Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Adršpach highline meeting 2019

Festival se uskutečnil v Adršpašských skalách v termínu 18. – 21. 7. 2019.


Obsah

Zázemí festivalu a festivalový areál byl vytvořen na Zámku Adršpach, zatímco slackliny byly nataženy v rámci celé obce. Na festival dorazilo celkem cca 500 lidí, z toho cca 300 slacklinerů, kteří zde pobyli celé 4 dny. V areálu zámku byly během celého festivalu napnuté tři highliny z oken na přilehlé stromy, ostatní vedly z věží na Křížovém vrchu a na dalších místech. Na zámku a dále po celém Adršpachu bylo také nataženo nespočet longline od 4 m do 150 m. Kromě lajn hosté také využili pěkného počasí a byli si zalézt ve skalách.

 

      

 

Hrdý partner Adršpach highline meeting 2019

V rámci projektu PODPORUJEME VAŠE SNY pomáháme sportovcům, dobrodruhům a nadšencům plnit jejich sny. Podporujeme také kulturní, sportovní, turistické a cestovatelské akce, stejně jako společensky prospěšné iniciativy skupin i jednotlivců. Více na PODPORUJEME.

Filmové premiéry na startu festivalu

První den zahájilo promítání slacklinových filmů - proběhla premiéra filmu "Dobrá lajna" od Dannyho Menšíka a Lukáše Černého a jejich výletu za horskou highline na Dachstein a také premiéra nového "Slackhovoru", tentokrát s tricklinerkou Bárou Kubátovou. Následující dny už patřily zejména longlinám, tricklinám a highlinám na zámku i ve skalách, ale také přednáškám, workshopům a koncertům.

Přednášky a hosté

Mezi hosty byl i zástupce správy CHKO Luboš Němeček, který společně s ekologem a lesníkem Martinem Erlebachem formou diskuze představili jejich názor na to, jak skloubit zájmy ochrany přírody a zájmy sportovců. Dalším hostem byli kluci ze SlackShow – akrobati Lukáš Černý a Michal Pírek, kteří s tricklinou mimo jiné prošli pořadem "Česko Slovensko má talent", živili se vystupováním na lajně na ulici a nyní už mají silnou značku a vystupují nejen v Čechách, ale například i v Kataru nebo Chicagu. Chybět nemohla ani highlinerka Anička Kuchařová, která společně s Evou Laxovou vyprávěla o nedávném dívčím výletu do USA, jehož cílem bylo napnutí 500 m highline v Utahu.

"Nelajnové" zajímavé hosty zastupovali například Honza Šimánek, fotograf a filmař lezců a slacklinerů, který promítl jeho poslední film o Adamu Ondrovi z jeho tripu po Balkáně a řekl nám k němu pár slov. Zdeněk Brabec, bývalý československý reprezentant, který formou diáků vyprávěl o jeho velehorských expedicích v 70. letech. Posledním hostem byl Petr Kohoutek, extrémní cyklista z Adršpachu, který si připravil besedu o jeho posledním závodu ve Skotsku "550 Highland Trail Race".

Doprovodný program

V rámci doprovodného programu nabídli pořadatelé účastníkům festivalu také několik vedených pohybových workshopů. Jedním z nich byl kurz Akrojogy a Slackjogy, který vedly Mexičanky Andrea Dattoli, Helena Gonzales a Yisel Guerra. Další Mexičan - Tlaloc Moctezuma Burns si připravil workshop longline a highline triků a konečně Češka - Petra Lamačová se postarala o kouzelnou lekci improvizačního kontaktního tance s názvem "Umění pohybu". Celou dobu zde také probíhal vedený workshop výroby vlastních barefoot botiček. Uvnitř zámku v jedné z místností měli návštěvníci možnost shlédnout po celou dobu konání festivalu výstavu horolezeckého fotografa Karla Vlčka.

Český pohár trickline

V sobotu přes den proběhla také jedna zastávka Českého poháru trickline, největší lákadlo programu z řad diváků. Závod je to náročný, už v poledne začal dvouhodinovou kvalifikací a odpoledne pokračoval finálovými battly. Vítězem se stal Štěpán Pecka, na druhém místě se umístil Jiří Máslo a třetí byl Petr Dočkal. Mezi holkami byla nejlepší Tereza Dudová, po ní Bára Kubátová a na třetím místě se umístila Aneta Bučková. Proběhlo také několik menších slacklinových soutěží pro diváky.

Byly i koncerty a stánky

V pátek a v sobotu večer zahrálo také pár kapel – místní reggae zpěvák Michal Šeps, DJ Selector Boldrik, písničkář Xavier Baumaxa a hradecká elektronicko-akustická kapela New Sound Orchestra. Na festivalu bylo také několik prodejních stánků, zejména místních firem a kamarádů, návštěvníci mohli zakoupit např. lezecké oblečení, ručně šité sportovní podprsenky pro lezkyně a slacklinerky, speciálně upravené lezecké a slacklinové batohy a další.

Bilance na závěr

Festival proběhl celkově v poklidné atmosféře a pořadatelé obdrželi, nejen od slacklinerů, pozitivní ohlasy. Lidé z okolí pochopili, že akce není určená pouze pro komunitu slacklinerů, ale naopak i pro všechny ostatní, aby zjistili, co jsou ti lajneři vlastně zač. Přišlo tak i spoustu místních obyvatel, včetně starostky Adršpachu Dany Cahové a starosty Teplic nad Metují Josefa Bitnara, a také lidé z okolních měst a vesnic. 

Zdroje: archiv autora

Výstava stanů je tady!

Novinky

Od 31. 5. do 25. 8. 2024 probíhá na Výstavišti v Praze Letňanech v pořadí již 27. Výstava stanů.

Doprava zdarma!!!

Novinky

Od 30. 4.-13. 5. 2024 máte dopravu na DPD výdejní místa ZCELA ZDARMA!

Brigáda na měsíc, dva nebo celé léto?

Novinky

Výstavu stanů tvoří z velké části skvělá parta lidí, která na ní pracuje. Hledáš zajímavou letní brigádu? Tak právě pro tebe jsme tento článek připravili.

Vybíráme pro vás

Dětská horolezecká helma Edelrid Kids Shield II

od 1 609 

Porovnat

549 

Porovnat

1 299  (20.02 %) od 1 039 

Porovnat

480  (14.79 %) 409 

Porovnat

(3.88 %) 5 469 

Porovnat

(2.99 %) 3 279 

Porovnat

2 399  (27.93 %) od 1 729 

Porovnat

2 990  (10.07 %) od 2 689 

Porovnat