Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

12 osvědčených cestovatelských tipů, jak se sbalit do letadla

Chystáte se na cesty, ale nevíte si rady s tím, jak si zabalit do letadla. Vaše zkušenosti s létáním se dají spočítat na prstech jedné ruky. Jak byste se měli sbalit na kratší pobyt? Jaké je nejlepší palubní zavazadlo? A co si můžete vzít do letadla? Připravili jsme pro vás kompletního průvodce.


Obsah

 

Úvod

Nízkonákladové společnosti nabízí letenky s odlety z Prahy, Brna i Ostravy za pár set korun. Šťastnější dokáží ulovit letenky i za desítky korun. Několikadenní letecké výlety po evropských městech jsou proto čím dál oblíbenější. V ceně je ale jen příruční zavazadlo, které si vezmete s sebou na palubu letadla. Naopak za odbavené zavazadlo, které odešlete do útrob letadla, se doplácí částky, které samotnou cenu letenek někdy i překračují. Proto je zásadní správně sbalit příruční zavazadlo.

Palubní zavazadlo totiž dokáže plnohodnotně nahradit velký kufr. Ušetříte s ním peníze za letenku, ale také čas při odbavení a vyzvedávání zavazadel. Neriskujete, že se vám na přestupech ztratí. Proto buďte vždy připraveni na možnost ztráty odbaveného zavazadla a berte si oblečení na jeden den a základní hygienické prostředky s sebou do příručního zavazadla. Pro jistotu.

Při výběru a balení mějte na paměti několik důležitých aspektů:

  • rozměry zavazadla do letadla,
  • typy zavazadel (ne každé se hodí do všech podmínek a na všechny situace),
  • bezpečnostní omezení v letecké dopravě,
  • věci, které si bezpodmínečně potřebujete zabalit.

 

Rozměry příručního zavazadla

Bylo by fajn, kdyby existovala jednoduchá a jednotná pravidla pro příruční zavazadla, jejich rozměr a počet. Ale není tomu tak. Každá letecká společnost uznává totiž jiný maximální rozměr příručního zavazadla. Pokud vyrazíte jednou s Qatar Airways, nemusí vám projít stejné zavazadlo u WizzAir. Obvykle platí, že se toto zavazadlo musí vejít pod sedadlo před vámi. Přesné rozměry vybraných leteckých společností jsme zpracovali do tabulky.

I když má každá letecká společnost jiné parametry palubního zavazadla, zjistili jsme za vás optimální maximální rozměr, který uznávají skoro všichni! Standardní rozměr kabinového zavazadla udávaný mezinárodní leteckou organizací IATA (International Air Transport Association, Mezinárodní asociace leteckých dopravců) je 56 × 45 × 25 cm. To odpovídá objemu až 63 litrů. Všechna taková univerzální zavazadla naleznete v naší nabídce příručních zavazadel.

Příklady rozměrů zavazadel do letadla některých dopravců, kteří létají z Letiště Václava Havla Praha (tabulka vznikla v listopadu 2023, data se mohla od té doby změnit a raději si je ověřte u dopravce):

 

Letecká společnost

 

Váha a rozměry příručního zavazadla

 

Poznámky

České aerolinie Max. 8 kg a 55 x 45 x 25 cm

K letence v kategorii Lite je možné vzít jen toto kabinové zavazadlo. 

Link na web letecké společnosti s pravidly pro příruční zavazadla.

České aerolinie Max. 3 kg a 40 x 30 x 15 cm

Další zavazadlo na palubu můžete vzít bezplatně s letenkou kategorie Economy Plus. Jde o tašku s notebookem, kabelku, nákup z Duty Free obchodů. 

LInk na web letecké společnosti s pravidly pro příruční zavazadla.

Emirates Max. 7 kg a 55 x 38 x 22 cm

Toto omezení platí v kategorii Economy Class. V Premium Economy je limit 10 kg na zavazadlo. 

Link na web letecké společnosti s pravidly pro příruční zavazadla.

Qarar Airways Max. 7 kg a 50 x 37 x 25 cm

Kromě uvedeného zavazadla je možné vzít na palubu také osobní zavazadlo - jednu dámskou kabelku nebo jeden malý kufřík, jeden kabát, pláštěnku.

Link na web letecké společnosti s pravidly pro příruční zavazadla

RyanAir 40 x 20 x 25 cm - tzv. osobní taška Link na web letecké společnosti s pravidly pro přírušní zavazadla.
Smartwings  Max. 8 kg a 55 x 45 x 25 cm

Ve variantě Economy Lite není možné brát další, např. osobní tašku. Ta je součást až pro letenky Economy Plus. 

Link na web letecké společnosti s pravidly pro příruční zavazadla

WizzAir Max. 10 kg a 40 x 30 x 20 cm

Jako příruční zavazadlo s vámi může cestovat taška na notebook, dámská kabelka nebo malý batoh. Musí se ale vejít pod sedadlo. Uvedený rozměr nezahrnuje kolečka. 

Link na web letecké společnosti s pravidly pro příruční zavazadla

WizzAir Max. 10 kg a 55 x 40 x 23 cm

Se službou Wizz Priority je možné vzít na palubu další zavazadlo. Musí se ale vejít do prostoru nad hlavou. 

Link na web letecké společnosti s pravidly pro příruční zavazadla

Cestování jen s příručním zavazadlem má hned několik výhod. Vyhnete se riziku případné ztráty nebo poškození odbaveného zavazadla a šetříte čas, který by vás stálo čekání na odbavení a výdej zavazadel.

 

Zkušenosti cestovatelů s měřením kufrů: Praxe

Přepravce obvykle nekontroluje velikost příručních zavazadel všech pasažérů. Jeho zaměstnanci prochází kolem cestujících a vytipují si, která zavazadla by mohla být přes povolený rozměr. Pokud vás přistihnou při snaze pronést zavazadlo větší nebo těžší, čeká vás jeho odbavení na poslední chvíli. Doplatek pak není otázka několika korun. Na rozměry si proto dejte opravdu dobrý pozor. Praxe některých cestovatelů ukazuje, že i zavazadlo o 5 centimetrů větší jde do připravených měřáků vměstnat.

Tip: Pro jistotu s sebou mějte připravený štítek, který můžete na zavazadlo v rychlosti upevnit.

 

Rozměry odbaveného zavazadla

Na charterových letech (zájezdy s cestovkou) bývá v ceně letenky také odbavené zavazadlo. U něj se maximální rozměr uvádí jako součet všech tří stran kufru. Nejčastěji je 158 cm, někdy ale až 250 cm. To je teoreticky až 1 152 litrové odbavené zavazadlo. Pokud vaše zavazadlo není vysloveně od pohledu obří, tento údaj nejspíš nikdo ověřovat nebude. Vždy se ale kontroluje váha odbavovaného zavazadla. Limit najdete na své letence.

  • Pokud je uvedeno omezení 20 kg, pak můžete mít několik zavazadel s celkovým limitem 20 kilogramů.
  • Pokud je údaj 1 ks / 20 kg, pak smíte převážet jen jedno zavazadlo s touto maximální hmotností. Za překročení se samozřejmě doplácí.

I když se odbavené zavazadlo vždy váží hned u přepážky, v praxi se ani zde drobná odchylka cca do 10 % neřeší.

 

Typy příručních zavazadel

Kabelka, taška na notebook, batoh, kufr na kolečkách? Příruční zavazadlo může vypadat různě. Berte v úvahu, kam se chystáte a jak budete trávit většinu dnů. Pokud si všechny věci vezete jen v příručním zavazadle, bude také s největší pravděpodobností celé dny na cestách s vámi. Proto je nejvhodnější pohodlný turistický batoh.

Měkké batohy mají ještě jednu výhodu. V případě kontroly rozměrů batoh zmáčknete. Nacpaný skořepinový kufr nikoliv.

Palubní zavazadlo seženete i za tisícikorunu. Obvykle se však cena pohybuje okolo 2.500 korun. Dále záleží na jejich výbavě, materiálech a různých vychytávkách. Ceny se mohou vyšplhat i k 7.000 korun.


Popis: Příruční zavazadlo nemusí být nakonec vůbec malé a dokáže někdy pojmout věci na týdenní dovolenou. 

 

Variant příručních zavazadel a vychytávek je naštěstí hodně:

  • batohy v rozměrech příručního zavazadla,
  • batoh se zádovým systémem pro pohodlné túry,
  • skořepinové nebo textilní kabinové kufry,
  • batohy s výsuvnou rukojetí i kolečky,
  • kufry s bezpečnostní kapsou proti zneužití RFID čteček,
  • batohy s otevíratelnými zády jako je tomu u kufru, abyste měli o uložených věcech hned po otevření přehled,
  • batohy s horní přezkou/suchým zipem pro připnutí bundy, svetru,
  • nepromokavé cyklistické brašny, které podle potřeby přeskládáte na batoh. V cíli si můžete půjčit kolo a brašnu na něj pohodlně upevníte.

Pozor si dejte na krosny. Pokud má krosna vyjímatelné kovové vzpěry, na palubu letadla si ji vzít nesmíte. Na dovolená kabinová zavazadla se podívejte k nám na web.

 

Omezení aneb co nesmí na palubu

Každé letiště může mít trochu jiná pravidla. Proto si je pohlídejte předem. Pravidla Letiště Václava Havla včetně nejčastějších otázek najdete na webu.

 

Tekutiny a jídlo

Klasické a všeobecně známé omezení představují tekutiny. Jakékoliv tekutiny smíte převážet jen v lahvičkách o maximálním objemu 100 ml. Všechny lahvičky musí být pohromadě v průhledném uzavíratelném obalu o maximálním objemu 1 litr. Celkem tedy můžete na palubu s 10 lahvičkami o objemu 100 mililitrů.

Pokud vezete tekutiny zakoupené v obchodě, ověřte si, že je na obalu uveden objem. Pokud tomu tak není, ostraha nemá jak ověřit objem a předmět vám bez náhrady zabaví.

Za tekutiny se považují:

  • nápoje,
  • pasta na zuby, ústní voda,
  • parfémy,
  • make-up, krémy, pleťová mléka,
  • šampony, kondicionéry, sprchové gely,
  • pěny na holení, deodoranty,
  • řasenky, laky na nehty,
  • sprej, pokud není natlakovaný.

Mezi výjimky, na které se toto pravidlo nevztahuje, patří:

  • léky,
  • kojenecká výživa,
  • speciální strava při různých nemocech,
  • položky z Duty Free shopů, pokud k nim máte účtenku.

 

Ani alkohol není v příručním zavazadle vysloveně zakázaný. Tekutinu s obsahem alkoholu do 70 % můžete vzít na palubu letadla, pokud bude v uzavřené nádobě o objemu do 100 ml. V odbaveném zavazadle ho můžete převážet 5 litrů. Nákupy z Duty Free obchodů a účtenkou můžete vzít na palubu ve větším množství.

Na palubu můžete vzít také jídlo. Nepatří mezi zakázané předměty. Povolené jsou hotové produkty k přímé konzumaci, masné výrobky, sýry, salámy, sendviče i bagety.

Na palubu letadla si můžete vzít i cigarety. Po dobu letu je ale nesmíte používat. Vape a elektronické cigarety nesmí do odbaveného kufru, ty musíte mít s sebou v letadle. E-liquid musí splňovat pravidlo maxima 100 ml na jednu lahvičku. A musíte ho mít v uzavíratelném a průhledném sáčku. U sebe musíte mít také baterie.


Popis: Zaleťte si na poznávací eurovíkend. Kromě letenky toho mnoho nepotřebujete. Vše se vám pohodlně vejde do kufru přímo na palubu. 

 

Zbraně a ostré předměty

Na palubu nesmí žádné ostré a potenciálně nebezpečné předměty. Zapomeňte na:

  • nože, žiletky, nůžky,
  • střelné zbraně,
  • výbušniny,
  • toxické látky,
  • turbo zapalovače, podpalovače, náplně do zapalovačů,
  • paralyzéry, pepřové spreje,
  • rybářské pruty,
  • baseballové pálky, rakety,
  • brusle.

Do tohoto výčtu patří také hračky, které vypadají jako uvedené zbraně. Lehce sporné jsou nůžky. V Praze jsou povolené nůžky a nože s maximální délkou čepele 6 cm. Pokud zvolíte multifunkční nástroje, pak každý z těchto nástrojů smí mít maximálně 6 centimetrů, tedy i nůž. Nůžky jsou ideální dětské se zaoblenou špičkou. Projdou vám proto jen malé nůžky na nehty a jednorázové holící strojky.

Běžně můžete vzít na palubu také skládací deštník. Povoleny jsou jedny zápalky nebo malý zapalovač na osobu, pokud ho má daná osoba u sebe.

 

Elektronika

Elektronická zařízení na palubu mohou, ale musíte dbát na to, že jsou vypnuté nebo nastavené do režimu letadla. Mohla by projít i žehlička na vlasy.

Powerbanka v příručním zavazadle je v pořádku. Nesmí se převážet v odbaveném zavazadle pro vyšší riziko vzplanutí. Předpokládá se, že na palubě letadla problém rychle vyřešíte. Výkon baterie na palubě nesmí přesáhnout 100 Wh - tedy 27 000 mAh.

 

Jak se sbalit do letadla na prodloužený víkend

Pokud je příruční zavazadlo to jediné, co si na svou cestu berete, je hodně zásadní, co do něj naložíte. Tady rozhodně nefunguje: „Přihodím ještě jedny kalhoty pro případ, že bych šel do společnosti a ještě třeba tu košili.“ Jste limitováni prostorem i váhou.


Popis: I kabinová zavazadla mohou vypadat stylově. 

 

Balení věcí do příručního zavazadla je zkrátka záludný úkol a vyžaduje vaši plnou koncentraci. Veškeré věci si střádejte na jedno místo a průběžně kontrolujte, co berete. Budete tak mít jasný přehled o množství.

Podívejte se na tyto cestovateli ověřené praktické rady:

  1. Mrkněte na předpověď počasí. Nejprve si na jednu hromadu naházejte věci, které byste v cílové destinaci chtěli mít s sebou. Podle počasí je postupně odstraňujte.
  2. Vybírejte věci rychleschnoucí a lehčí. Merino triko s dlouhým rukávem vás zahřeje více než bavlna. Funkční syntetická trička jsou lehčí než bavlněná.
  3. Bokem si dejte oblečení, které budete mít na dobu letu.
  4. Váhu příručního zavazadla snížíte tím, že si část oblečení rovnou dáte na sebe. Samozřejmě lidsky. Tato rada uvedená do extrému může vypadat vtipně, ale bavit se budou asi spíš spolucestující. Vezměte si na sebe bundu, lehkou cestovní mikinu si místo ní dejte do kufru.
  5. Na palubě letadla bývá obvykle chladněji. I při cestě do teplých krajin cestujte v uzavřených botách a mikině.
  6. Využijte i kapsy bund nebo svetrů a schovejte do nich třeba ponožky.
  7. Využijte každé volné místo v batohu nebo kufru. Hluché místo je třeba v botách. Do jejich špiček se vám vejdou třeba ponožky.
  8. Léky nepřevážejte celé v originálních baleních. Stačí jen jedno platíčko.
  9. Nový sprchový gel v objemné lahvi přelijte do malé lahvičky. Nejspíš nepotřebujete ani ono maximální povolené množství 100 ml. Kupte si případně rovnou cestovní balení. Vybírejte v kombinaci se šamponem. Využijte ho také jako mýdlo.
  10. Při cestách nalehko zkuste vynechat ručník. Pokud máte rezervované ubytování v hotelech nebo v soukromí přes AirBnB, koupelny bývají ručníky vybaveny. Pokud ručník berete, dejte přednost rychleschnoucí variantě menších rozměrů, před froté osuškou.
  11. Pusťte z hlavy, že si všechno musíte vést z domova. Zvažte variantu, že si potřebné věci koupíte až v destinaci. Obvykle platí, že si na dovolené vlastně vystačíme s málem.
  12. Přes kontrolu můžete pronést také prázdnou lahev. Za kontrolou si do lahve napusťte pitnou vodu. Existují cestovní lahve, které se dají srolovat a různě ohýbat. Zaberou minimum prostoru. Jde např. o Salomon Soft Flask, Pinguin Soft Bottle, Platypus DuoLock SoftBottle.

Doklady si dejte do kapsy, která bude snadno dostupná. Nebo je rovnou noste při ruce, na letišti je budete často předkládat, tak ať je zbytečně nehledáte.


Popis: Balení příručního zavazadla je trochu Tetris. 

 

Co naložit do zavazadla do teplých krajin 

Inspirujte se naším seznamem, co zabalit do příručního zavazadla, abyste nemuseli táhnout ještě další kufr na odbavení.

  1. Pas, občanský a řidičský průkaz,
  2. Peníze, kreditní karta,
  3. Doklad o cestovním zdravotním pojištění,
  4. Léky, které pravidelně berete a některé pro případné nemoci (např. Paralen, Ibalgin, sprej do nosu, na bolení krku),
  5. Něco drobného k jídlu do letadla nebo na první chvíle v nové destinaci,
  6. Elektronika: mobil, nabíječky, sluchátka, powerbanka, počítač (pokud plánujete práci), čtečka knih, adaptér,
  7. Nezbytně nutná kosmetika s tekutými věcmi do 100 ml: sprchový gel a šampon 2v1, který použijete také jako mýdlo, pasta na zuby, kartáček na zuby, voňavka a deodorant, opalovací krém,
  8. Brýle, kontaktní čočky, roztok na čočky,
  9. Papírové kapesníčky,
  10. Malý rychleschnoucí ručník,
  11. Další kosmetické věci, které stojí za zvážení, ale zvládnete to i bez nich: holicí strojek, hřeben, řasenka, odličovací mléko, pilník na nehty, dámské hygienické prostředky,
  12. Spodní prádlo,
  13. Ponožky,
  14. Pyžamo, ale obejdete se i bez něj,
  15. Plavky,
  16. Žabky nebo sandály,
  17. Kraťasy,
  18. Trička s krátkým rukávem nebo košile,
  19. Šaty nebo sukně.

Popřemýšlejte, jestli se vám hodí ještě další věci:

  • dezinfekční ubrousky nebo antibakteriální gel na ruce,
  • repelent,
  • čelovka,
  • šitíčko,
  • digitální fotoaparát,
  • sluneční brýle,
  • propiska a papír na poznámky,
  • pokrývka hlavy nebo šátek,
  • kalhoty s odepínacími nohavicemi,
  • lehká bunda nebo pláštěnka,
  • multifunkční nůž.

Celý seznam si ještě jednou projděte a pořádně se nad nachystanými věcmi zamyslete. Počet oblečení si podle potřeby upravte a co nejvíce zredukujte. Obvykle toho taháme na cesty nadbytek a většinu oblečení ani nevyužijeme. Nezapomeňte primárně na to nejdůležitější. Na cestovní doklady (po EU občanka, jinak pas) a letenky.

 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Alena Bouchalová

Zdroje: archiv 4camping, pixabay.comunsplash.com

Seznam věcí na tábor

Poradna

Lámete si hlavu se tím, co všechno zabalit vašemu dítku na tábor? Pak právě pro vás jsme připravili kompletní seznam vybavení na tábor. Navíc si je hned můžete hodit do košíku a vyzvednout na nejbližší prodejně!

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Vybíráme pro vás

Turistický batoh Zulu Summit 45l

2 999  (50.02 %) 1 499 

Porovnat

1 399  (57.18 %) 599 

Porovnat

3 570  (24.4 %) 2 699 

Porovnat

2 490  (24.94 %) od 1 869 

Porovnat

1 990  (29.2 %) od 1 409 

Porovnat

3 999  (63.02 %) od 1 479 

Porovnat

Dětský batoh Boll Bunny 6

915  (17.05 %) od 759 

Porovnat

2 050  (16.63 %) od 1 709 

Porovnat