Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat bundu do chladného počasí

Jak si vybrat bundu na zimu nebo do sychravého podzimního počasí? Odpověď najdete v našem článku.


Obsah

 

To, co v poslední době hýbe trhem s outdoorovým oblečením, je trend minimalizace. Čím lehčí a sbalitelnější, tím lepší. Není výjimkou ani bunda s váhou pod 90 g a velikostí golfového míčku po sbalení. Při zimních radovánkách a podzimních procházkách však minimalismus nehraje tak zásadní roli, jako při dlouhých přechodech nebo horolezeckých výstupech, kde se počítá každý gram.

Zajímavější je pro nás příklon k přírodním a ekologičtějším, případně přímo obnovitelným zdrojům materiálů.

V nabídce většiny kvalitnějších výrobců se tak můžete setkat s peřím jakožto stále nepřekonaným izolantem, bambusovým vláknem nebo vlnou.


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout naši nabídku membránových bund. 

 

Ideální bunda na zimní aktivity a do sychravého počasí?

To hlavní je pohodlí, abyste se v ní cítili dobře a poskytla vám požadovaným komfort. Nejdříve je třeba si položit otázky: pro koho je bunda určena, na jakou aktivitu, jak často ji budu používat a co od ní očekáváte.

Nedávno jsem řešil podobný problém. Nakonec jsem se rozhodl pro tu nejuniverzálnější variantu. Mé finanční prostředky ani rozměr šatníků mi nedovolují pořídit si na každou z plánovaných aktivit jinou bundu, a proto jsem zvolil membránovou bundu bez izolačního materiálu, s odepínatelným sněhovým pásem, sbalitelnou kapucí, integrovanými nárukávci a odvětráváním v podpaží.

Díky tomu mám bundu, kterou můžu, i když s určitými limity, použít na sjezdovky, do bílé stopy, na turistiku i na běžné nošení za nepříznivých povětrnostních podmínek.

 

Má mít bunda vodní sloupec?

Nejdřív je třeba si říct, co je vodní sloupec a proč se za touto hodnotou tak honíme.

Velmi zjednodušeně se dá říct, že vodní sloupec určuje, jak vysokému sloupci vody je schopen materiál v laboratorních podmínkách odolat, než prosákne. Udává se zpravidla v milimetrech.

Je jasné, že v reálných podmínkách se bude materiál chovat trochu jinak, ale jednoduché pravidlo říká: Pokud chcete bundu na lyže a moc nepadáte, stačí vám 3 000 mm vodního sloupce, pokud jezdíte na snowboardu nebo častěji padáte, určitě volte bundu s minimálně 5 000 mm vodního sloupce. Na podzimní vycházky by vám 5 000 mm taky mělo bohatě stačit, ale pokud chcete být chráněni i před silným nebo vytrvalým deštěm, pořiďte si kvalitní membránovou bundu (10 000 mm a výše) nebo nejlépe pláštěnku.

Ani vysoký sloupec vody vám ale nezaručí, že nebudete mokří jako myši. Jde totiž také o to, jak jsou na výrobku řešeny švy, zipy a odvětrávání. A to nesmíme zapomenout ani na správné vrstvení oblečení.

 

Jak je to s vrstvením?

Důležité je si uvědomit, že bez správného vrstvení oblečení vám i kvalitní zimní bunda bude k ničemu. To, o čem se tu bavíme, je takzvaný cibulový efekt, tedy kladení jednotlivých vrstev oblečení (máme 3 základní) tak, aby bylo dosaženo požadovaného komfortu.

Vše začíná správně zvolenou:

Máte nepřeberné množství variant, jak oblečení kombinovat, ale zapomeňte na bavlněná trika, flanelové košile a podobně. Do vrstvení je třeba vybírat takový textil, který málo nasáká, rychle schne a dobře transportuje vlhkost na svoji vnější stranu.

 

Tlustou nebo tenkou?

Pokud dodržíte zásady správného vrstvení, je v podstatě jedno, zdali si pořídíte bundu s izolací nebo zda se přikloníte k bundě tenké a pod ní obléknete fleecovou mikinu nebo softshelovou bundu. Osobně jsem ale spíše zastáncem používání více tenčích vrstev. Tím získáváte větší univerzálnost používaných oděvů a větší variabilitu v jejich vrstvení.

Vysvětlím na příkladu:

Můžete si samozřejmě vzít na výlet poctivou zateplenou bundu na hory, ale během dne se i díky vaší aktivitě oteplí, a tak se rozhodnete pro její odložení. No jo, jenže pod ní máte pouze tenkou mikinu z microfleecu. Rázem je z tepla zima. Nic mezi tím.

Pokud naopak vezmete na výlet bundu lehkou a pod ni si navlečete tenkou mikinu z microfleecu a softshelku nebo péřovku, když přijde oteplení, odložíte mikinu či bundu a přitom si stále zachováte dostatečný tepelný komfort.

 

Proč si vybrat péřovou bundu

Hodně lidí peří zavrhuje, ale pravda je taková, že na trhu není kvalitnějšího izolačního materiálu. Existují ale i výkonná syntetická plnidla. Nejznámější a asi i nejkvalitnější z nich je Primaloft

Výhodou Primaloftu je velmi nízká nasákavost a minimální změna parametrů za vlhka. To byl také důvod, proč bylo jeden čas peří v útlumu. Peří totiž časem svoji přirozenou vodoodpudivost ztrácí, lepí se k sobě a snižuje se tak jeho schopnost vázat vzduch, tedy izolovat.

Peří perfektně funguje v suchých a mrazivých podmínkách velehor, tunder a tajg, ale v našich zeměpisných šířkách byl vždy problém s vlhkostí. Tento problém však vyřešili firmy specializujících se právě na produkty z peří a jejich údržbu.

Kouzlo tkví ve správné úpravě peří před samotným plněním do výrobku a zároveň v jeho správné údržbě. Dnes již existují speciální impregnační prostředky, se kterými vaše bunda odolá i sebevětšímu vlhku. Například na světové výstavě OutDoor v německém Friedrichshafenu byl veřejnosti představen výrobek společnosti Nikwax, který natolik výrazně omezuje smáčivost a nasákavost peří, že si mohli dovolit předvést prezentaci, kde impregnovaný péřový spacák s člověkem uvnitř plaval na vodě v jezírku před vchodem. Dříve nemyslitelná věc. Bundy plněné peřím patří jednoduše mezi nejteplejší zimní bundy právě především díky skvělým izolačním vlastnostem. 


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout naši nabídku péřových bund. 

 

Jak na údržbu bundy

V souvislosti s bundami také vždy vystává otázka, jak je udržovat. Mají se prát nebo ne a jak často? Můžeme je prát v pračce? Můžou do sušičky? Kdy a jak impregnovat?

Je mnoho různých materiálů, a proto by měl být přístup k jejich údržbě vždy individuální. Lze však zmínit jednoduché pravidlo: Pokud se budete řídit symboly na štítku, který je na každé bundě (většinou zevnitř) našit, nemůže se vám stát, že byste něco pokazili. Jestli si však nejste jisti, dejte bundu do čistírny a máte po problému. Ti už budou vědět, jak na ni.

Pokud budete prát bundu doma, zapomeňte na klasické prací prášky a aviváže. Ty mohou funkční materiály nenávratně poškodit. Osobně doporučuji zajít do jakékoli prodejny se sportovním textilem a pořídit si tekutý prací prostředek určený na praní technického oblečení. Sáhnout můžete jak po univerzálních, tak i po úzce specializovaných produktech (na peří, fleece, softshell atd.).

Bundu není nutné prát příliš často, ale nebojte se, pokud ji 2× nebo 3× za rok vyperete, přežije to bez úhony. A i když někteří výrobce zakazují používat sušičku, firma Gore přímo doporučuje bundy s membránami Gore-Tex do sušiček umisťovat, protože se tak obnovuje jejich funkčnost. Zde opět platí doporučení - řiďte se štítky výrobce.


Kliknutím na obrázek si můžete prohlédnout naši nabídku produktů na údržbu a praní oblečení. 

 

Impregnace a nepromokavé materiály

Praním bundu čistíte od špíny, ale aby získala zpět své původní vlastnosti, je třeba použít takzvanou impregnaci. Nikdy sice nedocílíte obnovení 100% původní úrovně parametrů, ale výrazně zlepšíte funkčnost, prodloužíte životnost a zlepšíte další údržbu vaší bundy. Nezapomeňte ale, že nejde o trvalou úpravu a je ji tak nutno neustále obnovovat.

Impregnace jsou převážně ve spreji nebo máchací. Máchací se přidávají do pracího cyklu místo aviváže a mají plošný efekt. Impregnace ve spreji se aplikuje na vnější materiál bundy a doporučuji ji použít na místech, která jsou nejvíce namáhána. Klasicky to jsou oblasti ramen, případně exponované švy a zipy.

 

Užitečné odkazy

Autor: Vít Hruška

Zdroje: nikwax.cz, czechou t.cz, pinguin cz.cz

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Vybíráme pro vás

9 643  (40.17 %) od 5 769 

Porovnat

5 990  (38.75 %) od 3 669 

Porovnat

9 990  (15.03 %) 8 489 

Porovnat

9 500  (10.96 %) 8 459 

Porovnat

9 500  (10.01 %) od 8 549 

Porovnat

(7.02 %) 5 579 

Porovnat

Dámská zimní bunda Trimm Paco Lady

2 890  (35.33 %) 1 869 

Porovnat

Dámská softshellová bunda Kilpi Sonna

3 599  (48.9 %) 1 839 

Porovnat