Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Karimatka Therm-a-Rest NeoAir Xtherm

Hledáte karimatku, která bude lehká, skladná a nebude vám na ní zima ani v zimě? Pak jste tu správně. Testerka Kamča důkladně otestovala karimatku Therm-a-rest v náročných podmínkách v Nepálu. Jak testování dopadlo?

 

Obsah

 

Úvod 

Vyrážíte pod stan či širák a poohlížíte se po univerzální karimatce? Takové, kterou budete moct vzít nejen v létě, ale se kterou vám nebude zima ani když budou teploty na nule či dokonce hluboko pod nulou? Zároveň nezabere moc místa v batohu a k tomu váží jako pírko?

Pak by se vám mohla hodit čtyřsezonní nafukovací karimatka Therm-a-Rest Neoair XTherm NXT, jenž všechny tyto požadavky splňuje. Přečtěte si následující recenzi o jejím testování v nehostinném prostředí Nepálu na Dhaulagiri circuit treku. Jak obstála, v čem je lepší než její předchůdci a jestli jsem shledala nějaké nedostatky? A jaké bych doporučila vychytávky?

 

Charakteristika


Produktová řada:

Neoair Xtherm
Hmotnost: 440 g 
Materiál karimatky: 30D Nylon
Tepelný odpor 7,3
Sbalený rozměr: 23 x 11 cm
Opravná sada: Ano

 

  • konstrukce Triangular Core MatrixTM a technologie ThermaCaptureTM
  • ultralehká odolnost: 70D nylon na spodní straně
  • vynikající tepelná izolace
  • vysoce odolný a nešustivý materiál 
  • velkoobjemový ventilek WingLock

 

O značce

Therm-a-Rest je jedničkou na trhu s výrobou outdoorových karimatek a spacích systémů. Společnost je známá pro svou špičkovou kvalitu produkce. Produkty z jejich výroby prochází testováním a neustálými inovacemi. Tudíž z dílny vycházejí výrobky nejen vysoké kvality a funkčnosti, ale i s doživotní zárukou na výrobní vady.

 

Proč právě Therm-a-rest?

Therm-a-Rest je stálice, od které mám třísezonní karimatku, která funguje neproblémově už pár let. Na Dhaulagiri circuit jsem hledala nějakou čtyřsezonní, jenž obstojí i při teplotách pod nulou a spaní na ledovci. Cílem pro mě bylo pořídit univerzální karimatku, jenž bude mít vysoký tepelný odpor, ale zároveň bude sbalitelná a lehká, abych ji mohla s sebou vzít nejen do Nepálu, ale i na jakýkoliv jiný trek.

 

První seznámení

Karimatka je zabalena v ochranném kompresním vaku, jenž je o trochu větší nežli samotná karimatka, což vnímám jako plus. Při balení ji do obalu nemusíte tlačit, ale s rezervou se tam vejde. Na to, jak je velká po nafouknutí, tak sbalitelná je do opravdu malého rozměru 23 x 11 cm. V kombinaci s váhou pouhých 439 g působí jako malý lehký balíček, jenž se bez problému vejde i do batohu zabaleného na víkendovou akci.

Jako součást balení je krom sady na opravu i praktický nafukovací nepromokavý vak, pomocí kterého můžete karimatku nafouknout. Díky nepromokavosti a typu roll do něho můžete během cesty zabalit věci, jenž chcete udržet v suchu. Také se dá použít jako „polštář“, když do něho srolujete mikinu pod hlavu.

 

Materiály a technologie

Karimatka je vyrobena z 30D nylonu na vrchní straně a 70D na straně spodní, jež zaručuje vysokou odolnost proti oděru, protržení a opotřebení.

Samotná konstrukce je tvořena technologií Triangular Core Matrix, dvěma vrstvami trojúhelníkových komor, jenž snižují ztráty tepla a poskytují lepší stabilitu při spaní. Doplněna o tenkou reflexní vrstvu ThermaCapture, odrážející chlad ze země a naopak, vracející teplo produkované tělem zpět. Povrch materiálu je tak velmi účinný reflektor, zvyšující tepelný odpor bez navýšení hmotnosti.

S hodnotou tepelného odporu R-Value 7,3 se stává nejteplejší nafukovací karimatkou tohoto typu.

 

Rozměry

Výrobce uvádí karimatku ve třech rozměrech, tedy si každý může vybrat přesně tu svou takřka „na míru“.

Standardní varianta Regular, jenž jsem testovala, byla pro mou výšku 167 cm optimální volbou. Dále je možné vybrat širší verzi - Regular Wide či širší i delší - Large. V nabídce se obvykle vyskytuje i Regular short, jenž je zkrácenou verzí o velikosti 51 x 168 cm. Pro tento typ karimatky ji ale e-shopy ani výrobce nenabízí. Všechny tyto karimatky jsou zaobleného tvaru. Komu by více vyhovoval tvar obdélníkový, je zde verze NXT Max.

S většími rozměry roste i váha a velikost po sbalení. V tomto případě ale pouze drobně. Porovnejte sami dle tabulky:

 

Velikost:

 

Regular

 

Regular Wide

 

Large

Rozměry

51 x 183 cm

64 x 183 cm

64 x 196 cm

Hmotnost:

439 g

553 g

567 g 

Rozměry ve sbaleném stavu:

23 x 11 cm

28 x 13 cm

28 x 13 cm

 

V čem je lepší než předchůdci?

Jak bylo řečeno v úvodu, společnost své výrobky neustále inovuje. Jaké vylepšení nastalo v tomto případě?

Karimatka v roce 2023 prošla inovací, tato nová verze nese označení NXT. Oproti předchozím generacím ultralight verzí je výrazně tišší. O kolik přesně se těžko určuje, ale dočtete se, že by to mělo být až 6x. Za sebe musím uznat, že karimatka opravdu nešustí, což považuji za obrovské plus. Oceníte to nejen vy, ale i soused jenž leží vedle vás a vy ho tím nebudíte.

Dále je o 1 cm tlustší. S celkovou tloušťkou 7,6 cm se pohodlně vyspíte i na nerovném a kamenitém terénu. Díky již popsaným technologiím má také vyšší tepelný odpor a nižší váhu na 439 g, u nejmenší velikosti.

Nově jsou použity velkoobjemové ventilky WingLock se zpětným uzávěrem. Nafukování je tak až 3x rychlejší nežli u předchozích modelů a díky zpětnému uzávěru vám během nadechování či manipulace s vakem vzduch neuniká. Při otočení „háčků“ v protisměru ji až 2x rychleji vyfouknete.

Ventilek je celkově robustnější, tudíž zvládnete manipulaci i v mrazivém počasí bez nutnosti sundávání rukavic.

Skvěle zpracované je u utěsnění ventilku v karimatce, což bývá často rizikovým místem pro vznik defektu.

 

Testování v Nepálu

Karimatku jsem vzala otestovat do prostředí Nepálu, konkrétně na Dhaulagiri circuit trek, jenž je považován za jeden z obtížnějších treků, právě díky spaní na ledovcích mimo lodge. Při výběru jsem se poohlížela po takové, která nezabere moc místa v batohu, do kterého se musím vejít s komplet výbavou na necelý měsíc. Zároveň takové, na které se vyspím i v případě, že teploty budou padat pod nulu. I z jara zde mohou noční teploty dosahovat k–25°C. U této karimatky je uvedeno, že se s ní komfortně vyspíte v–20°C, tak nezbývalo, než to risknout. :)

Ve stanu, v nadmořských výškách 3 800-5200 m. n. m. jsme spali celkem pět nocí. První noc byla teplá, ale ostatní už hodně chladné, při kterých nás zastihlo i noční sněžení. Kdo v těchto nadmořských výškách někdy byl, ví, že tu člověk spí celkem slabě i bez toho, aniž by ho budil chlad od země. Karimatka v kombinaci se spacákem opravdu fungovala a já chlad ani jednou nepocítila.

Většina nocí bylo spaní na ledovci, který byl spíše hromada kameni, kde si místo na spaní nešlo moc vybírat. Zde jsem ocenila výšku karimatky, která parádně přenesla nerovnosti a nic netlačilo do zad, zvládla i ostré kamení.

 

Jako třísezonní karimatku mám k dispozici i Therm-a-Rest Neoair Xlite NXT, tudíž jsem je před cestou měla možnost tyto dvě karimatky porovnat. Váhově je sice lehčí nežli NeoAir Xtherm NXT, ale pouze o pár gramů. Kdežto rozměrově skoro stejná a tepelný odpor má nižší. Tedy pro trek, kde je riziko chladných nocí, volím aktuálně raději variantu Xtherm NXT.

 

Porovnání třísezonní a čtyřsezónní karimatky Therm-a-Rest NeoAir:

 

Typ:

 

NeoAir Xlite NXT

 

NeoAir Xtherm NXT

Varianty:

Regular

Regular

Tepelný odpor (R):

4,5

7,3

Hmotnost:

350 g

439 g

Rozměry ve sbaleném stavu:

13 x 10 cm

23 x 11 cm

 

Drobné vychytávky pro vysokohorskou turistiku 

Karimatku můžete skrze ventilek nafukovat přímo, což s sebou nese riziko, že se vám v ní vysráží vlhkost. Proto je vhodné po vypuštění karimatku nechat dobře vyvětrat. Pokud se nechcete zadýchat, je součástí balení samonafukovací vak. Pro snadné nafouknutí i vyfouknutí takřka bez práce, což oceníte zejména ve vysokých nadmořských výškách, se mi osvědčila elektrická pumpička Flextail Zero Pump. Skoro nic neváží (33 gramů, 50g s baterií) a karimatku pomocí ní nafouknete/vyfouknete za pár vteřin. Na jedno nabití zvládne až 25 nafouknutí.


Elektrická pumpa Flextail Zero Pump

 

Dále bych doporučila, ať už pod samotnou karimatku či pod celý stan, použít vodotěsnou a paropropustnou plachtu z Tyveku, jenž je vhodná jako alternativa k jinak i výrazně dražším podlážkám. Opět „sranda“ o pár gramech, jenž prodlouží životnost podlážky stanu a u karimatky snížíte riziko propíchnutí na ostrých nerovnostech. Dohromady vám tyto věci v batohu skoro nic nezaberou a za sebe je považuji za „must have“, zejména na delší treky.

 

Hodnocení: 

+

  • nízká hmotnost (ultralight)
  • vysoký tepelný odpor
  • kvalitní zpracování 
  • odolný a tichý svrchní materiál 
  • velkoobjemový ventilek 
  • komorový systém
  • tloušťka pro zaručení pohodlí
  • doživotní záruka na výrobní vady

-

  • prozatím jsem žádné neshledala

 

Závěrečné shrnutí

Karimatka se mi osvědčila jak v letních dnech, tak i v těch opravdu mrazivých. Vzhledem ke kompaktnímu malému balení a hmotností 439 g ji s sebou beru nejen na delší treky, ale bez problému se vejde i do menšího batohu na víkend. To zní dělá univerzální karimatku pro jakoukoli roční dobu.

Therm-a-Rest své karimatky důkladně testuje a nepochází z čínské produkce, ale výroba je v Irsku a USA. Značka si za kvalitou svých produktů stojí a poskytuje na ně doživotní záruku na výrobní vady, což považuji za velké plus.

Celkově se jedná o nejpropracovanější a nejteplejší karimatku ve své třídě. Tedy pokud sháníte opravdu kvalitní čtyřsezonní karimatku s odpovídajícím poměrem cena/výkon, jenž vám dlouho vydrží, je tato ideální volbou.

 

 

Autor: Kamila Zelinková

Zdroje: archiv autora

TEST: Boty Dynafit Alpine W

Testovna

Testerka Gabča dostala na testování běžecké boty od její oblíbené značky Dynafit. Vytáhla je i na Sicílii. Jak testování dopadlo?

TEST: Lezečky La Sportiva Tarantula

Testovna

Testerka Tereza vyzkoušela lezečky od značky La Sportiva. Pro koho se hodí? Jak se v nich leze? A jaké vychytávky bota má?

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

Vybíráme pro vás

9 154  (24.85 %) 6 879 

Porovnat

6 299  (36.51 %) 3 999 

Porovnat

16 954  (31.35 %) od 11 639 

Porovnat

8 490  (14.73 %) 7 239 

Porovnat

3 799  (31.59 %) 2 599 

Porovnat

5 480  (16.62 %) 4 569 

Porovnat

9 021  (10 %) 8 119 

Porovnat

9 688  (10 %) 8 719 

Porovnat