Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat spacák?

Péřový nebo z dutých vláken? Letní nebo třísezónní? Mumiový nebo dekový? Pojďme si říct, jak správně vybrat spací pytel.


Obsah

 

Základní patero

Na začátek každého správného výběru, nehledě na typ produktu, je důležité si položit 5 základních otázek, které vám pomohou vyprofilovat vhodný výrobek:

  1. pro koho dané vybavení sháníte
  2. v jakých podmínkách ho budete nejčastěji používat
  3. jak často ho budete používat
  4. co od vybavení očekáváte
  5. kolik chcete do nákupu investovat

Jestliže znáte odpověď na všechny zmíněné otázky, můžete přejít k samotnému výběru.

 

Dělení spacích pytlů

Spacáky dělíme podle několika kritérií.

  1. podle teplotního určení
  2. podle pohlaví
  3. podle střihu
  4. podle použitého izolačního materiálu
  5. podle provozované aktivity

 

1. Výběr dle teplotního určení

První a nejčastější dělení spacáků je podle tzv. teplotního určení. Rozeznáváme spacáky:

 

Letní spacáky

Jak už název napovídá, jsou letní spacáky vhodné na užití za teplých letních nocí. Hodí se především na nenáročné akce, na vodu, na festival, na čundr nebo třeba na dětský tábor a užijete je všude tam, kde teplota neklesne cca pod 5 °C.

Váhou se lepší letní spacák bude pohybovat pod hranicí jednoho kila.

  • přednosti a nedostatky letních spacáků:

+

  • nízká váha
  • malý objem
  • nízké pořizovací náklady

-

  • oproti třísezónním a zimním poskytují nejmenší tepelný komfort

 

Třísezónní spacáky

Třísezónní spacáky jsou nejuniverzálnější a tím pádem i nejvyhledávanější kategorií. Poskytují rozumný poměr mezi výkonem - tím, jak zahřejí, parametry a cenou. Spíte-li venku od jara do podzimu, provozujete-li náročnější aktivity i za nepříznivých povětrnostních podmínek, nebo patříte-li mezi zimomřivější jedince, je třísezónní spacák správnou volbou.

Vyspíte se v něm pohodlně i při teplotách kolem 0 °C nebo lehce pod a váhově většina třísezónních spacáků nepřesáhne 1,5 kg, u těch lepších se bavíme spíše o váze kolem 1 kg.

  • přednosti a nedostatky třísezónních spacáků:

+

  • nejlepší poměr mezi poskytovaným komfortem a cenou
  • přijatelný sbalený objem
  • rozumné pořizovací náklady

-

  • oproti zimním spacákům poskytují menší tepelný komfort
  • bývají zpravidla dražší než spacáky letní

 

Zimní spacáky

Poslední kategorií z hlediska teplotního určení jsou spacáky zimní. Ty poskytují bezkonkurenční teplotní komfort, ale na úkor vyšší ceny. Běžný turista nebo kempař jejich potenciál nevyužije a své místo najdou spíše ve výbavě expedic, skialpinistů a horolezců.

Nespíte-li v zimě venku často, investujte raději do teplejšího a kvalitnějšího třísezónního spacáku.

  • přednosti a nedostatky zimních spacáků:

+

  • nejvyšší tepelný komfort
  • dobrý poměr mezi komfortem a sbalitelným objemem
  • dobrý poměr mezi hmotností a poskytnutým teplotním komfortem

-

  • vysoká cena
  • v případě peří větší náročnost na údržbu

 

2. Výběr dle pohlaví

Výběr vhodného spacáku ovlivňuje i to, pro koho je spacák určen. Rozeznáváme spacáky:

 

Unisexové spacáky

UNI nebo také pánské spacáky se od ostatních liší hlavně délkou. Běžná délka UNI spacáku bývá kolem 210-230 cm v závislosti na výrobci, modelu a velikosti. Častěji se však setkáte s označením délky podle výšky postavy - např.: do 190 cm, do 200 cm atd.

 

Dámské spacáky

Dámské spacáky jsou proti těm unisexovým kratší. Většinou jsou v délkách pro postavy do 175 cm. Dále mohou mít větší množství použité izolační náplně v nohách a velmi často se odlišují také vzhledem a barevným provedením.

 

Dětské spacáky

Dětské spacáky na tom jsou obdobně jako ty dámské. Jsou kratší - většinou určeny pro postavy do 150 cm výšky. Některé jsou výrobcem označeny za tzv. rostoucí - lze je prodloužit/zkrátit a optimalizovat tak poskytnutý tepelný komfort na výšku dítěte. Dále se odlišují od ostatních typů barevným provedením a často rovněž nápadným dětským designem.

Je důležité si uvědomit, že pokud použije jeden a tentýž spacák muž, žena nebo dítě, bude se značně lišit jejich vnímání teploty a pohodlí. Ženy a především děti bývají zimomřivější, a proto je třeba počítat s tím, že to, co budou muži vnímat jako přijatelnou teplotu, mohou ženy či děti snášet už dosti nelibě.

 

Teplotní komfort

Právě pro snadnější orientaci v teplotním určení spacáků byla zavedena jednotná evropská norma, na základě které by měly být na každém spacáku uváděny 3 hodnoty charakterizující mezní teploty užití.

Dle této normy EN 13537 nebo novější EN 23537 rozeznáváme teploty:

  1. komfortní
  2. limitní
  3. extrémní

Klasifikace dle normy EN 13537 resp. EN 23537 probíhá v laboratořích za podmínek, které venku pravděpodobně nenastanou. Teploty jsou proto pouze orientační. Obecně lze o mezních hodnotách konstatovat toto:

 

Komfortní teplota

Tento údaj je určen pro ženy nebo zimomřivější jedince a označuje teplotu, při které se za ideálních (laboratorních) podmínek vyspí 25letá žena (160 cm, 60 kg) v dobré kondici do růžova. Tedy, kdy by takové osoby ještě neměly ve spacáku pociťovat chlad.

 

Limitní teplota

Limitní teplota je vztažena k mužskému pohlaví nebo k záhřevnějším ženám a říká totéž co teplota komfortní. Hodnota je vztažena ke zdatnému 25letému muži (173 cm, 70 kg).

 

Extrémní teplota

Extrémní teplota je hausnumero, kterým by se zákazník rozhodně neměl řídit. Její hodnota říká, kde je hranice, při které hrozí prochladnutí nebo v horším případě poškození organismu - což může znamenat rýmu nebo také omrzlé prsty.

Znovu opakujeme: Podle teploty extrému spacák rozhodně nevybírejte!

Toto jsou hodnoty, dle kterých můžeme srovnávat spacáky v dané kategorii. Ovšem při volbě teploty, kterou požadujete, musíte přihlédnout hlavně k tomu, jestli jste zmrzliny nebo pro vás léto končí až s prvními sněhovými vločkami.

Navíc pocit tepla je závislý i na vaší momentální kondici. Jste unavení, hladoví nebo po nemoci? Za takových situací si spacák tak snadno nevytopíte a budete potřebovat teplejší.

V úvahu také určitě vezměte, že používáním spacáku se izolační vlákna lámou a komfort se průběžně snižuje. Proto se při volbě teplotních limitů řiďte hlavou a vašimi zkušenostmi, nezapomeňte, že pocit tepla je velmi subjektivní.

 

3. Výběr podle střihu a délky spacího pytle

Tvar spacáku a zároveň jeho délka - to jsou další kritéria podle kterých lez spacák vybírat. Spacáky se vyrábějí v několika délkách a je důležité z obalu nebo přímo od prodavače zjistit, zda udávaný rozměr je délka spacáku nebo doporučená výška postavy. Jednoduché pravidlo říká, že byste měli volit vždy o 30 až 40 cm delší spacák, než je vaše výška.

To platí i pro děti. Rodiče mají totiž často pocit, že se nic nestane, pokud pořídí dítěti dospělácký spacák - alespoň tak ušetří, vždyť on/ona přece tak hrozně roste, že by z toho za rok vyrostl/vyrostla. Problém je ale v tom, že pokud je v nohách nocležníka příliš velká vzduchová kapsa, nemá jeho tělo dostatečný výkon na to, aby ji vyhřálo, a naopak dochází k přebírání chladu z okolí a tím i ke snížení teplotního komfortu.

 

Rostoucí spacák

Proto někteří výrobci přišli s již zmíněnou tzv. rostoucí variantou spacáku, kdy lze spacák, většinou pomocí zipu, zkrátit nebo naopak prodloužit a prodlouží se tak možnost jeho užívání a zároveň zlepší teplotní komfort dítěte, které spacák užívá.

 

Základní dělení dle tvaru

U výběru spacáku hraje důležitou roli i střih. Dle střihu rozeznáváme hlavní dva typy.

 

Dekové spacáky

Dekové spacáky jsou určeny spíše na nenáročné aktivity, pro lidi, kteří mají kolem sebe rádi prostor. Důraz je u nich kladen spíše na pohodlí a příjemný pocit než na funkčnost materiálů, i když tomu tak určitě není vždy.

Jedete do kempu nebo na chatu, spacák povezete autem a spíše vám jde o pohodlí než o rozměry a váhu? Berte dekáč.

  • výhody a nevýhody dekového spacáku:

+

  • poskytuje větší prostor
  • vhodný i pro prostorově rozměrnější jedince
  • většinou používány na dotek velmi příjemné materiály
  • lze z něj vytvořit deku

-

  • velký sbalený objem
  • vyšší váha

 

Mumiové spacáky

U turistických spacáků se nejčastěji používá tzv. tvar mumie, který mnohem lépe kopíruje tělo a tím pádem zefektivňuje fungování izolační náplně a snižuje sbalený objem i hmotnost spacáku.

  • výhody a nevýhody mumiového spacáku:

+

  • efektivnější využití vnitřního prostoru
  • lepší tepelný komfort v poměru k váze a objemu
  • nižší váha a menší sbalený objem

-

  • menší vnitřní prostor
  • užší v nohách
  • často na omak méně příjemné materiály

 

4. Výběr podle izolačního materiálu

Dále se samozřejmě spacáky liší materiálem, který zajišťuje tepelnou izolaci. Obecně rozlišujeme dva typy materiálů:

 

Syntetické materiály

Syntetické materiály dále dělíme na dutá vlákna a mikrovlákna.

Používají se většinou u letních a třísezónních spacích pytlů a málokdo ví, že jejich drtivá většina je vyrobena z plastového recyklátu.

Oproti organickým materiálům jsou levnější a na údržbu mnohem méně náročné. Spacákům ze syntetiky nevadí nešetrné zacházení, ani vlhkost, dají se bez problému prát v pračce a izolují i za mokra, což oceníte především při spaní pod širákem.

 

Duté vlákno

Uvažujete-li o koupi spacáku, je pro vás prioritou cena a neočekáváte jeho užití v náročnějších podmínkách, sáhněte právě po spacáku z dutého vlákna.

Spacák z dutého vlákna je nejlevnější variantou, zároveň však nejobjemnější a nejtěžší a i jeho životnost bude kratší oproti těm z mikrovláken nebo z peří.

  • výhody a nevýhody dutého vlákna:

+

  • nízké výrobní náklady

-

  • velký objem
  • větší hmotnost
  • kratší životnost

 

Mikrovlákno

Mikrovlákno je o řád výkonnějším materiálem, který snadno obstojí i v náročnějších podmínkách, proto se používá nejen v letních, ale také v třísezónních nebo dokonce v zimních spacácích.

  • výhody a nevýhody mikrovlákna:

+

  • nabízí ideální poměr cena/výkon
  • levnější než peří
  • lehčí a méně objemné než duté vlákno
  • široká univerzálnost použití

-

  • dražší než duté vlákno
  • oproti peří méně náchylné na správnou údržbu

 

Peří

Peří je lehčí, skladnější, má až dvojnásobnou životnost oproti syntetice, ale je výrazně dražší. Nicméně jeho hlavní předností jsou skvělé tepelně izolační vlastnosti, které nemají ve světě outdooru konkurenci. Je to ale vykoupeno nejen již zmíněnou cenou, nýbrž i mnohem vyššími nároky na správnou údržbu.

Peří by vám nemělo navlhnout, protože pak se jednotlivá pírka slepí, náplň splihne a spacák přestává hřát.

  • výhody a nevýhody péřového spacáku:

+

  • nejvýkonnější tepelný izolant
  • nejnižší váha a největší stlačitelnost

-

  • vysoké pořizovací náklady
  • vysoká náročnost na údržbu
  • vhodné spíše do sušších podmínek

 

5. Výběr podle provozované aktivity

Spací pytle lze dělit také podle toho, jakou s nimi chci podnikat aktivitu nebo v jakých podmínkách je budu používat.

  1. do auta či na chatu
  2. chodím na vandr, chytám ryby
  3. světem křížem krážem
  4. na kolo a motorku
  5. do náročných podmínek

 

Do auta, do kempu či na chatu

Vyžadujete pohodlí?  Spacák využijete zejména v létě nebo se do něj zachumláte, když je chladněji na chatě? Většinou cestujete autem? V takovém případě neřešte váhu spacáku. Nebojte se dvoukilových pytlů a využijte jejich nižší cenu při poskytnutí maximálního pohodlí.

 

Chodím na vandr, chytám ryby

Jste tramp, rádi spíte v přírodě, ale vždy máte možnost úniku zpět do tepla a civilizace? Nechcete do spacáku investovat moc peněz, ale byli byste rádi, kdyby se do batohu kromě spacáku vešlo i něco jiného. Sáhněte po levnější mumii, která není šita z licencovaných a drahých značkových materiálů. Třísezónní spacáky v této kategorii nepřesáhnou váhu 1,7 kg.

 

Jedu do světa a potřebuji jistotou

Co nejmenší spacák s co nejlepšími vlastnostmi stojí více peněz, ale na cesty do světa se tato investice vyplatí. Takové třísezónní spacáky (jaro, léto, podzim) se hmotnostně vejdou v pohodě pod 1500 g. Nezapomínejte ale, že cena odpovídá kvalitě zpracování a použitým materiálům.

 

Na kolo a motorku

Většina cyklistů a motorkářů vyráží na své cesty v létě a spíše za lepšího počasí. Spacák se tedy hodí letní a samozřejmě co nejmenší. Některé letní spacáky váží i méně než 500 gramů a jsou tak spíš pouhými přehozy a ochranou před komáry než plnohodnotným spacím pytlem. Do 1 kg váhy je však již výběr výrazně větší.

 

Do náročných podmínek

Spacáky do náročných podmínek využívají nejmodernější materiály, na kterých může v extrémním případě záviset i život. Tomu odpovídá jejich cena a způsob zpracování. Kromě nejnovějších technologií a technických postupů se jako vnitřní materiál používá nejčastěji stále nepřekonané peří. Většinou je navíc chráněno před vlhkem nepropustnou mem bránou nebo hydrofobní úpravou.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Vít Hruška

Zdroje: archiv autora, Martin Surovec, pixabay.comunsplash.com

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

1 790  (52.01 %) od 859 

Porovnat

Dětský spacák Boll Patrol Lite

1 789  (16.21 %) 1 499 

Porovnat

1 090  (24.86 %) 819 

Porovnat

1 390  (33.17 %) od 929 

Porovnat

7 499  (33.34 %) 4 999 

Porovnat

1 790  (10.67 %) 1 599 

Porovnat

4 599  (18.05 %) 3 769 

Porovnat

3 180  (29.59 %) 2 239 

Porovnat