chrání před oděrem polyamid.

Kompresní kapsa by mohla být trochu větší. Bunda se vejde bez problémů, ale chvilku vám zabere, než ji tam dostanete a zapnete. Zip funguje bez problémů a je navíc obousměrný. Během 10ti dnů cestování jsem nezaznamenal žádné úniky peří. Někdy má tendenci vytékat mezi švy. U modelu Ocún Tsunami to není žádný problém.

 

Pro koho je bunda vhodná?

Tato lehká a stylová péřová bunda je vhodná pro horolezce, skialpinisty, cestovatele, ale je super i na nošení do města, na chatu nebo na večerní procházku. Její design je stylový, takže ji můžete bez ostychu nosit i do práce.

 

Hodnocení: 

+

  • cena
  • rozměry a váha
  • dostatečný loft
  • kvalitní výplň
  • praktická kapuce
  • stylový střih

-

  • Ocenil bych větší kompresní obal. 

 

Závěrečné shrnutí

Bunda v Grónsku splnila svůj účel a skvěle posloužila ráno, kdy bývalo chladněji a večer po západu sluníčka. V batohu zabere minimum místa a je dostatečně teplá při teplotách okolo nuly. V kombinaci s teplejším merinem a hardshellovou bundou je ideální i na zimní turistiku.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archiv autora

TEST: Sada nádobí Passage Dinnerware Set

Testovna

TEST: Spacák Husky Mopy

Testovna

Hledáte kvalitní syntetický spacák na přespávání venku? Potom jste tu správně. Otestovala ho za vás naše testerka Zdeňka.

TEST: Stan Warg Protrek 2

Testovna

Naše testerka dostala na otestování úplnou novinku, a to ultralehký stan značky Warg. Obstojí proti svým konkurentů ve své kategorii?

Vybíráme pro vás

2 499  (10 %) 2 249 

Porovnat

2 940  (9.9 %) 2 649 

Porovnat

2 490 

Porovnat

2 899  (27.94 %) 2 089 

Porovnat

5 699  (11.58 %) 5 039 

Porovnat

Pánské kalhoty Rafiki Crimp

2 190 

Porovnat

Pánské kalhoty Rafiki Torre

2 190 

Porovnat

2 690  (20.11 %) 2 149 

Porovnat