Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: nůž Extol Premium 318/193 mm

Lovecký nůž s velkou čepelí od kvalitního výrobce nářadí je přesně tím, co byste potřebovali mít na každé stanovačce nebo při treku v divoké přírodě. Dnes se na něj podíváme trochu víc.

 

       

  Obsah

Extol a jejich specializace na nářadí všeho druhu s důrazem na kvalitu a rozumnou cenu, to byl argument, proč vybírat nůž právě u této firmy. Protože v Extolu rozumí nářadí a ví, že kvalita použitých materiálů je zásadní a mají v tom zkušenosti v mnoha ohledech. A navíc prostě nabízí jako jedni z mála opravdu velký lovecký nůž za rozumnou cenu a k tomu s pouzdrem zdarma.

 

Charakteristika

 

Název:

 

Premium 318/193 mm

Výrobce: Extol
Délka čepele: 19,3 cm
Materiál čepele: nerezová ocel 3CR13
Materiál rukojeti: ABS
Délka rukojeti: 12,5 cm

 

  • nerezová ocel o délce 193 mm a tloušťce 4 mm
  • tvarovaná rukojeť
  • délka nože 270 mm
  • dodáván s nylonovým pouzdrem

 

Představení nože

Lovecký nůž Extol Premium má 193 mm dlouhou čepel, patří tedy k opravdu velkým nožům, s jakými lze dělat i hrubá práce při kempování. Prostě čepel, kterou využijete při vaření i ostření větví na napichování špekáčků, případně ořezávání kůlů do země. Z horní strany je multifunkční zub (slouží jako řezák i jako otvírák na lahve) a především pila, která si poradí i se slušně silnými větvemi, nůž je tedy jako stvořený pro práce všeho druhu a je svým způsobem multifunkční.

 

Nůž v akci

Používal jsem ho při naší letošní stanovačce v kempu, který se nachází ve Vysokých Tatrách a je částečně ponořen v lese. S mými dvěma malými dětmi jsme tedy museli chodit den co den na dřevo a nůž se stal velmi praktickým pomocníkem. Zároveň sloužil i jako pomocník v kuchyni, kde jsem přivítal velmi ostrou a pohotovou čepel. Můžete tedy krájet jak větší, tak menší zeleninu, pak otřete čepel a nakrájíte chleba, ostří je dostatečně dlouhé.

Až v době , kdy jsme s dětmi začali opět jezdit pod stan, jsem si uvědomil, kolik toho s takovým nožem potřebuji dělat a že je důležité mít při sobě nástroj, který zvládne všechno.

 

Výsledné dojmy a postřehy

Co se týká výsledných dojmů ke kvalitě zpracování, nůž se velmi osvědčil. Očekával jsem, že budu muset po dovolené poprvé brousit a nebylo tomu tak. Nůž je ostrý téměř stejně jako v době jeho zakoupení a to jsem ho opravdu nijak nešetřil. Přiznám se, že jsem se zpočátku hodně obával plastové rukojeti, protože ne každá umí dobře sednout do dlaně.

Nevýhodou by tu mohla být pouze jeho velikost, ne každý se naučí zacházet s tak velkou čepelí. Na druhou stranu si prostě lze zakoupit menší provedení, firma vyrábí i 150 mm dlouhou čepel, případně další, ještě menší modely.

 

 

Pouzdro - jediná slabina 

Co bych naopak docela zkritizoval je nylonové pouzdro, které se po první akci začalo po straně párat. Nůž je hrubý, má řadu ostrých výčnělků a jednoduché, základní pouzdro to nevydrželo. Každému doporučuji zakoupit si k noži pouzdro zvlášť, z lepšího materiálu, který nůž bezpečně uschová a vydrží častou manipulaci uvnitř.

 

Hodnocení 90 %

+

  • opravdu velký model nože s dlouhou čepelí
  • dobře zvládnutá rukojeť, která neklouže z ruky
  • z horní strany multifunkční zub a řada ostrých pilových hrotů
  • nůž vydrží i opravdu hrubé zacházení

-

  • nylonové pouzdro nic moc nevydrží

 

Závěrečné shrnutí

Lovecký nůž Extol Premium 318/193 mm splnil mé náročnější požadavky na hrubé zacházení v přírodě a mohu ho všem, kteří postrádají spolehlivé ostří, jen doporučit. 

 

   

 

Jak vybrat ten správný nůž v 10 krocích

Až dočtete následujících 1200 slov, zvládnete si vybrat nůž přesně podle vašich potřeb.

>>> ČÍST DÁL <<<

Užitečné odkazy

 

Další zajímavé články:

 

Autor: Radek Martínek

Zdroje: archiv autor

 

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

186  (19.89 %) 149 

Porovnat

3 599  (14.45 %) 3 079 

Porovnat

1 329  (15.05 %) 1 129 

Porovnat

2 049  (16.11 %) 1 719 

Porovnat

145  (11.03 %) 129 

Porovnat

2 939  (14.63 %) 2 509 

Porovnat

918  (17.32 %) 759 

Porovnat

594  (14.31 %) od 509 

Porovnat