Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

TEST: Pánská péřová bunda Warg Downjames

Peří je velmi oblíbený materiál, který vás nejen zahřeje, ale navíc má velmi dobrou životnost. Pojďme se podívat na to, jak obstojí při testování nový model bundy od značky Warg. Bunda Downjames má spoustu vychytávek a navíc vás překvapí svou příznivou cenou.


Obsah

 

Úvod

Péřovou bundu Warg Down James jsem zvolil pro výstupy ve Vysokých Tatrách a také na běžné používání ve městě. Na fotkách prodejce mě zaujal především perfektní loft, tedy nadýchanost bundy, kterou tvoří kachní prachové peří a malá pírka v poměru 90/10. Plnivost bundy je 650 cuin, tu bych však na první pohled odhadl na 700+ cuin. Bunda má velmi příznivou cenu, přitom si dovolím tvrdit, že parametry konkuruje bundám z vyšších cenových sfér. Uvidíme tedy, zda v konkurenci obstojí i po zátěžovém testu a při následném dlouhodobějším používání. 

 

Charakteristika


Název:

Downjames
Výrobce: Warg
Hmotnost 640 g
Materiál oblečení: 100% Nylon / DWR / Peří
Izolační náplň: Kachní peří
Počet kapes: 4
Prodloužený zadní díl: Ano
Určení: Pánské

 

  • péřová náplň: kachní peří 90/10, 650 cuin
  • vodoodpudivá úprava DWR C6
  • dvoucestný YKK zip
  • rukávy se stahováním na suchý zip 
  • vícesměrně nastavitelná kapuce
  • stahování spodního kraje bundy
  • materiál "dýchá" a zabraňuje provlhnutí izolační náplně zvenčí

 

Kapuce

Bunda má perfektně zpracovanou kapuci, vlastně nejlepší zpracování, jaké jsem na podobných bundách dosud zažil. Její šířka a obvod se rychle a jednoduše nastaví pomocí stahovacích gumiček. Kapuce potom perfektně drží, nepadá vám do tváře, kopíruje profil hlavy a skvěle zabraňuje úniku vytvořeného tepla. 

 

Zip

Na začátku jsem trochu bojoval se zipem, který se zasekával a bylo potřeba vynaložit sílu, abych bundu zapnul. Občas jsem se bál, že zip odtrhnu, ale postupem času povolil. Nevím, jestli to není chyba jen jednoho konkrétního výrobku. V běžných podmínkách to až tak nevadí, ale při lezení, respektive v horách v mrazech to příjemné nebylo. 

 

Zadní díl a izolace

Oceňuji prodloužený zadní díl, který chrání záda proti větru a zimě. Celkový tvar bundy dobře přiléhá k tělu, nikdy neodstává a zvyšuje tak izolační vlastnosti. Šířka spodního okraje je standardně upravitelná stahováním, stejně jako šířka rukávů pomocí suchého zipu. Bunda má celkem čtyři kapsy na zip - dvě po stranách, jednu náprsní a jednu vnitřní. 

 

Testování 

Pojďme k samotnému testování, které proběhlo i ve městě v plusových teplotách. Bundu jsem oblékl na tričko a trošku jsem se obával, že ho kompletně propotím. Nic takového se však nestalo.

Úplně opačné podmínky byly na vrcholu Vysokých Tater, kde teplota klesala k - 15 stupňům. Při výstupu jsem měl samozřejmě bundu v batohu a ocenil jsem ji v mrazivých teplotách na vrcholu, kde skvěle zahřála v kombinaci s merino tričkem a lehkou mikinou. 

 

Vodoodpudivá úprava DWR

Downjames má vodoodpudivou úpravu DWR C6, ale v případě deště bych bundu spíš nepoužíval, protože peří vodu určitě částečně nasákne a může tak ztratit izolační vlastnosti. V případě deště jsou teploty téměř vždy plusové, takže tato péřová bunda do takových podmínek ani nemá pořádné využití.

 

Sbalitelnost

Je poměrně lehce sbalitelná do pytlíku, který jsem použil z jiné bundy. Možná je trochu škoda, že obal není součástí bundy. V batohu vám tak zabere o něco víc místa. 

 

Hodnocení: 80 %

+

  • skvělý loft
  • cena
  • perfektní zpracování kapuce
  • izolační vlastnosti
  • jednoduchý design 

-

  • není obal, do kterého se dá bunda zabalit
  • zip může jít hůře zapínat a rozepínat

 

Závěrečné shrnutí 

Celkově jsem s bundou opravdu spokojený. Se značkou Warg zatím nemám žádné zkušenosti, uvidím tedy jak bunda obstojí v čase a kolik sezón mi vydrží. 

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Marcel Fronko

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Pánská péřová bunda Warg Downjames M

5 299  (43.4 %) 2 999 

Porovnat

7 499  (33.34 %) 4 999 

Porovnat

7 499  (33.34 %) 4 999 

Porovnat

8 830  (23.11 %) od 6 789 

Porovnat

10 700  (17.21 %) 8 859 

Porovnat

4 999  (26.01 %) 3 699 

Porovnat

6 299  (36.51 %) 3 999 

Porovnat

7 090  (23.85 %) 5 399 

Porovnat