Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Stan Pinguin Campus 4 Duralu

Rozměrný Campus 4 Duralu od českého výrobce Pinguin je stan kopulovitého tvaru vhodný pro tři až čtyři osoby, který lze snadno a rychle postavit - říká výrobce. Jestli tomu tak je i ve skutečnosti, se dozvíte v následující recenzi od Radka Martínka.


Obsah

Velmi rád se svou recenzí vracím do původního kempu Račkova Dolina z mého minulého testu, který se týkal stanu Interval 4 od známého výrobce Pinguin. Tentokrát jsme v Tatrách testovali jiný stan, též až pro 4 osoby, ale cílený na skupinu uživatelů s jinými nároky.

Charakteristika

 

Název:

 

Campus 4 Duralu

Výrobce: Pinguin
Hmotnost: 6,4 kg
Hmotnost minimální: 4,6 kg
Počet osob: 3 - 4
Typ stanu: turistický / rodinný
Typ konstrukce: kopule
Materiál konstrukce stanu: dural
Materiál tropika: Polyester, PU zátěr 4 000 mm H2O
Materiál podlážky: Nylon, PU zátěr 10 000 mm H2O
Rozměry stanu: 400 x 270 cm
Rozměry ložnice: 250 x 220 cm
Výška stanu: 150 cm
Výška ložnice: 140 cm
Sbalený rozměr: 60 x 21 cm
Konstrukce stanu: dvouplášťový stan s vnější konstrukcí
Odolnost podlážky: 10 000 mm
Odolnost tropika: 4 000 mm
Počet ložnic: 1
Počet vchodů: 2
Podlážka v předsíni: Ano
Silikonizace: Ne

 

  • stan je určen pro 3-4 osoby
  • 2 vchody s velkou variabilitou
  • prostorná předsíň
  • pohodlná výška ložnice 140 cm
  • jednoduchá stavba
  • tropiko lze postavit samostatně
  • odnímatelná podlážka v předsíňce
  • pět větracích otvorů
  • podlepené švy
  • 4 pruty, jeden bod křížení
  • pruty: Dural 7001 T6 9,5 mm
  • 24x kotvící kolík

S lehkou vahou v základu

Jak už jsem zmínil, tento stan je oproti minule testovanému Intervalu 4 (jeho recenzi najdete ZDE) určen pro jiný typ zákazníka, ačkoli to klidně může být též 4 členná rodina. Stan Campus 4 Duralu cílí na aktivní dovolenkáře, kteří stan primárně chtějí použít na přespání a jako případnou ochranu před deštěm, zbytek času tráví na horách a výletech po okolí. Stan pro 4 osoby totiž principiálně nemusí vážit 15 – 20 kilogramů a zabírat polovinu kufru vašeho vozu. Orientaci na jinou skupinu zákazníků se dozvíme už z názvu, kdy "dural" jako segment s nízkou váhou hraje důležitou roli. Campus 4 Duralu je tedy nízký (150 cm v nejvyšším bodě, 140 cm ložnice), prostorný tak akorát (ložnice má 250 x 220 cm, což je přesně na rozmezí 3–4 osob) a vážící příjemných 6,4 kg. A když ho rozděláte a postavíte, dojdete k názoru, že tam není ani gram navíc. Stan se dá složit do použitelných rozměrů 60 x 21 centimetrů, což už je něco, co se dá vzít s sebou i na trek a můžete normálně fungovat.

Stavba stanu

Samotná stavba byla bez větších problémů. Nejdříve se staví tropiko nad ložnicí – což jsou dva překřížené segmenty. Vznikne prakticky samonosná část stanu. Dalším krokem je přední tyčka, která drží předsíňku, zde už je třeba přikolíkovat, jinak stan nebude stát. Nakonec se vypne kratší segment mezi ložnici a předsíňku a máte prakticky hotovo. Na kompletní vypnutí stanu je potřeba 24 kolíků, v balení se nachází ještě 4 kusy rezervních navíc.

Při první stavbě je třeba dát si pozor, protože přezky na vypnutí tropika jsou jen na levé straně stanu, a díky novému materiálu jsou při první stavbě maximálně stažené/ohnuté. Tropiko je tím o něco menší, než by segmenty potřebovaly. To člověk, který stojí na druhé straně, nemusí zjistit a může vyvinout větší tlak a segmenty zlomit (nebo trhnout tropiko). Naštěstí lze na správných místech přezky povolit a je to vyřešené. Připomínám tedy, že při první stavbě jakéhokoli stanu je dobré nikam nespěchat (pokud na vás ale prší a vy se potřebujete už schovat, pak toho moc nenaděláte) a všechno si dobře projít, okouknout, kam jaký konec půjde a ani segmenty a ani látku tropika nepřetěžovat. U všech dnešních stanů je vždy možné povolit většinu kotvících popruhů, případně povolit ve finále tah při zakolíkování (týká se především posledních úprav stanu, aby šlo vše dobře otevřít a zavřít).

Obytný prostor

Stan má ideální rozdělení prostoru, kdy ložnice je tak akorát veliká a stan přitom disponuje slušně velkou předsíňkou, kam lze navíc přidat, dle uvážení a situace, podlážku. Pokud si myslíte, že nevýhodou je, že podlážka není napevno nalaminována na tropiko, zde to jako nevýhodu neberu. Spíše je to důkaz určité variability stanu, který si lze zase o něco lépe přizpůsobit. Pokud stanujete v kempu na příjemné trávě, vůbec ji používat nemusíte a bagáž, věci, boty necháte větrat na přírodním podloží. Jakmile zaprší a zhorší se počasí, podlážku jednoduše roztáhnete a stan se stane odolnějším. Minusem může být to, že pokud budete trochu ve stráni, může voda protéct stanem, v případě kempové roviny to ale nemusíte moc řešit. Dále také reálně hrozí, že vám prostorem mezi tropikem a podlážkou naleze do stanu hmyz, což si ale myslím, že běžného stanaře nerozhodí a nebude to považovat za výrazný problém.

Ložnice

Ložnice má dostatečnou plochu síťky pro odkládání čelovek a dalších menších věcí. Rozměry ložnice jsou 250 x 220 cm, což mi dává při čtyřech nocležnících použitelnou šířku něco přes 60 cm na osobu. Dnešní karimatky s těmito rozměry počítají, takže je to svým způsobem tak akorát. U třech osob to pak vychází na použitelný prostor něco přes 80 cm na 220 cm a to už je hodně příjemný komfort i pro ty, co se v noci vrtí. Při prvním stanování se nový stan chová ještě trochu jinak, musí se poprvé vypnout (jak už jsem zmiňoval), takže ložnice bude o něco napnutější a zipy půjdou trochu víc ztuha.

Odvětrávání

Co se týká teplotního komfortu a odvětrávání stanu, je to hodně příjemně vyřešené a variabilní. Na bocích tropika při ložnici a vpředu v předsíni jsou větrací otvory se stříškou proti dešti. Vzadu je uzavíratelné okénko s moskytiérou, v předsíni jsou další dvě okénka v podobném vícevrstvém provedení (tj. možnost moskytiéry). Člověk ve stanu dokáže fungovat i v dešti tak, aby stan zbytečně nekondenzoval, zapaření se nekoná. Díky našemu testování v Tatrách, kdy teplota v noci běžně klesne na 10 °C, jsme mohli vyzkoušet i to, že zima nebyla ani ve starém letním spacáku.

Hodnocení: 90%

+

  • i přes nízkou váhu dostatečně velký stan
  • dobře odvětraný, zvládne i chladnější noci
  • příjemné parametry tropika i podlážky v poměru 4000 mm / 10 000 mm
  • velká předsíňka s variabilní možností podlážky
  • dva vchody

-

  • stejně jako jsem psal i minule u Intervalu 4, vypínací lanka téměř nejsou vidět (lze si ale zvyknout, případně časem dokoupit kontrastnější)

Závěr

Se stanem Pinguin Campus 4 Duralu se lze velmi rychle sžít, poskytuje dostatek dobře děleného prostoru pro 3 – 4 nocležníky, a díky své váze s ním lze fungovat i v jiném stylu kempování - den či dva na jednom místě, demontáž a stavba po celodenním treku někde jinde. Je určen pro širokou škálu nadšených stanařů, což může být i dvojice s větším počtem bagáže, která touží po větším prostoru a komfortu většího stanu s dobrou váhou. Rozhodně nezklame ani 4 člennou rodinu s většími dětmi (okolo 8 – 10 let), které už fungují aktivně a nepotřebují být týden na jednom místě v kempu.

Zdroje: archiv autora

Testy dalších produktů:

TEST: Lezečky La Sportiva Tarantula

Testovna

Testerka Tereza vyzkoušela lezečky od značky La Sportiva. Pro koho se hodí? Jak se v nich leze? A jaké vychytávky bota má?

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

Vybíráme pro vás

12 504  (8.92 %) 11 389 

Porovnat

3 499 

Porovnat

2 790  (28.35 %) 1 999 

Porovnat

Turistický stan Warg Midi 3

9 499  (33.69 %) 6 299 

Porovnat

3 999  (12.5 %) 3 499 

Porovnat

6 990  (27.69 %) 5 054 

Porovnat

8 499  (41.18 %) 4 999 

Porovnat

3 590  (26.77 %) 2 629 

Porovnat