Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Stan Warg Protrek 2

Naše testerka dostala na otestování úplnou novinku, a to ultralehký stan značky Warg. Obstojí proti svým konkurentů ve své kategorii?

 

Obsah

 

Úvod 

Miliony hvězd nad hlavou, čerstvý vzduch a naprosté spojení s přírodou – spaní pod širákem je skvělá věc! Dokud nezačne pršet… V takovém případě se utíkám schovat do stanu. 

Jaký stan zvolit, aby vám příliš neztěžkl batoh, abyste se dovnitř vešli vy i váš parťák, a zároveň jste si nepřipadali jako sardinky v plechovce? Jako vhodný adept se tvářil stan Warg Protrek 2, který jsem začala testovat v létě. Pojďme se podívat na klíčové vlastnosti tohoto stanu a na to, jak obstál v divokých podmínkách Laponska.

 

Charakteristika


Produkt:

Protrek 2
Hmotnost: 1,1 kg
Počet osob: 2 osoby
Typ konstrukce stanu: kopule
Odolnost tropika: 3000 mm
Rozměr stanu: 230 x 120 x 115 cm

 

  • ultralehký jednoplášťový stan 
  • nutno stavět na trekové hole nebo stanové tyčky (nejsou součást balení)
  • kompresní obal s DWR úpravou a rolovacím zavíráním
  • praktické kapsy uvnitř stanu
  • 8 kotvících šňůr

 

Popis produktu

Stan Protrek 2 pochází od značky Warg. Tu tvoří tým outdoorových nadšenců z 4camping, kteří využívají své zkušenosti z horských přechodů k vývoji parádního vybavení. Nabídku stanů má značka Warg poměrně širokou. Model Protrek 2 se vyznačuje svou nízkou váhou, praktičností a především designem.

Stan nevyužívá klasické tyčové výztuhy, ale staví se na trekové hole. I díky tomu skvěle šetříte váhu, a přitom neztratíte stabilitu nebo pohodlí. Já osobně už několik let vyrážím na treky výhradě s tímto typem stanů, záleží mi totiž na každém gramu. Když už jsme u té váhy, kompletní balení stanu včetně kolíků a obalu váží kolem 1 230 g.

Důležitým specifikem tohoto stanu je, že je takzvaně jednoplášťový. To znamená, že není složen ze dvou oddělených částí jako bývá zvykem u klasických stanů, tedy vnitřního stanu a vnějšího tropika. Naopak je tvořen jedním souvislým pláštěm. To ale neznamená, že by postrádal výhody klasického stanu. Plášť zespodu tvoří silnější podlážka, na kterou navazuje moskytiéra, a vršek stanu chrání tropiko.

 

Stan má oproti jiným modelům (jako je třeba áčko, kopule nebo tunel) poměrně atypický tvar, který slibuje větší prostornost, a to pro dvě osoby. Nabízí dva boční vchody a před každým z nich je objemná předsíňka, ovšem bez podlážky. Ta slouží pro uložení vašich věcí, ať už je to velký batoh nebo zablácené pohorky.

Důležitým aspektem u stanu je také jeho odolnost vůči vodě. Vodní sloupec nylonového tropika zatřeného silikonem uvádí 3 000 mm. Podlážka, pro kterou byl zvolen polyester s polyuretanovým zátěrem, má vodní sloupec 10 000 mm. Jednoduše řečeno, s takovým stanem zvládnete i silný déšť posílený větrem.

 

Průběh testování 

První výzvou bylo naučit se stan postavit tak, aby mi nespadl na hlavu dřív, než si stačím vlézt do spacáku. Na stany stavěné na trekové hole jsem zvyklá, ale tvar modelu Protrek 2 je tak specifický, že vám může dát zabrat, než přijdete na to, jak správně vypnout kolíky, do jaké výšky nastavit hole a jak moc natáhnout lanka. Nedělejte si těžkou hlavu, jestliže vaše první pokusy dopadnou tragicky. Chce to jen trochu cviku a pak už to začne být hračka.

Není problém stan postavit v jednom člověku, zvládnete to v pohodě. Co mi ale nesedlo jsou stanové kolíky. Jsou sice díky své výrazné barvě dobře vidět i ve vyšším porostu, ale při zatlačování do země hodně tlačí do ruky, a tak je shledávám – zejména pro tvrdší kamenitou půdu – nevhodné. Musím ale říct, že takhle to mám s téměř jakýmikoliv kolíky, které výrobce dává ke stanu jako základ. Jednoduché řešení je sehnat si extra kolíky, které vám vyhovují, a zaměnit je za originál.

 

Prostornost stanu je skvělá. Pokud cestujete ve dvou, nemusíte se bát, že byste se nevešli. Jestliže vyrazíte pod stan sami, budete si připadat jako na zámku, a to i pokud jste vyšší postavy. Prostorné jsou i předsíňky, kam si můžete na výšku postavit klidně i vyšší batohy jako třeba Osprey Exos 55, a díky tomu si ponechat ještě víc místa uvnitř stanu.

Oceňuji i detaily jako je kapsička na telefon, čelovku nebo – pro ty hladovější – rychlou ranní svačinku. S pojezdy od zipu se dobře manipuluje. Naprosto skvělé je pak řešení dveří. Díky promyšlenému designu se krásně leze dovnitř stanu i ven, nosná hůl vám nikde nepřekáží. Právě konstrukci stanu cením asi ze všeho nejvíc.


Příjemným detailem jsou fluorescentní taháčky zipů vnitřních vchodů. 

 

Začátkem září bývá za polárním kruhem už trochu chladno a přichází první větší podzimní srážky, letos bylo ale počasí mírnější, a tak stan čelil jen slabému větru a lehkým přeháňkám. Všechny zvládl bez problému, do stanu nezatékalo. Větší potíž byla s kondenzací, což je u jednoplášťových stanů typické. Jakmile byly zavřené oba vnější vchody a stan větral jen skrze vrchní větrací otvory, ranní kondenzace byla nevyhnutelná. Nebylo to ale tak hrozné, aby člověka probudily kapky dopadající na čelo. Když byla možnost vyrolovat si tropiko a nechat stan pořádně větrat skrz celou plochu moskytiéry, kondenzace nebyla vůbec patrná. Vždy ale samozřejmě záleží na počasí.

 

Ačkoliv je stan příjemně lehký, působí robustně a pevně. Nemám strach, že by se materiál při zatížení protrhnul. Barva tohoto modelu navíc potěší všechny bushcrafťáky. Přiznám se, že khaki nebývá můj šálek čaje, ale podívejte, jak krásně stan splynul s laponskou přírodou.

 

Hodnocení: 

+

  • lehký, skladný
  • extrémně prostorný
  • jednoduše sbalitelný bez nutnosti precizního skládání
  • barva skvěle splývá s okolím lesa
  • dva východy s předsíňkami
  • vnitřní kapsička na drobnosti na každé straně

-

  • jednoplášťové stany typicky trpí kondenzací
  • kvůli atypickému tvaru není stavění stanu intuitivní a chce to cvik
  • kolíky jsou ostré do rukou a lanka nedrží dobře v jejich drážkách

 

Závěrečné shrnutí

Pokud hledáte ultralehký a praktický stan pro treky, kde počítate každý gram, může být Protrek 2 tím správným řešením pro vás. Nabízí skutečně prostorný a pohodlný úkryt pro jednoho i dva cestovatele a jejich bagáž. Na trhu sice najdete i lehčí stany o podobné velikosti, ale ty využívají materiály mnohem náročnější na výrobu, a to se pak výrazně podepisuje na ceně.

I když jeho specifická konstrukce vyžaduje trochu cviku, po několika pokusech to není žádný problém, a naopak oceňuji promyšlený design. Mimochodem, pokud nevlastníte turistické hole, nevadí, na postavení můžete použít i stanové tyčky.

Drobný nedostatek jsem našla u kolíků, které nejsou ideální pro tvrdší terén, což však lze snadno vyřešit nákupem náhradních. Počítat musíte i s kondenzací, ale to je zkrátka daň za nízkou váhu. Celkově stan vyniká v prostornosti a praktických detailech, což z něj podle mě činí výbornou volbu pro kratší treky i náročnější horské přechody.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Veronika Hniličková

Zdroje: archiv autora

TEST: Sada nádobí Passage Dinnerware Set

Testovna

TEST: Trailové boty Merrell Agility Peak 5

Testovna

Hledáte pohodlné trailové boty nejen na běžecké závody? Potom si určitě přečtěte recenzi na trailové boty Agility Peak 5 od značky Merrell.

TEST: Rodinný stan Husky Mitar 4

Testovna

Stan do kempu pro celou rodinu nebo bandu přátel na fesťák? Velikostí je Mitar 4 ideální, ale jak je na tom s odolností a praktičností?

Vybíráme pro vás

8 999  (42.23 %) 5 199 

Porovnat

220 

Porovnat

149  (46.98 %) 79 

Porovnat

Náhradní guma Trimm TENTS POLES GUM

170  (6.47 %) 159 

Porovnat

780 

Porovnat

219  (41.1 %) 129 

Porovnat