Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Jak vybrat trekové hole?

Potřebujete pomoci s výběrem vhodných trekových holí a nevíte na koho se obrátit? Náš článek je tu od toho, aby vám tento složitý výběr co možná nejvíce usnadnil.    


Obsah

Turistické či jinak řečeno trekingové hole vídáme kolem sebe čím dál častěji. Pohyb s nimi má velký vliv na vytrvalost a kondici, protáhnete s nimi prakticky celé tělo. A dokáží být užitečné jak na velké výpravě, tak při sportu v parku. Je jich ale na trhu tak obrovský počet, že vyznat se v nich je velmi složité. Tento článek vám pomůže s orientací a pokusí se nasměrovat vás tak, aby pak výběr byl zárukou spokojenosti.

Je důležité vědět, co přesně od holí potřebujeme, abychom vybrali ty nejlepší pro naše specifické potřeby. Tak, jako většina sportovních a turistických věcí na trhu, i hole dokáží být úzce specializované. Pojďme si tedy o nich něco říct.

 

 

Základní otázky

Je důležité nejdříve vědět:

  • k jaké aktivitě budete hole přesně využívat? (těžší výšlapy, nenáročný terén)
  • jakým způsobem chci hole používat? (trek nebo tzv. nordic walking)
  • kolik chci do holí investovat?
  • jednu nebo více holí?
  • Fast Lock zámek nebo šroubovací systém segmentů?
  • odpružení (tzv. Antishock)?

 

Znáte odpověď na všechny tyto otázky? Pak můžete přejít k samotnému výběru.

 

Dělení holí

Hole se v zásadě dělí na dvě kategorie:

  1. Odpružené
  2. Neodpružené

 

1. Odpružené

Odpružené hole disponují systémem antishock. Jedná se o pružinový systém, který slouží k tlumení nárazů. Skládá se z vnitřní pružiny s malou vůlí, která umožňuje několikacentimetrové pružení. Tím se tlumí nárazy, které by v nepřítomnosti antishocku přecházely do horních končetin.

Přednosti a nedostatky odpružených holí:

+

  • tlumí nárazy
  • Antishock efekt lze vypnout a zapnout
  • mohou ulevit bolestem nohou, pokud máte zdravotní problémy

-

  • lehce snížená stabilita daná propružením hole při kontaktu s povrchem

 

 

2. Neodpružené

Jsou vhodné pro nenáročné turisty. Dají se koupit levněji, využít se dají jako běžná součást procházek po českých lesích, i do měkčího terénu. Pokud od holí čekáte pouze oporu a vaše vycházky nebudou moc dlouhé, vystačíte si i se základními modely. V měkkém terénu je pro vás prioritní stabilita, kterou můžete získat zapřením se o pevnou hůl. Antishock by vás v tomto případě o stabilitu spíše připravil.

Je ale důležité vědět, že většina holí s odpružením disponuje jeho přepínáním, takže jej můžete jak zapnout, tak i vypnout.

Přednosti a nedostatky odpružených holí:

+

  • v terénu, do jakého jsou určeny, odvedou výbornou službu
  • cenově dostupnější

-

  • nebudete mít možnost zapnout si odpružení, když půjdete delší dobu po tvrdém podkladu

 

 

Výběr dle parametrů

Přejděme k základním parametrům, jinak řečeno požadavkům na to, co by hole měly umět a čím disponovat. A zároveň se rozhodnout, co by mít vůbec nemusely a kde udělat kompromis. Vězte, že každá turistická či sportovní pomůcka by měla být přesně "na míru" vašim požadavkům, i sebedražší trekingové hole pak nemusí vyhovovat. Je tedy potřeba si dobře rozmyslet, k jakým aktivitám hole použijeme, a které systémy a vlastnosti jsou pro nás důležité.

Další kapitoly jsou tedy:

  1. Fast Lock (zámek) nebo šroubování?
  2. Teleskopické nebo naopak skládací hole?
  3. Z jakého materiálu mají být segmenty?
  4. Jaké provedení rukojetí?
  5. Hroty a talířky - provedení, materiál?
  6. V jaké se chcete pohybovat ceně?

 

 

Test: Trekové hole Leki Micro Vario Carbon Lady AS

Spousta lidí stále bere trekové hole jako "pomůcku" pro starší ročníky. Tento mýtus se v dnešní recenzi pokusí vyvrátit Nela Jandeková, která testovala hole značky Leki.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

1. Fast Lock (zámek) nebo šroubování?

Nejčastější fixace segmentů se dělí na dva druhy, Fast Lock (páčka s objímkou) a šroubovací Twist Lock. Oba tyto systémy lze brát i jako letní (šroubovací systém) a zimní (zámkový Fast Lock systém). Páčkový lze totiž odemknout snadno i v rukavicích, šroubování není v rukavicích žádný med. Rozdílů je ale více.

Zámkový (páčkový) systém Fast Lock je sice o něco těžší (některé hole jsou opravdu o každém gramu, pak to může být znát), ale zdaleka nejrozšířenější a nejjednodušší. Lze jím totiž velmi snadno hole nastavit, pouhým povolením objímky se segment hole stane snadno posuvným. Šroubovací jsou lehčí (není třeba žádný systém navíc), ale pomalejší. Bývá pravidlem, že šroubovací bývá na levnějších holích, zároveň jej ale používá i určité procento ultralehkých holí z důvodu, který jsem již zmiňoval.

Pro orientaci na trhu ještě doplňuji tzv. Z-systém, což jsou segmenty protažené lankem. Hůl tak přizpůsobujete pomocí stahování a povolování, fixace je možná pomocí rychloupínáků. Výhodou oproti mechanickým systémům je snížení váhy.

Je dobré vědět i to, že systém zamykání je často úzce provázaný s odpružením (Antishock), kde často kombinuje s Fast Lockem.

Pojďme si přehledně sestavit plusy a minusy:

Fast Lock - zámečky/páčky

+

  • i v zimních rukavicích snadno ovladatelný fixační systém
  • velmi snadno ovladatelný i pro seniory
  • nejrychlejší

-

  • pokud vám jde o každý gram, je o něco těžší

 

Twist Lock - šroubovací

+

  • v letním období poměrně snadno ovladatelný systém fixace
  • nejlehčí, nepřidává holím ani gram navíc

-

  • pomalejší než páčkový systém
  • v zimních rukavích obtížná manipulace
  • lidé se zdravotními pohybovými obtížemi by s tímto systémem mohli mít problém

 

2. Teleskopické nebo naopak skládací hole?

Teleskopické

Pravděpodobně budete znát jen ty teleskopické, které patří k nejrozšířenějším na trhu. Existují ale ještě skládací, o kterých jsem se už zmiňoval v sekci o fixaci segmentů. Skládací jsou konstrukcí segmentů, které jsou protaženy lankem (často kevlarovým).

Teleskopické hole se dělí na počty segmentů v konstrukci, dvojdílné a trojdílné. První zmíněné jsou trochu tužší a zvládnou vyšší zátěž. Segmenty mají větší průměr a hole více váží. Trojdílné jsou nejrozšířenějším typem, výhodou je výborná skladnost a všestranné použití. Obvykle váží méně než dvou-segmentové hole.

Existují ještě hole, které jsou tvořeny jen jedním segmentem. Používají se především na Nordic Walking s tím, že sice nejsou moc skladné, ale mají nejlepší tlumivost. Začátečníci je moc nevyužijí, ti zkušenější ale už ví, v čem je jejich kouzlo.

Skládací

Hole skládací jsou, jak už bylo řečeno, protaženy lankem a připomínají spíše stanové pruty. Velmi rychle se rozloží a složí, jsou vhodné pro většinu outdoorových aktivit, hodně často se používají pro trailové běhy v terénu (kdy se dají kdykoli při sestupu složit).

Pojďme si přehledně sestavit plusy a minusy:

Teleskopické hole

+

  • snadno nastavitelné
  • skladné (čím více segmentů, tím skladnější)
  • snesou svou konstrukcí i větší zatížení (dva segmenty)

-

  • jejich rozložení není tak rychlé jako u skládacích
  • jednosegmentové mají pevnou délku

 

Skládací hole

+

  • skladnost
  • rychlost rozložení

-

  • malý rozsah výškového nastevní

 

3. Z jakého materiálu mají být segmenty?

Většina trekingových holí se vyrábí ze slitiny hliníku (a to buď pevný typ 7075 nebo ultralehký 7001). Můžeme se setkat i s Karbonem (uhlík), který je sice nejlehčí variantou materiálu, zároveň snese nejmenší zatížení (je křehký). Nevýhodou, která jej dodnes nadále provází, je vysoká pořizovací cena.

Dalším materiálem bývá občasně i sklolaminát, týká se ale spíše běžkařských holí a není příliš často používán. Rád bych zmínil ještě dřevo, které může být ideálním, pokud zvažujete pouze jednu hůl ve formě vycházkové varianty.

 

4. Jaké provedení rukojetí?

Materiál rukojeti a její provedení

Madla mohou být zhotovena z tepelně tvarovaného nebo měkčeného plastu, používá se také pryž. U lepších modelů se můžete setkat se směsí drceného korku a plastu. Obecně se tedy používají následující materiály:

  • plast (neumí si poradit s potem a klouže)
  • neopren (dobře drží v ruce)
  • EVA pěna (nenasákavá, dobře drží v ruce, absorpce vibrací)
  • korek (spojuje výhody přírodní směsi a EVA pěny, je však o něco těžší)
  • kombinace korek + pojidlo (o něco horší vlastnosti než EVA PĚNA)
  • pryž (nejlevnější varianta, více váží a smeká se)

Ještě bych vyzdvihl prodlouženou rukojeť, která se týká především EVA pěnových řešení rukojeti. Obrovská výhoda je možnost změnit úchop, když je terén náročný. Samotná ergonomie rukojeti nemusí sednout model od modelu každému, je nejlepší hole vyzkoušet naživo.

Poutka

Poutka jsou většinou ve dvou provedeních, klasické poutko (lze nastavit) nebo princip rukavičky (někteří výrobci nabízí i několik velikostí rukaviček).

 

5. Hroty a talířky - provedení, materiál?

Hroty

Začněme u hrotů. Nejčastěji se používají hroty z karbidu Wolframu, zřídka hroty ocelové. Karbid je nejrozšířešenější verzí, protože je téměř nezničitelný, ocel už je jistým kompromisem s nižší životností.

Talířky

Hole se většinou dodávají s větším počtem těchto komponentů. Obecně platí, že čím menší je průměr talířku, tím tvrdší by měl být povrch na který budou hole používány. Většinou jsou ve výbavě holí dva typy, jedny větší a jedny menší. Větší jsou do sněhu a menší na letní výlety.

Botičky

Jejich primárním úkolem je tlumení nárazů na tvrdém povrchu. Pokud po něm nejdete, můžete je sundat. Většinou se dají jenom nasadit, některé mají ale i závity. Pokud ztratíte botičku a budete potřebovat jinou, je dobré si ověřit, jakým způsobem byla nasazena na hrotu (závit nebo nasazení, zároveň rozteč).

 

6. V jaké se chcete pohybovat ceně?

Trekové hole můžete pořídit v různých cenových kategoriích. Zlatou střední cestu, kterou doporučuji, jsou hole v ceně kolem 750–1 500 Kč.

Levné hole mají často nekvalitní konstrukci, která nevydrží častější demontování (skládání) a dokáží se i zlomit (i když působí jako robustní modely).

Kvalitní hole střední cenové třídy mají odolnou a dle modelu náležitě lehkou konstrukci, dají se snadno demontovat bez obav z rychlého opotřebování mechanismu. Zároveň mají většinou dobrá madla z kvalitního materiálu (korek nebo prodloužení z EVA pěny).

Nejdražší modely pracují s konstrukcí na bázi nejlehčích a nejodolnějších materiálů (jako je Karbon), technologie jsou patentované.

 

Často kladené dotazy

Jak dlouhé hole potřebuji ke své výšce?

Důležitá věc, kterou si jednoduše vysvětlíme. Při chůzi po rovině by vaše ramena a předloktí měla svírat úhel 90 stupňů, pokud zdoláváte těžší kopec, hole můžete upravit. Pro přesný výběr vhodné délky trekových holí se řiďte jednoduchým pravidlem: vaše výška krát 0,7, případně 0,75. Příklad: měříte-li 175 cm, výpočet (175 cm × 0,7) bude činit 122,5 cm, což by měla být délka optimálních holí.

Sháním pouze jednu hůl, dá se něco takového sehnat?

Ano, existuje i řada holí, které se prodávají po jednom kuse. A to buď jako vycházkové hole nebo jako velmi lehká trekingová hůl, která může výborně posloužit i jako stativ na focení.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Radek Martinek, Vít Hruška

Zdroje: archiv autora, unsplash.com, 4camping archiv

Seznam věcí na tábor

Poradna

Lámete si hlavu se tím, co všechno zabalit vašemu dítku na tábor? Pak právě pro vás jsme připravili kompletní seznam vybavení na tábor. Navíc si je hned můžete hodit do košíku a vyzvednout na nejbližší prodejně!

Běžecké závody pro začátečníky, nadšence i vytrvalce

Poradna

Běhání je čím dál oblíbenější koníček, ale někdy je těžké udržet motivaci do dalších tréninků. Přihlašte se na běžecký závod, abyste před sebou měli jasný cíl. Podívejte se, jaké závody patří mezi ty nejhledanější na internetu a rovnou se zaregistrujte. Náš datový specialista připravil unikátní žebříček!

Jaká je nejlepší ocel na nože?

Poradna

Otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď. Výběr nejlepší oceli pro váš nůž je totiž hledáním kompromisu mezi trochu protichůdnými vlastnostmi. Na co si tedy dát pozor?

Vybíráme pro vás

1 399  (50.75 %) 689 

Porovnat

1 890  (24.92 %) 1 419 

Porovnat

1 899  (21.06 %) 1 499 

Porovnat

2 199  (22.74 %) 1 699 

Porovnat

899  (46.72 %) 479 

Porovnat

3 139  (22.94 %) 2 419 

Porovnat

2 899  (19.32 %) od 2 339 

Porovnat

3 499  (47.73 %) 1 829 

Porovnat