Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat karimatku? Základní přehled

Fandíte přírodě a rádi v ní spíte? A máte na čem? Velký rádce pro výběr vhodné karimatky je zde!


Obsah

 

Slovo úvodem

Vybíráte karimatku a nejste si jistí, podle čeho postupovat? Jste začátečníci nebo naopak již protřelí kempaři, kteří nahrazují starou karimatku za lepší? Možností je hodně a my se zde budeme snažit poradit všem, kteří se chtějí dozvědět k lepšímu výběru co nejvíce informací. Na úvod vězte to, že špatně vybraná karimatka prakticky degraduje i ten nejlepší spacák. Její účel je izolace proti chladu, který jde od země.

Tento první článek je určen především začátečníkům, kteří vůbec netuší, kde ve výběru začít. Na co koukat, podle čeho vybírat a jaký parametr ovlivní jiný. Pro zkušenější tu pak jsou dva další díly, kde jsme se zaměřili detailně na každou problematiku zvlášť. Jedná se o články:

 

 

Podle čeho se tedy máme řídit?

V podstatě je to o vás a vašich potřebách. Je důležité vědět, k jakému účelu karimatku budete potřebovat. Jakému typu turistiky se budete věnovat? Hledáte primárně karimatku do stanu, nebo naopak takovou, kterou budete nosit v batohu na zádech? Na všechny aktivity nelze vybrat jednu jedinou, proto je třeba se před koupí dobře rozmyslet.

Pro úplné laiky je důležité zodpovědět si následující otázky, nebojte, odpovědi máme pro všechny. Lépe vás nasměrujeme k té správné. Nebo alespoň k ucelené představě, jakou karimatku vybrat či z čeho slevit a co přehodnotit. Důležité je vědět, že vy víte na co karimatku potřebujete a co tedy od ní požadujete. A my máme znalosti a přehled na trhu. Pojďme tedy dát hlavy dohromady a rozebrat to podrobněji.

Základní otázky při výběru karimatky

1. Kolikrát do roka karimatku vytáhnete, jak často ji budete potřebovat?

Na to se váže především to, kolik do karimatky investovat. Mnoho nocležníků si bohatě vystačí s karimatkami pěnovými, které jsou nejrozšířenější a moc nestojí. Zároveň se téměř nedají zničit a tak je jejich životnost docela slušná.

Rada: Rozmyslete si, kolik chcete do karimatky investovat. 

 

   

 

Jak si vybrat karimatku podle ceny?

Jak si vybrat karimatku podle jednotlivých kritérií? Jednotlivé parametry nelze podceňovat, po vybrání typu karimatky je důležité vybrat i správnou verzi, aby dokonale vyhovovala. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

2. Jak důležité jsou pro vás míry sbalené karimatky?

Pokud hledáte pohodlnou karimatku do stanu v kempu, budete preferovat silnější a větší karimatku s největším důrazem na pohodlí. Zde můžete vybírat z nafukovacích matrací nebo velmi pohodlných samonafukovacích karimatek, které jsou velmi pohodlné a přitom se jich (na rozdíl od matrací) vejde vedle sebe do ložnice i několik. K tomu ještě ideálně pořiďte vhodný polštářek pod hlavu, aby byl spánek dokonalý.

Rada: Rozmyslete si, jak velkou chcete sbalenou karimatku mít. 

 

   

 

jak vybrat karimatku podle sbalitelnosti?

Jak si vybrat karimatku podle jednotlivých kritérií? Jednotlivé parametry nelze podceňovat, po vybrání typu karimatky je důležité vybrat i správnou verzi, aby dokonale vyhovovala.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Ti, kteří ale plánují treky s tím, že na spaní jim stačí malá a lehká karimatka, sáhnou po úplně jiných. Na túry, kde je podstatná váha a sbalené rozměry, je dobré dávat důraz na zcela jiné parametry. Takovým požadavkům nejlépe vyhovují ideální nafukovací karimatky. Jako alternativu bychom doporučili i samonafukovací (které se jim ve sbaleném stavu dokáží přiblížit) a nebo pěnové, pokud není vás rozpočet zrovna velký nebo ji prostě využijete minimálně (vytáhnete jednou za pár let a investice do dražší karimatky pak nebude mít smysl).

 

3. Jakou vybrat velikost a tvar karimatky?

Především by měla být dostatečně dlouhá k vaší postavě. Pokud si nejste jistí, objednejte si ji na některou z našich výdejen a pokud to půjde, zkoušejte. Pokud v noci "cestujete" a vrtíte se, měla by být širší, alespoň v ramenou. Na rozměrech můžete i "ušetřit", když vyberete oválnou, která je rozšířena pouze v oblasti ramen. Klasický tvar karimatek je každopádně obdélník, který může mít rovné či zaoblené hrany.

Výsledné rozměry pak ovlivní sbalitelnost karimatky.

Rada: Je důležité vědět, zda spíte klidně nebo ne a tomu přizpůsobit ideální tvar karimatky. 

   

 

Jak si vybrat karimatku podle rozměrů?

Jak si vybrat karimatku podle jednotlivých kritérií? Jednotlivé parametry nelze podceňovat, po vybrání typu karimatky je důležité vybrat i správnou verzi, aby dokonale vyhovovala. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

4. Jakou roli hraje při výběru tloušťka karimatky?

Velkou, protože karimatky jsou primárně o izolačních schopnostech. Tloušťka je ale i o tom, jak komfortně se na ní vyspíte. Tenčí znamená tvrdší, vyšší je měkčí. To celé pak ještě ovlivní skladnost, tedy sbalitelnost (vyšší bude ve výsledku sbalitelná na větší rozměry, tenčí na výrazně menší).

Pohodlné karimatky pro běžnou potřebu (kemp, rodinná dovolená) jsou kombinací samonafukovacího typu a tloušťky okolo 5 cm. Jedna z TOP karimatek na trhu pro příznivce extrémně lehkých a skladných karimatek, Klymit Static V, má tloušťku 6,4 cm.

Rada: Rozmyslete si, jak pohodlně spát a jaké rozměry má mít sbalená karimatky.

 

5. Je důležité řešit, jak se karimatka skládá a jakým způsobem se nafukuje?

Drtivá většina karimatek je rolovací. Stejně, jako doma zarolujete svoji jogamatku nebo jinou podložku na cvičení, zarolujete i karimatku. Její balení není nic složitého, povolíte ventil a buď ještě přeložíte napůl nebo rovnou stáčíte. Ať už je karimatka nafukovací nebo samonafukovací, vzduch ventilem vyfukuje ven a karimatku pohodlně zabalíte. Na konci procesu uzavřete ventil (případně ještě stáhnete gumičkami, pokud jsou součástí balení) a vložíte do přepravního obalu.

Druhou variantou jsou karimatky skládací, jejich obrovskou výhodou je rychlost, s jakou je složíte. Jsou rozděleny na jednotlivé díly, složíte ji jako harmoniku k sobě. Nevýhodou je skladnost, obvykle se vejdou jen tak, že je zvenčí připnete na batoh. Vzorovým typem je Robens ZigZag Slumber W.

Rada: Nejčastější karimatky jsou rolovací a drtivou většinu nafouknete v pohodě ústy. 

Nafukování většinou zvládnete sami. Malé nafukovací karimatky, i samonafukovací, které většinu práce odvedou za vás, nafouknete před spaním ústy. Existují ale i nafukovací pytlíky, které věc usnadní. Některé karimatky mají i speciální integrované pumpy. Ústy nenafouknete matrace, které jsou velké a potřebují nafukovat pumpičkou. Jsou opět i matrace, které mají pumpu integrovanou.

   

 

Jak si vybrat karimatku podle sbalitelnosti?

Jak si vybrat karimatku podle jednotlivých kritérií? Jednotlivé parametry nelze podceňovat, po vybrání typu karimatky je důležité vybrat i správnou verzi, aby dokonale vyhovovala. 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

6. Jak se od sebe jednotlivé typy karimatek liší?

Důležité pro správný výběr vědět. Existuje základních 5 druhů karimatek s tím, že pěnové se ještě dělí na další dva druhy (tím se zatím není třeba podrobně zabývat).

  1. Alumatky
  2. Pěnové karimatky
  3. Samonafukovací karimatky
  4. Nafukovací karimatky
  5. Nafukovací matrace

Rozdíly jsou značné a pro správný výběr podstatné. Každému druhu jsme se podrobně věnovali v samostatném článku, který každý druh rozebral dopodrobna. My si pro začátek rozebereme každý jen krátce a pro představu, co lze očekávat.

Pojďme si je přehledně seřadit:

 

Typ

 

Výhody

 

Nevýhody

Alumatky • nízká hmotnost a malé rozměry, můžete si ji s sebou vzít téměř kamkoliv
• slušná sbalitelnost
• nízká hmotnost

• není moc pohodlná
• krátká životnost

Pěnové karimatky

• nižší cena
• vysoká odolnost
• množství barevných provedení
• k dostání jako jednovrstvé i dvouvrstvé
• v sortimentu široká nabídka tvarů i délek

 

• horší sbalitelnost (větší objem po sbalení)
• neposkytuje příliš mnoho komfortu
• zespodu neposkytne příliš mnoho tepla (chlad odtlumí pouze mírně)

Samonafukovací karimatky

• výborné izolační schopnosti
• zajišťují velmi vysoký komfort
• některé typy vybavené protiskluzovou vrstvou

• údržba
• větší váha i objem
• riziko poškození
• vyšší pořizovací cena

Nafukovací karimatky

• výborná sbalitelnost

• náročnější nafukování

Nafukovací matrace

• vysoký komfort

• tepelný komfort může být nižší
• větší objem a váha

• nafukování jen pumpičkou

 

Základní rozdělení si myslím, že jsme společně zvládli. Poklud už máte lepší představu, stačí vybírat. Pokud chcete vědět více informací, využijte proklikávacích tlačítek jak v textu, tak v tabulce.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Tým 4camping.cz

Zdroje: archiv autora, unsplash.com, 4camping archiv

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

Nafukovací karimatka Zulu Moonlight Comfort

2 499  (40.02 %) 1 499 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Airo 3,8

1 799  (44.47 %) 999 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Airo 3,8 Long

1 909  (37.19 %) 1 199 

Porovnat

8 390  (37.68 %) 5 229 

Porovnat

Nafukovací karimatka Husky Funny 10 2023

1 390  (29.42 %) od 981 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Zulu Airo 2,5

1 489  (46.34 %) 799 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Robens Iceshield Camp 75

4 660  (26.42 %) 3 429 

Porovnat

Samonafukovací karimatka Vango Trek Pro 5 Standard

2 090  (24.93 %) 1 569 

Porovnat