Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Dámská péřová bunda Sir Joseph Atol Hooded Lady

Bunda Sir Joseph Atol Hooded Lady je lehká univerzální péřovka připravená do přírody i do města. Přečtěte si jak bunda obstála při testování.

 

Obsah

V zimě do hor? Anebo jen do města? Nebo snad obojí? Rozhodně potřebujete něco univerzálního, co jen tak neprofoukne a nejlépe ani nepromokne. Taky myslíte na nějakou parádní lehkou péřovku? Přečtěte si test dámské bundy Atol Hooded Lady od české značky Sir Joseph, která je lehká a snadno sbalitelná, takže vás zahřeje úplně kdekoli.

Charakteristika

 

Název:

 

Atol Hooded Lady

Výrobce: Sir Joseph
Produktová řada: Atol
Určení: Dámské
Hmotnost: 340 g
Materiál oblečení: Peří / Softex
Materiál: Softex NIUS XT, Softex 40D DWR
Izolační náplň: Husí peří, 650 cuin
Sněhový pás: Ne
Odvětrávání v podpaží: Ne
Podle aktivit: turistické
Podle výplně: péřové / prošívané
Kapuce: Bez kapuce
Typ izolační výplně: Peří

 

  • ideální jako svrchní nebo střední izolační vrstva
  • vhodné pro široké spektrum sportovních aktivit při celoročním využití
  • lehká a výborně sbalitelná
  • odolnější materiál Softex Nius XT
  • inovovaný sportovní přiléhavý střih
  • přiléhavý límec
  • prodloužená délka zad
  • izolace: 130 g husí peří / 90/10 * EU 650 cuin/oz
  • Teplotní určení: -5 °C

Představení značky

Sir Joseph je značka českého horolezce Josefa Rakoncaje, který si původně chtěl šít vlastní horolezecké oblečení. Jeho výrobky se ale právem staly oblíbenými i mezi zahraničními horolezci a značka Sir Joseph se tak postupně vyšplhala na vrcholky světových žebříčků s péřovým expedičním vybavením.

 

Představení bundy

Sir Joseph Atol Hooded Lady je lehčí sportovní bunda vhodná pro celoroční využití, takže až vás doběhne chladnější večer uprostřed léta, víte přesně, kam sáhnout. Základ bundy tvoří 130 g kvalitního husího peří (90/10 s plnivostí 650 cuin), svrchní materiál je potom broušený nylon Softex Nius XT s vysokou vodoodpudivostí.

Bunda je lehká a snadno se balí ať už jen do kapuce, nebo při cestování do přibaleného kompresního obalu. Hodí se jako vnější i střední izolační vrstva, vhod přijde při teplotách okolo -5 °C. Je kompaktní a má nízký profil, dá se tedy skvěle vrstvit. Husí peří navíc výborně izoluje.

 

Peří tak akorát

Izolace je zajištěna výplní z kvalitního husího peří, konkrétně se v bundě skrývá 130 g peří s plnivostí 650 cuin. Daní za skvělou izolaci je nižší prodyšnost, kterou výrobce hodnotí číslem 80 %. Péřové bundy jsou obecně vhodné pro méně intenzivní fyzické aktivity, takže je oblékáme na zastávkách a v táborech, při stoupání do kopce se zbytečně rychle zapotí.

 

Odolnost vodě a větru

Svrchní voděodolný materiál Softex Nius XT je doplňkem, který podtrhuje praktičnost této bundy. Jedná se o broušený nylon, který má vodní sloupec zhruba 1000 mm a propracovanou DWR úpravu. Větruodolnost materiálu je samozřejmostí, tu výrobce hodnotí jako 95 %.

 

  

 


Peří - jeho vlastnosti, výhody i nevýhody

Peří jako zázračný izolant. Představíme vám výhody i nedostatky tohoto nenahraditelného přírodního materiálu.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Střih a provedení bundy

Při testu pro mě byl střih velmi důležitý. Nechtěla jsem beztvarý pytel naplněný peřím, ale sportovní kousek, který by mi skvěle padl. Atolku jsem si vybírala jen s pomocí tabulky velikostí na webu a vše nakonec padlo jako ulité. Střih hodnotím jako perfektně přizpůsobený ženské postavě.

 

Pohodlí při pohybu a sportu

Myslelo se na sport, takže pozitivně hodnotím prodloužený zadní díl, který příhodně chrání oblast spodních zad proti prochladnutí. Výrobce uvádí, že záda jsou projmutá, ramena užší a přední díly mají prsní zášivky. Rozhodně potvrzuji, že účel každá tato úprava splňuje.

 

Rukávy, kapuce, kapsy

Rukávy nejsou nijak nastavitelné, zato hlavní zip můžete dopnout poměrně vysoko, aby vám nefoukalo na krk. Zip je navíc oboustranný, umožňuje tedy případné větrání.

Přestože je kapuce příjemná proti větru, je poměrně krátká a obličej si v ní zase tak moc neschováte. Na druhou stranu se menší kapuce hodí, pokud přes péřovku nosíte goráčovku. Je to tedy něco za něco.

Dvě kapsy po stranách jsou umístěny o něco výš nad úrovní bederního pásu.

A jestli si potrpíte na barvičky, tahle bunda jich má na výběr hned několik. Od klasické šedočerné, přes růžovo-modrou až po modro-žlutou. Záleží jen na vás, jak moc chcete v polárně bílé zimě vyniknout.

 

Bunda v estonském prostředí

Terénem pro moje testování se stalo Estonsko, kde si bunda zažila snad všechno, co jen mohla. Při teplotě v rozmezí -5 až 5 °C se mnou chodila jak do města, tak na výlety do přírody. Prošla si sněžením i deštěm, vítr nevyjímaje. Osvědčilo se opravdu kvalitní DWR ošetření, díky kterému všechny kapky z bundy poctivě hladce stékaly a promokání bylo mnohem menší než u přítelovy péřovky konkurenční značky.

Teplota pár stupňů pod nulou je podle mého názoru limitní. Myslím si, že bunda je pro ženy vhodná zhruba tak do nuly s dodatečnou mikinou nebo svetrem, do vydatnější zimy bych asi už volila víc peří. Samozřejmě jde o osobní pocit a záleží na zimoumřivosti každého. K tomu pravému pocitu tepla ale velmi napomáhá zmíněný promyšlený střih a prodloužená záda.

 

Co mohu vytknout?

Naopak co vytknout? Přestože jsem bundu nenosila nijak dlouho, poměrně brzy začaly „žmolkovatět” konce rukávů. Nikde jinde materiál nedostatky ani po akční zimě nevykazuje. Jasně, jako z každé péřovky z ní leze čas od času nějaké to pírko, ale nic, co by vybočovalo z normálu.

 

 

 

Jak vyprat péřovou bundu

Odpovíme na nejčastější dotazy pro všechny, kteří si nejsou jisti, jak vyprat svého miláčka. A přidáme i menší nauku o peří jako takovém.

 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Jaký je verdikt?

Bunda Atol Hooded Lady od značky Sir Joseph svůj účel lehké univerzální sportovní bundy plní víc než úctyhodně. Přestože ji nemůžu doporučit do nižších teplot než uváděných -5 °C, ochranu před zimou, sněhem a deštěm nabízí opravdu spolehlivou. Za sympatickou cenu kolem čtyř tisíc (ve slevě) jsem si víc ani nemohla přát.

Svým střihem vám, milé dámy, Atolka nabídne extra příjemné pohodlí. Kromě lehkého žmolkování rukávů zvládla nástrahy drsné zimy v estonském království ledu na jedničku a zdá se, že mě na cestách bude provázet dalších pěkných pár let.

 

Hodnocení: 98 %

+

  • nízká váha
  • kompaktní a lehce složitelná
  • sportovní střih a prodloužená záda
  • kvalitní DWR ošetření
  • kompresní obal

-

  • brzké žmolkovatění
  • kratší kapuce

 

Závěrečné shrnutí

Dámská péřová bunda Atol Hooded od české značky Sir Joseph je perfektní společnicí do zimních teplot až kolem -5 °C, ale protože ji lze snadno sbalit do balíčku o velikosti grepu, jistě půjde o povinnou výbavou na každé vaší výpravě. Provedení je špičkové, za zmínku stojí 130 g vysoce kvalitního husího peří a propracovaná DWR úprava vnější tkaniny s vodním sloupcem 1 000 mm. Nehledě na kratší kapuci a lehce žmolkující rukávy jde o investici do univerzální péřovky se skvělým poměrem cena/výkon.

 

Užitečné odkazy

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archiv autora

TEST: Lezečky La Sportiva Tarantula

Testovna

Testerka Tereza vyzkoušela lezečky od značky La Sportiva. Pro koho se hodí? Jak se v nich leze? A jaké vychytávky bota má?

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

Vybíráme pro vás

3 799  (65.02 %) 1 329 

Porovnat

Dámská softshellová bunda Kilpi Sonna

3 599  (48.9 %) 1 839 

Porovnat

Dámská bunda Regatta Serenton

1 999  (65.03 %) 699 

Porovnat

9 990  (20.53 %) od 7 939 

Porovnat

5 899  (36.79 %) od 3 729 

Porovnat

1 899  (64.77 %) 669 

Porovnat

Dámská bunda Regatta Nahla

2 899  (64.85 %) 1 019 

Porovnat