Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Dámské boty Salewa MTN Trainer MID GTX

Kam až můžete dojít v botách od značky Salewa? A bude cesta v nich i pohodlná? To vám v dnešním článku prozradí testerka Kamča Zelinková.

 

Obsah

 

Úvod 

Plánujete volno v horách a chybí vám kvalitní pohorky, s nimiž můžete vyrazit na trek, vylézt ferratu či nazout mačky a vyrazit na ledovec? Takové, které budou nepromokavé a zároveň dostatečně prodyšné? Přesně takto všestranné jsou pohorky MTN Trainer MID GTX od Salewy, jenž by určitě neměly chybět ve vašem výběru. Ostatně, přečtěte si recenzi a posuďte sami.

 

Charakteristika


Produktová řada:

Mtn Trainer Mid
Hmotnost: 1,1 kg
Mezipodešev: TPU pěna
Podešev Vibram
Svršek: Kůže
Membrána bot: Gore-Tex

 

  • voděodolné a prodyšné pohorky
  • tlumení nárazů - dlouhé túry bez puchýřů
  • oděru odolný svrchní materiál z 1,6 mm velurové kůže
  • celoobvodová gumová obsázka proti okopu 
  • antibaktrální vložka Ortholite®
  • Flex Collar - komfort i během náročných sestupů
  • technologie Cleansport NXT® - svěží nohy po celý den 

 

O značce

Salewa je značka, jenž se zrodila v italských Dolomitech. Pod křídly orla, jakožto symbolem kvality a výkonnosti, vznikají již pěknou řadu let kvalitní produkty do náročného horského prostředí – od obuvi, stanů, batohů až po lezeckou výbavu a funkční oblečení. Určeny jak profesionálním, tak rekreačním sportovcům či outdoorovým nadšencům.

 

Jak vybrat ty správné pohorky?

Budete cílit na klasickou turistiku, Alpské vrcholy, či VHT nebo máte v plánu vyrážet v zimě do hor či vyrážet na expediční výpravy? Od odpovědí na tyto otázky se odvíjí kategorie boty, jež byste měli zvolit.

Já se často pohybuji v horách na trecích natěžko, ráda lezu ferraty i vyrážím zdolávat Alpské vrcholy v kombinací s cestou po ledovci. Proto jsem vybírala boty kategorie B/C, jenž budou tužší, pro kvalitní oporu v kotníku a celkovou flexi nohy. Zároveň ale ne tolik tuhé, abych neztratila kontakt s povrchem a cítila nerovnosti, včetně výrazného vzorku, aby dobře držely ve sněhu i blátě. Tedy takové univerzálky, na které se budu moct spolehnout u většiny mých aktivit.

 

Proč právě Mtn Trainer GTX Mid

Jak jsem zmínila již v úvodu, hledala jsem pohorky kategorie B/C. S nimiž budu moct vykonávat většinu aktivit během roku a které budu moct využít nejen v létě, ale snesou i zimní podmínky. Pohorky mě zaujali svou všestranností a zpracováním, nejen z pohledu designové stránky, ale také kvalitou.

Jelikož mám užší chodidlo, ne každá bota mi sedne. Když bota nelze uvázat tak, aby obepínala nohu a chodidlo v ní „lítá“, tak s takovou botou můžete chodit maximálně nenáročné procházky, ale rozhodně nebude vhodná na dlouhé přechody hor či lezení. Od značky Salewa mám doma již vícero párů bot, jež se mnou zvládají již několikátou sezonu bez jakékoli vady. Měla jsem i předchozí generaci tohoto vybraného modelu a s pohorky se mnou prochodily opravdu hodně kilometrů v náročném terénu, od suti po sníh a blátivé cesty. Tedy i v tomto případě jsem nepochybovala, že by tomu mohlo být jinak.

 

Konstrukce bot a hlavní přednosti

Ipřesto, že boty se svou váhou 1,1 kg působí na svou kategorii velice lehce, jsou doplněny o robustní vibramový podešev s odolnou gumovou obsázkou, jenž vás podrží v náročném strmém terénu, suti, sněhu či blátě. Základním kladem Vibramu je kromě přilnavosti i odolnost proti oděru, což zaručuje dlouhou životnost pohorek. Tedy se nemusíte obávat, že vám pohorky z ničeho nic prasknou či po první výpravě bude podrážka na odpis.

Pohorky jsou kotníkové se šněrovacím systémem Climbing Lacing. Bota jde šněrovat od samotné špičky až po vršek komínu, díky čemuž lze dobře dotáhnout. Komín je z vnitřní strany polstrovaný a nikde nedře. Technologie Flex Collar zvyšuje flexibilitu rozsahu kotníku pro lepší zdolávání strmých svahů. S 3F fixací udrží nohu ve správné poloze právě i při prudkém stoupání či klesání. Vy tak předejdete zvýšenému namáhání kotníků či dokonce jeho podvrtnutí.

Klíčovou vlastností pro mě je nepromokavost bez snížení prodyšnosti. Protože to, co opravdu nechcete je, abyste na dlouhém treku měli nohy promočené či vám vznikaly mozoly v propocených ponožkách. Boty jsou pro tyto případy opatřeny nepromokavou Gore-Tex® membránou, jenž vaše nohy udrží v suchu. V kombinaci s anatomickou vložkou Otholite, jenž odvádí vlhkost a technologií Cleansport NXT, jenž zabraňuje vzniku zápachu z nohou. Tedy lze říct, že při výrobě této obuvy Salewa myslela opravdu na všechno. :)

 

Součást balení 

Krom klasické výbavy v krabici, tj. pohorky s tkaničkami, Salewa dodává ke své obuvy Multi Fit Footbed (MFF+) stélky do bot. Jedná se o dvě samostatné vyměnitelné vložky, jenž můžete variabilně složit a přizpůsobit si tak vnitřek boty na míru vašemu chodidlu.

Já mám užší chodidlo, tedy se mi osvědčila vložka pod celé chodidlo na suchý zip, jenž skvěle vyplní botu a noha mi následně v botě drží na svém místě. V případě širšího nártu postačí pouze zadní část pro výplň paty, či použití pouze základní tmavé části bez vložek.

 

Mé testování 

Jak už jsem zmínila, předchozí generaci bot jsem měla několik let a prochodila/prolezla jsem s nimi toho opravdu hodně. Stále je používám, ale za ty roky membrána a vlastnosti vršku boty dostaly pořádně zabrat. Z tohoto důvodu jsem přešla na novější model těch samých bot. Současnou generaci mám pár měsíců. Nejnáročnější test proběhl v Nepálu na Dhaulagiri circuit treku, kde jsem s nimi prošla jak prašné cesty, tak sněhová pole či kamenné morény i ledovec. Už mám ozkoušeno, že tento typ bot s kombinaci s MMF+ vložkami mi opravdu sedne. I po celodenní chůzi na těžko složitým terénem jsou chodidla bez otlaků či odřenin.

Na to, jak dostaly na tomto treku pořádně zabrat, nebylo to na podrážce ani svršku patrné. Jediné co, tak potřebovaly omýt a nejlépe i naimpregnovat. Což jsem provedla a vyrazila s nimi na Punta Peniu, nejvyšší vrchol Dolomit, na který vede cesta po ferratě a následný sestup je ledovcem Marmolada.

Ferrata byla částečně zasněžená, tedy byla nutnost obout mačky a stoupat strmým svahem. Měla jsem s sebou turistické mačky. Ze zadní strany boty je na gumové obsádce „háček“, jenž působí, že by mohl udržet i poloautoutomatické, ale spíše to nepředpokládám. U výrobce jsem tuto informaci nedohledala. Raději bych se v tomto případě spoléhala na ty turistické, jenž na pohorkách skvěle drží. Během výstupu i sestupu se ani nehnuly. Sestupovali jsme v pravé poledne, kdy se sníh již změnil na rozbředlý. Zde vršek boty dobře pracoval s vlhkostí a nohy zůstaly v suchu.

 

Tip, na co nezapomenout

Obuv, jenž si projde náročnými podmínkami, od prachu, přes bláto až po sníh, je vhodné po návratu ošetřit. Zejména vyživit vršek, pro prodloužení jeho životnosti a funkčnosti. Pro takové případy je ideální impregnace určená pro tento typ materiálů, tj. kůže v kombinaci s Gore-tex membránou, např. impregnace Nikwax.

Klíčem úspěchu nejsou pouze samotné pohorky, ale i kvalitní ponožky do nich. Ideální volbou jsou ty z merina. Mě se nejvíce osvědčil materiál v poměru 60 % merino, 40 % příměsi a umělá vlákna, s gramáží dle sezóny léto/zima. Takové ponožky dobře izolují a rychle odvádí vlhkost. Zároveň mají dlouhou životnost.

 

Hodnocení: 

+

  • 3F fixace nártu a kotníku 
  • anatomická vložka Ortholite s variabilitou použití dle tvaru nohy 
  • voděodolnost a zároveň prodyšnost 
  • kvalitní zpracování 
  • tlumení nárazů
  • šněrování od špičky po konec komínu 
  • odolnost proti okopu díky gumové obsázce

-

  • na kluzkém povrchu je znát tvrdší podrážka, což ale odpovídá vlastnostem boty kategorie B/C
  • mírně bych zkrátila tkaničky :)

 

Závěrečné shrnutí

Za sebe mohu říct, že opakovaná volba těchto pohorek byla správná. Nová generace opět nezklamala. Vzhledem k tomu, že mám užší nohu, tyto boty mi v kombinaci s vložkami perfektně padnou. Po túrách v náročném terénu nemám otlaky či puchýře.

Pohorky jsou celkově trochu tvrdší, což odpovídá kategorii B/C. Tvrdost boty má své klady i zápory. Klad vidím právě v kvalitní opoře boty při strmých výstupech a při obutí maček, kdy nedochází k průhybu boty a vše drží na svém místě. V kombinaci s hlubokým vzorkem podrážky se dá na boty opravdu spolehnout. Tvrdost podrážky zároveň zaručuje její dlouhou životnost. Vnitřek boty je dostatečně polstrovaný a chůze v nich je pohodlná. Zápor jsem shledala pouze na mokré skále při lezení ferrat, kdy člověk musí přistupovat k terénu trochu s opatrností, s čím jsem vzhledem ke kategorii boty počítala. Rozhodně bych se je ale nebála vzít na jakýkoliv jiný trek či feratové lezení.

Jsou vhodné spíše na letní vysokohorské túry, ale v kombinaci s kvalitní merino ponožkou zvládnou i zimní výpravu.

Celkově se jedná o kvalitně zpracované pohorky, jenž poslouží jak na treky, vysokohorskou turistiku, tak na ferratové lezení či do sněhových podmínek. Pokud sháníte univerzální pohorky, u kterých cena odpovídá kvalitě a vydrží vám řádu let, myslím, že s nimi nesáhnete vedle.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Kamila Zelinková

Zdroje: archiv autora

TEST: Trailové boty Merrell Agility Peak 5

Testovna

Hledáte pohodlné trailové boty nejen na běžecké závody? Potom si určitě přečtěte recenzi na trailové boty Agility Peak 5 od značky Merrell.

TEST: Rodinný stan Husky Mitar 4

Testovna

Stan do kempu pro celou rodinu nebo bandu přátel na fesťák? Velikostí je Mitar 4 ideální, ale jak je na tom s odolností a praktičností?

TEST: Bunda Columbia Ampli-Dry™ II Shell

Testovna

V českých horách otestovala testerka Gabča bundu vhodnou na hory i do města. Jak obstála v testování?

Vybíráme pro vás

Dětské ponožkoboty Skinners Kids 2.0

1 190  (0.08 %) 1 189 

Porovnat

249  (36.14 %) 159 

Porovnat

Pánské ponožky Warg Trek Merino

249  (28.11 %) 179 

Porovnat

699  (24.32 %) 529 

Porovnat

Kompresní podkolenky Zulu Run Compression M

359  (39 %) 219 

Porovnat

179  (44.69 %) 99 

Porovnat

469  (10.66 %) 419 

Porovnat

Nepromokavé ponožky SealSkinz Scoulton 2023

1 075  (9.86 %) 969 

Porovnat