Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Rodinný stan Husky Mitar 4

Stan do kempu pro celou rodinu nebo bandu přátel na fesťák? Velikostí je Mitar 4 ideální, ale jak je na tom s odolností a praktičností?

 

Obsah

 

Úvod 

Poohlížíte se po prostornějším stanu za rozumnou cenu, kam by se pohodlně vešla čtyřčlenná rodina do kempu, nebo třeba stan na festival pro partu kamarádů? Otestovali jsme pro vás Mitar 4 od zajeté české značky Husky.

 

Charakteristika


Produkt:

Mitar 4
Hmotnost: 13,2 kg
Počet osob: 4 osoby
Typ konstrukce stanu: durawrap / wrapflex
Odolnost tropika: 3000 mm
Rozměr stanu: 260 x 520 x 210 cm

 

  • křížová durawrapová konstrukce s kolíky k ukotvení
  • zátěr materiálů vnějšího stanu z polyurethanu zabraňuje průniku vody
  • předsíň se dvěma samostatnými vchody
  • komfortní vnitřní prostor se dvěma oddělenými ložnicemi pro čtyři osoby
  • podlepené švy

 

Stavba

Kompletní stavba stanu Husky Mitar 4 je jednoduchá a intuitivní, není třeba žádných návodů – což věděl i výrobce a nepřiložil žádný návod, pouze všitou cedulku s vyobrazením postaveného stanu. Tyče jsou dvojího typu – jedny na hlavní křížovou konstrukci, druhé pro ložnice. Otvory pro ně, i samotné tyče, jsou barevně odlišeny. Ve dvou lidech byl stan postavený za 20 minut při prvotním pokusu bez předchozích zkušeností. Díky samonosnosti si stan můžete před konečným zakolíkováním přenést či pootočit.

Tip: Pokud nemáte 3metrového kamaráda, vrchní stříšku na odvětrávání přidělejte dříve, než stan kompletně postavíte.

 

Co je součástí balení?

V objemném obalu najdete krom samotné plachty, konstrukčních tyčí, vzpěr pro markýzu, dvou vnitřních odepínacích ložnic a podlahy do předsíňky i příslušenství v podobě náhradních plastových spon, kolíků, lanek, lepení a spojnice v případě zlomení tyče.

 

Medaile patří tomu, koho napadlo obal na stan vyrobit větší, než je skutečně potřeba. Při spěchu tak není potřeba úplně pečlivé skládání, nemusíte bojovat se zapínáním zipu a jen tak tak obal dopnout. Složení stanu do něj to nesmírně usnadní a urychlí. A kladívko? Nevím, zda je dnes už běžné ho přidávat jako příslušenství ke stanům, ale dávám za něj palec nahoru. Pozor, kladívko není žádná fajnovka na jedno použití, ale poctivé z tvrdého plastu.

 

Konstrukce, detaily, kapsáře

Stan Husky Mitar 4 je složen z hlavní předsíně se dvěma vchody z obou stran, přičemž z jedněch dveří lze pomocí stojných tyčí, které jsou součástí balení, vytvořit markýzu. Pod markýzou a v předsíni si bez přikrčování vykračoval téměř dvoumetrový kamarád, o nízké stropy se tak nemusíte bát. Na zem předsíně jde přidělat na suchý zip voděodolnou podlážku s vyvýšenými kraji. Po stranách předsíně jsou prostory pro ložnice, které můžete, i nemusíte přidělávat. Jednu maličkost bych možná upravila – zadní stěna přídavné ložnice by mohla mít navíc ještě jedno poutko uprostřed pro vytažení, aby se toliko neprohýbala dovnitř a pocitově jste měli více prostoru.

 

Výrobce myslel na spoustu užitečných detailů, jakožto háček pro zavěšení svítilen, či spoustu kapes a kapsářů v předsíni i v ložnicích.

 

Je opravdu dostatečně prostorný pro 4 lidi?

Taky znáte ze zkušenosti stany, kdy výrobce udává vhodnost pro určitý počet osob, ale reálně se v tomto počtu dosti mačkáte, nebo ho dokonce kvůli komfortu využíváte pro menší počet? V tomto případě se tohoto bát nemusíte. V každé ze dvou ložnic je dostatečný prostor pro 2 dospělé osoby, pár věcí a psa dohromady. Jak již bylo zmíněno, ložnice jsou přídavné, můžete tak postavit pouze jednu z nich a dvojnásobně si tím zvětšit předsíň. Do předsíně se vejdete se 4 kempingovými židlemi a menším stolkem.

 

Testování 

Stan jsme testovali v nepřízni Orlických hor na samých hranicích s polskými sousedy, přičemž jsme v něm strávili několik nocí a pár odpoledních pikniků. Nechali jsme ho rozložený po 14 dní na otevřené louce, aby musel více čelit nástrahám počasí. Po čas testování se přes Mitar 4 přehnalo hned několik nefalšovaných horských bouřek. Materiály a konstrukce se osvědčily jako vskutku poctivé, odolaly bez potíží. A koho by zajímalo, nepromokl, švy jsou podlepené poctivě. Trocha zkondenzovaných kapek uvnitř stanu se po noci našlo, nic neobvyklého, značně jejich množství zmírnily velké větrací otvory.

 

Hodnocení: 

+

  • jednoduchá a intuitivní stavba
  • samonosná konstrukce
  • odolnost
  • dvě vyjímatelné prostorné ložnice s moskytiérou
  • dva samostatné vchody
  • množství kapes a úložného prostoru
  • náhradní příslušenství
  • parádní kladívko jako součást balení

-

  • váha

 

Závěrečné shrnutí

Stanu není co vytknout. Jen ta váha by mohla být nižší, ale je vykoupena jeho odolností, holt něco za něco. Není to stan, který hodíte na záda a pošlapete s ním X kilometrů na místo kempování, to byste se vcelku pronesli. Měl by problém se narvat i do barelu vodáků. Hodí se tedy spíše v situacích, kdy přímo do kempu dojedete autem.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Tereza Pavlíková

Zdroje: archiv autora

TEST: Trailové boty Merrell Agility Peak 5

Testovna

Hledáte pohodlné trailové boty nejen na běžecké závody? Potom si určitě přečtěte recenzi na trailové boty Agility Peak 5 od značky Merrell.

TEST: Bunda Columbia Ampli-Dry™ II Shell

Testovna

V českých horách otestovala testerka Gabča bundu vhodnou na hory i do města. Jak obstála v testování?

TEST: Dámské boty Salewa MTN Trainer MID GTX

Testovna

Kam až můžete dojít v botách od značky Salewa? A bude cesta v nich i pohodlná? To vám v dnešním článku prozradí testerka Kamča Zelinková.

Vybíráme pro vás

12 690  (51.94 %) 6 099 

Porovnat

10 590  (51 %) 5 189 

Porovnat

11 590  (50.22 %) 5 769 

Porovnat

3 970  (29.5 %) 2 799 

Porovnat

8 710  (32.85 %) 5 849 

Porovnat

390  (43.85 %) 219 

Porovnat

390  (61.79 %) 149 

Porovnat

355  (7.32 %) 329 

Porovnat